Belföld koronavírus

“Csak növeli a szétszakítottságot” – Több ezren követték a felhatalmazási törvény elleni tüntetést online

Online tüntetést tartottak vasárnap este 8 órakor a felhatalmazási törvény ellen az aHang online közösségi platform oldalán.

A felhatalmazási törvényre nem a járványhelyzet miatt van szüksége a kormánynak, hiszen enélkül is ugyanúgy tudna rendeletekkel kormányozni. Társadalmi konszenzus van abban, hogy a kormánynak rendkívüli felhatalmazásra van szüksége, ezt senki nem vitatja. Ennek a felhatalmazásnak azonban időbeli korlátot kell állítani, ahogy történik ez gyakorlatilag az egész világon

–        írták korábban a szervezők, akik megjegyezték, hogy a törvény elleni petíciót már 100 ezren aláírták.

A tüntetést a csúcsponton közel hétezer ember követte. A felszólalók közül Horgas Péter díszlettervező, azt mondta, “felesleges még több hatalmat követelni, ez csak növeli az ország szétszakítását.” Róna Péter közgazdász szerint most a politikusoktól alázatos, tiszteletteljes hozzáállásra van szükség, és nem arra, hogy kiélezzék az ellentéteket. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke, valamint Lattman Tamás nemzetközi jogász egyaránt a felhatalmazási törvény korlátlan időtartalmát jelölte meg főproblémának.

A petícióban az szerepelt, hogy

a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.

Miután az ellenzék a héten elutasította, és így nem lett meg a szükséges 4/5-ös többség, az Országgyűlés hétfőn hosszabbíthatja meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát. A kialakult politikai vita lényege, hogy az ellenzék határozott idejű felhatalmazást adna a rendkívüli intézkedések meghozására, a kormánypártok azonban ragaszkodnak a határozatlan idejű jelleghez.

Diktatúrát hoz vagy a járvány elleni védekezés egyetlen eszköze a felhatalmazási törvény?
A veszélyhelyzet kihirdetését követő legélesebb politikai vita a túlhatalomtörvényről alakult ki. Válaszok a legfontosabb dilemmákra.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik