Belföld

A hiányos státusztörvényből vizsgáztatta a tankerületi vezetőket a Belügyminisztérium

Kérdőíves felmérés keretében kellett számot adniuk a státusztörvénnyel kapcsolatos ismereteikről a tankerületi vezetőknek – értesült a Népszava. Mindez egy tanévnyitás előtti értekezleten zajlott, ahol a Belügyminisztérium (BM) tartott eligazítást az új pedagógus életpályatörvényről.

A lap információját a BM is megerősítette, és közölte, hogy tankerületi vezetők a törvény, illetve az iskolai KRÉTA-rendszer alkalmazásának ismeretét vizsgáló, felelet-kiválasztós kérdésekre válaszoltak. A minisztérium arra volt kíváncsi, hogy a tankerületi igazgatók naprakész információkkal rendelkeznek-e a státusztörvénnyel összefüggő feladatokról, mint például az illetménymegállapítás vagy a végkielégítés.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) az alelnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a tankerületek vezetőinek szeptember 15-éig kell tájékoztatniuk az iskolaigazgatókat és a pedagógusokat a foglalkoztatásukat érintő új szabályokról, de a státusztörvény végrehajtásáról szóló rendelet végleges, részletszabályokat is tartalmazó verziója még meg sem jelent, és ez megnehezíti a tanévkezdést, például a heti kötelező tanítási órák számának meghatározása miatt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak küldött levelében az áll, hogy információik szerint a tantestületekben nagy a jogbizonytalanság, és az intézményvezetők még olyan kérdésekben is végrehajtási utasításokra várnak, amelyeket a jogszabálymódosítások nem is érintenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik