Közélet

A pécsi buszper harmadrendű vádlottja 52 millió forintot utalt Bánki Erik fideszes képviselő cégének

Szajki bálint / 24.hu
Bánki Erik (jobbra) érkezik Orbán Viktor évértékelő beszédére.
Szajki bálint / 24.hu
Bánki Erik (jobbra) érkezik Orbán Viktor évértékelő beszédére.

Amint egy hónapja beszámoltunk róla, a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a pécsi buszper elsőfokú döntését, amelyben a Kaposvári Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a 650 millió forintos csalás vádlottjait. A táblabíróság teljes egészében megalapozatlannak találta az elsőfokú ítéletet, mivel a törvényszék elmulasztotta feltárni a buszvásárlás fontos mozzanatait.

Azóta elkészült az írásos ítélet, amelyből most a PécsMa írta meg, hogy a harmadrendű vádlott 52,5 millió forintot utalt át Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő németországi cégének számlájára.

A büntetőperre alapot adó cselekmény 2015-ben történt, amikor a pécsi önkormányzat tömegközlekedési vállalata, a Tüke Zrt. a holland Bus and Coach cégtől közbeszerzéssel megvásárolt 115 használt Volvo buszt 3,5 milliárd forintért. A flottát a Volvo magyarországi cége pár hónappal korábban 2,8 milliárd forintért kínálta a Tükének. A nyolcéves járműpark azért drágult meg, mert közvetítőként belépett a Bus and Coach. A Népszava korábban megjegyezte: a buszvásárlásról a város és a térség meghatározó kormánypárti politikusai dönthettek, ám az ő szerepüket nem vizsgálták. Noha a 170 millió forint jutalékot munka nélkül zsebre vágó, és bűnösségét elismerő P. Endre üzleti kapcsolatban állt Bánki Erikkel, a régió legbefolyásosabb fideszes politikusával.

A táblabíróság nyomozati adatokat összegző ítéletében viszont említést tett arról, hogy Bánki németországi cége – amelyben a fideszes politikusnak 91 százalékos tulajdonrésze volt – pénzt kapott a perben a bűnösségét elismerő P. Endrétől, aki ennek a cégnek az ügyvezetője volt. Bánki nem válaszolt érdemben a Népszava ezen 52,5 millió forintot firtató kérdéseire, de SMS-t küldött, melyben ekképp fogalmazott: „Nekem biztosan nem utalt egyetlen fillért sem! Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az hazudik.” Később azt írta: „Mélységesen felháborít az, ahogy írtok rólam, nem vagytok tekintettel a személyiségi jogaimra”. Vagyis Bánki válasza kitérő volt, hiszen senki sem állította, hogy ő kapta a pénzt közvetlenül: azt a cége kapta, jegyzi meg a Népszava.

Emlékezetes, hogy az eljárási hibák súlyossága miatt a Pécsi Ítélőtábla úgy döntött, a megismételt elsőfokú eljárás már nem folyhat Kaposváron, ezért a Szekszárdi Törvényszék tárgyalja majd újra az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik