Belföld

Bakancsos turizmus: a kormány nem a szélsőjobbot, hanem a honismeretet, a magyarság összetartozását támogatta

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kiderült, a honismeret és a turizmus eszközeivel erősíti a kárpát-medencei magyarság összetartozását a Kitörés túra szervezője.

A szélsőjobb sikereiről kérdezte a Demokratikus Koalíció két képviselője külön-külön a kormányt. A két kérdés közös pontja, hogy a Kitörés túra szervezője, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet alapító elnöke állami kitüntetést és támogatást is kapott.

Arató Gergely a gazdaságfejlesztési minisztertől, Nagy Mártontól várt választ arra, szabad-e közpénzzel terjeszteni szélsőjobboldali eszméket. Párttársa, Oláh Lajos a kormányfőtől érdeklődött arról, mérlegelték-e, hogy Moys Zoltánnak,

egy olyan embernek adnak magas állami kitüntetést, akinek sajtóértesülések szerint a nevéhez köthető cég gyártotta azt a 2013-as műsort is, amely Adolf Hitler születésnapjáról tisztelettel, többek között ilyen mondatokkal emlékezett meg: »Rövid idő alatt talpra állította a tönkretett, nyomorba döntött Németországot, ahol példátlan gazdasági, társadalmi, erkölcsi, kulturális fellendülés vette kezdetét (…) A történelem talán legismertebb politikusának emléke azóta is a
győztes nagyhatalmak politikai boszorkányüldözésének első számú célpontja?«

Az ellenzéki politikus külön is jelezte, azért fordult Orbán Viktorhoz, mert sérelmezi a semmitmondó, hiányos válaszokat, az információk visszatartását. A kormányfő helyett
Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, de Rétvári Bence  sem adott érdemi tájékoztatást.

Mint korábban megírtuk, Moys Zoltán újabb sikeres pályázat eredményeként a korábban már megkapott 70 millió forint mellé újabb 85 millió forintot nyert „bakancsos turistaház” építésére Dobogókőn. Arató Gergely külön választ várt rá, milyen indokkal nyer a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet „zsinórban” több tízmilliós állami támogatásokat.

Ennek van-e köze ahhoz, hogy

  • Moys Zoltán családi kapcsolatban áll Lezsák Sándor parlamenti alelnökkel,
  • a kormány nem lép fel kellő eréllyel a szélsőjobboldali, soviniszta eszmék terjesztése ellen?

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára illetékességből (Semjén Zsolt megbízásából) azzal a magyarázattal állt elő, hogy a kormány fontos célja az aktív kikapcsolódást szolgáló turisztikai lehetőségek fejlesztése. Az államtitkár hosszan fejtegette, milyen sokat jelent a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program a bakancsos turistáknak. Azt is írta, hogy a kérelmeket mindig az igénylő személyétől függetlenül, nem politikai, hanem szigorú turizmusszakmai szempontok alapján bírálják el.

Az államtitkár szerint Moys Zoltán egyesületének célja az,

hogy elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel erősítse a kárpát-medencei magyarság összetartozását. Ennek érdekében számos honismereti találkozót, szakmai programot és túrát szerveznek határon innen és túl.

A Bethlen Gábor Alap Bizottsága a támogatási kérelem elbírálásakor szintén kizárólag a nemzetpolitikai célok érvényesülését tartotta szem előtt, tette hozzá az államtitkár, aki szerint az Orbán-kormány kiemelten kezeli a szélsőségekkel
szembeni fellépést.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet korábban lapunknak a Kitörés túrát politikától, politikai üzenetektől mentesnek minősítette, noha az idei túrán készült képeken horogkereszt is felfedezhető, 2019-ben pedig az Index számolt be arról, hogy német neonácik is részt vettek az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik