Belföld

Republikon: Karácsony Gergely tartja előnyét Budapesten

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, ha szeptemberben rendezték volna az önkormányzati választásokat, derül ki a Republikon felméréséből.

Több név is felvetődött már a kormányoldalon mint lehetséges főpolgármester-jelölt, ám a közvélemény-kutatók ezúttal Szentkirályi Alexandrát „indították” Karácsony fideszes kihívójaként. A kutatás szerint amennyiben a mostani kormányszóvivő, egykori főpolgármester-helyettes indulna a főpolgármester-választáson, a teljes budapesti népesség körében 36 százalékot kapna, szemben a regnáló ellenzéki főpolgármesterrel, aki a voksok 42 százalékára számíthatna. A Mi Hazánk jelöltjét ötszázaléknyian támogatnák. A pártválasztók körében 50-43-6 százalékos arányban oszlanak meg a szavazatok.

Az elemzés megjegyzi, hogy

Karácsony támogatottsága nagyjából megegyezik a DK-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd összesített támogatottságával, de ezen felül nem csatornáz be további választópolgárokat.

Budapest politikai értelemben ellenzéki fellegvár lett.

A fővárosi pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék az ellenzéki szavazó.

Ráadásul a többségük a liberális és a baloldali pártok híve: az aktív szavazók

  • 21 százaléka a DK-ra,
  • 12 százaléka a Momentumra,
  • 7 százaléka az MSZP-re,
  • 5 százaléka az LMP-re, a Párbeszédre, illetve a Kétfarkú Kutya Pártra húzná be az ikszet.

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapesti ellenzéki választók túlnyomó többsége – több mint háromnegyede – az önkormányzati és az EP-választáson is együttműködést, közös indulást vár az ellenzéki pártoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik