Belföld

A Fidesz-KDNP megszavazta: alapítványi fenntartásba megy át hat vidéki kórház

MTI
MTI

Megszavazta a palament kormányoldali többsége, hogy hat vidéki állami kórház kerüljön egyetemi vagyonkezelő alapítványok fenntartásába.

A kétharmados többséget igénylő törvényváltozás szerint hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint a hozzájuk tartozó 25 ingatlan átkerül három egyetemhez.

A Hvg.hu szerint az egészségügyi törvénycsomagot 132 igen szavazattal, 47 nem és 11 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A több mint 70 oldalas szöveg több egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti jogszabályt is módosít.

A döntés nyomán

  • a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;
  • a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;
  • míg a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerülne.

A fenntartói jogok átadásával együtt az ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapják meg az egyetemek. Az indoklás szerint „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges” a változás, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik