Belföld

Bánki Erik tagadja, hogy a cége pénzt kapott volna a pécsi buszper egyik vádlottjától

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő tagadja, hogy a cége 52 millió forintot kapott volna a pécsi buszper harmadrendű vádlottjától – írja a Népszava. Ezzel pontosított egy korábbi cáfolatán.

Az ügy előzménye, hogy a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a pécsi buszper elsőfokú döntését, amelyben a Kaposvári Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a 650 millió forintos csalás vádlottjait. A táblabíróság teljes egészében megalapozatlannak találta az elsőfokú ítéletet, mivel a törvényszék elmulasztotta feltárni a buszvásárlás fontos mozzanatait. Az írásos ítélet szerint a harmadrendű vádlott 52,5 millió forintot utalt át Bánki Erik németországi cégének számlájára.

A büntetőperre alapot adó cselekmény 2015-ben történt, amikor a pécsi önkormányzat tömegközlekedési vállalata, a Tüke Zrt. a holland Bus and Coach cégtől közbeszerzéssel megvásárolt 115 használt Volvo buszt 3,5 milliárd forintért. A flottát a Volvo magyarországi cége pár hónappal korábban 2,8 milliárd forintért kínálta a Tükének. A nyolcéves járműpark azért drágult meg, mert közvetítőként belépett a Bus and Coach. A Népszava korábban megjegyezte: a buszvásárlásról a város és a térség meghatározó kormánypárti politikusai dönthettek, ám az ő szerepüket nem vizsgálták. Noha a 170 millió forint jutalékot munka nélkül zsebre vágó, és bűnösségét elismerő P. Endre üzleti kapcsolatban állt Bánki Erikkel, a régió legbefolyásosabb fideszes politikusával.

A táblabíróság nyomozati adatokat összegző ítéletében viszont említést tett arról, hogy Bánki németországi cége – amelyben a fideszes politikusnak 91 százalékos tulajdonrésze volt – pénzt kapott a perben a bűnösségét elismerő P. Endrétől, aki ennek a cégnek az ügyvezetője volt.

Bánki a Népszava június 1-jei cikke szerint egy SMS-ben annyit írt a lapnak, hogy „Nekem biztosan nem utalt egyetlen fillért sem! Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az hazudik.” A lap ekkor felhívta a figyelmet arra, hogy az állítás szerint nem Bánki kapta a pénzt, hanem a cége. A hétvégén aztán a politikus újabb üzenetet küldött a lapnak, itt már azt írta, hogy

Egyetlen eurócent sem érkezett a nevezett személytől a céghez! Hasonló nagyságrendű átutalás sem történt, amit összekeverhettek volna. Nem tudom, hogy honnan és ki adta ezt az információt, de nyilvánvalóan hazugság.

A Népszava megkereste a bíróságot, amely úgy válaszolt:

A Pécsi Ítélőtábla az üggyel kapcsolatos ténybeli és jogi álláspontját a határozatában közzétette, azt nyilvánosan kihirdette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik