Belföld koronavírus

Ijesztő ütemben terjed a koronavírus az orvosi kamara elnöke szerint

Tudomásul kell venni, hogy a második hullám nagyobb terhelést tehet majd az egészségügyi ellátórendszerre

– mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-nek. Belátja, tette hozzá, hogy a második hullámban már nem lehet olyan szigorú általános intézkedéseket hozni a kormány részéről, mint az elsőben, hiszen a gazdaság és az emberek életlehetősége ugyanúgy szempont, mint az egészség. Mindezek miatt az egészségügy alapos felkészítését is kérte az Orvosi Kamara abban a levélben, amit Kásler Miklós és Pintér Sándor minisztereknek küldtek péntek délben. Válasz még nem érkezett. Kincses Gyula viszont azt mondta, biztosan válaszolnak, és a tapasztalat az, hogy a járványügyi javaslataikkal kapcsolatos kéréseik nem szoktak visszhang nélkül maradni.

A most meredeken felfutó fertőzöttek számáról azt mondta az ATV beszámolója szerint, hogy

Most egy veszélyhelyzet, egy kockázat van. Nem tudjuk, hogy ez most egy csúcs, ami le is cseng, egy idő után, aztán majd október-novemberben támad újra, vagy egy exponenciális fejlődés miatt máris ráömlik az egészségügyi ellátó rendszerre. Többesélyes még a meccs. Ez fogja eldönteni a stratégiát.

Szerinte a nagymértékű robbanás a veszélyérzet hiányának tudható be. Az esetszám dinamikájának növekedése ijesztő, a számszerűsége nemzetközi viszonylatban még mindig nem magas kirívóan.

Az iskolával kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján az iskolák globális bezárása nem lenne célszerű.

Kiemelt kép: Kincses Gyula, a MOK elnöke. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik