Belföld koronavírus

Pikó András: íme Kocsis Máté három hazugsága

Józsefváros lakói a múlt héten megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány a kerületnek korábban megítélt 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást elvonta a józsefvárosiaktól – kezdi közleményét Pikó András, Józsefváros független polgármestere. Az esetről mi is beszámoltunk. Az elvont támogatás a következő fejlesztéseket érinti:

  • 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés
  • 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése
  • 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése
  • 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések
  • 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések.

Pikó András így folytatja mostani közleményében:

a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője az azóta eltelt egy hétben nem volt képes magyarázatot adni arra, hogy ebben mi az ő felelőssége. Ezzel szemben újra és újra hazugságokba keveredik, amelyeket itt röviden cáfolva a kerületi lakosokkal együtt továbbra is várom a válaszát: mit tesz a képviselő a bajba jutott józsefvárosiakért; miért vont el a kormány aránytalanul sok fejlesztési forrást, több mint 1 milliárd 125 millió forintot a kerülettől?

Kocsis Máté elmagyarázta, hogyan vettek el 1,1 milliárd forintot úgy Józsefvárostól, hogy nem is vették el
A Fidesz frakcióvezetője szerint ez a pénz egyébként sem volt soha a kerületnél.

Kocsis Máté, korábbi józsefvárosi polgármester azzal indokolta az átcsoportosítást, hogy a kormány a koronavírus magyarországi megjelenése után létrehozta a járvány elleni védekezési alapot és a gazdasági alapot, a közös teherviselésben pedig a multiknak, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is részt kellett venniük: a kiadások 95 százalékát a kormány a saját költségvetéséből fedezi, a maradék 5 százalékot a többiek. Hangsúlyozta, hogy a kabinet a fel nem használt önkormányzati támogatásokat csoportosította át a járvány elleni védekezési alapba. Kocsis hangsúlyozta, hogy a VIII. kerület sem hívta le a támogatásokat sem februárban, sem márciusban. Azaz azzal indokolta az elvonást, hogy a fejlesztéseknek nem fogtak neki az év első három hónapjában.

A fideszes politikus azt is kifejtette, hogy ez az elvonás, nem is elvonás, mert a pénz sosem volt a kerületnék. Ezzel párhuzamosan azt is hangsúlyozta, hogy „a szóban forgó pénzt még ő lobbizta ki tavaly Sára Botond – korábbi fideszes polgármester – programjaira”.  Kocsis szerint Pikó „a megválasztása után egy lépést sem tett, hogy előkészítse a szükséges döntéseket, a kerület idei költségvetésébe bele sem írta a támogatást”.

Pikó András friss közleményében három állítását is cáfolja Kocsis Máténak, Józsefváros fideszes országgyűlési képviselőjének.

  1. „Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy az önkormányzat ne tett volna lépéseket a fejlesztési források lehívására. A valóság ezzel szemben az, hogy dokumentumokkal igazolható, hogy az önkormányzatnak kellett sürgetnie az illetékes Belügyminisztériumot. A kormány késlekedése miatt február 21-ig el sem volt indítható a folyamat.”
  2. „Nem igaz Kocsis Máté azon állítása, hogy a kerület nem számolt a Józsefváros számára már korábban megítélt központi költségvetési forrásokkal. A központi költségvetési tételek részletesen szerepelnek az elfogadott kerületi költségvetés bevezetőjében, annak 6. oldalán.”
  3. „Nem igaz, hogy Kocsis Mátét nem kereste a kerület vezetése. Józsefváros polgármestereként március 25-én küldtem neki hivatalos levelet, amelyben, mint a kerület országgyűlési képviselőjét partnerségre kértem a józsefvárosiak érdekében.”

Pikó András így zárja közleményét:

Nekem polgármesterként dolgom van: a kerület bajba jutott lakosságának védelme. Sajnálatos, hogy Józsefváros kormánypárti országgyűlési képviselője és a helyi fideszes képviselők a saját feladatukat és felelősségüket nem látják. Ehelyett egy hete próbálják megmagyarázni, hogyan vettek el 1 milliárd 125 millió forintot úgy Józsefvárostól, hogy nem is vették el. Ez a pénz a józsefvárosiaké volt: ha nem az övék lett volna, akkor a kormánynak nem kellett volna határoznia az elvételéről.
Minden más mellébeszélés.
A józsefvárosiak hosszú időn át emlékezni fognak arra, hogy a legnagyobb bajban hogyan árulta el és hagyta cserben őket a kormány és a Fidesz.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik