Belföld koronavírus

Egy budapesti háziorvos kérése: mindenki maradjon otthon!

Távkonzultáció keretén belül ugyanazt a betegkört látják el asszisztensi segítséggel a háziorvosok, mint eddig, csak nagyon indokolt esetben lehet velük találkozni – magyarázta egy budapesti háziorvos, aki könyörög a betegeknek, ne menjenek orvoshoz, hanem telefonáljanak neki. Eörsi Dániel szerint csak egy középkori módszer van a járvány fékezésére: az elkülönülés. Tízezrek élete is múlhat azon, hogy ezt megértjük-e, vagy sem.

Kulcsfontosságú, hogy megértsék az emberek: a legfontosabb az, hogy a találkozások száma drasztikusan csökkenjen. Ne találkozzunk egymással, maradjunk otthon

– üzeni mindenkinek Eörsi Dániel budapesti háziorvos. A pszichoterapeutaként és egészségfejlesztő szakemberként is dolgozó orvos a 24.hu-nak elmondta, azt tapasztalja Budapesten, hogy még nem teljesen ment át ez az üzenet. Sokan sétálnak az utcán, és mintha most sem értenék, mint jelent az, hogy távol álljunk egymástól, és maradjunk otthon.

A háziorvos nem győzi hangsúlyozni: nem tudunk mást tenni, csak azt, hogy nem találkozunk egymással, és főleg

nem megyünk orvoshoz, kivéve, ha azonnali ellátás szükséges. 

Orvosként eddig éppen az ellenkezőjét mondta (jöjjenek a betegek, beszéljék át a bajukat, vizsgálják meg őket alaposan), de a jelenlegi járványhelyzetben hangsúlyozottan kéri: ha kell, telefonon hívják a háziorvost.

Az biztos, hogy nem lesz mindig könnyű őt és kollégáit elérni, mert mindenki őket hívja, e-mailezik nekik, és csetelni akar velük, mégis arra kéri a pácienseket: csak ezeken a csatornákon lépjenek kapcsolatba a háziorvossal.

Türelem, előbb-utóbb mindenkinek válaszolunk. Hívjanak, keressenek online, igyekszünk mindenre tanácsot adni

– üzente. A telefonos tanácsadáson túl online receptet is tudnak írni minden gyógyszerről, ez nem jelent problémát.

Kiemelte azt is, szakrendelőbe is hiába mennek a betegek, akkor is, ha időpontjuk van, nem fogják őket ellátni. Aki három hónapja vár ortopédiai vizsgálatra időponttal, az sem tud most elmenni, hiába fáj a csípője. Csak a sürgősségi ellátás történik meg: azokat, akiknek most görcsöl, szorít a szíve, aki vérzik, azokat látják el. Reméli, hogy kevesebb lesz a baleset, hiszen otthon maradnak az emberek, így baleseti ellátásra is kevesebbszer lesz szükség.

Eörsi Dániel azt is nyomatékosan kéri a betegektől, hogy akkor pláne ne kopogtassanak a rendelő ajtaján, ha azt gondolják, hogy koronavírus-fertőzésük van. Náthás, köhögős, torokfájós, lázas emberek nem mehetnek mások közé, mert csak így lehet megállítani ezt a járványt.

Több tucat háziorvos kollégával beszélt hétfőn, és a beszélgetések alapján sok helyen megértették az emberek,, hogy távkonzultáció van, ám van, ahol ott állnak a rendelő ajtaja előtt. Nekik viszont elmagyarázzák, hogy haza kell menni, és telefonálni kell. De az, hogy valakit hazaküldenek a rendelő ajtajából, nem azt jelenti, hogy nem látják el. „Mindenkit ellátunk, csak telefonon” – hangsúlyozta a háziorvos.

Ha valaki mégis elmegy a rendelőbe, akkor visszafordítják és hazaküldik, főleg a légúti (torokfájos, köhögős, lázas) betegeket. Menjen haza, legyen egyedül és telefonáljon, ez az ukáz.

Nyilván beletelik pár napba, amíg ennek a gyakorlata kialakul. Mi sem vagyunk ehhez hozzászokva, ez nekünk is egy teljesen új helyzet.

Dolgoznak az idős háziorvosok is, csak máshogy

Az idősebb, 65 év feletti kollégák bent vannak a rendelőben, dolgoznak, csak nem érintkeznek beteggel.

Nem nyugdíjaztuk őket, nagyon is dolgoznak, és nagyon nehéz munkát végeznek: telefonon keresztül döntenek arról,  amiről eddig személyes találkozó alkalmával döntöttek

– magyarázza Eörsi Dániel.

Lehet, hogy az első pár napban még szokatlannak és kissé szervezetlennek tűnik a rendszer, de azt jósolja, annyira le fog csökkenni a személyes beteg-orvos találkozások száma, hogy ha jól irányítják és informálják az embereket helyben, akkor mindenki tudni fogja, mit kell tennie.

A pár nap múlva kialakuló új menetrend nagyjából így néz ki: kiderül, ki hogyan tud működni, és kijelölik azokat az akut rendelőket, ahova fordulni lehet. Nagyjából úgy, ahogy most is van hétvégén: területi háziorvosi ügyeletek vannak, azokat lehet fölkeresni. Eörsi Dániel nem győzi hangsúlyozni, mindenki, aki teheti, előzetesen telefonon, e-mailen tájékozódjon arról, hova mehet. Nemcsak a saját, hanem az egész társadalom érdekében.

Ne azért imádkozzunk, hogy minél előbb legyünk túl rajta

A háziorvos úgy véli, ez a járvány megtanít minket arra, hogy az egyéni stratégiák nem annyira, a kollektív stratégiák viszont tudnak működni.

Most nem az van, hogy én hogyan csinálom, hanem az van, hogy mi hogyan csináljuk.

És ezt így kell csinálni, mégpedig sokáig. A szakember szerint minél tovább tart ez az állapot, annál jobb. Minél jobban sikerül lelassítani a járványt, annál tovább fog tartani. Kínában és Olaszországban nem sikerült lelassítani, és nagyon hamar megugrott a fertőzöttek és a halottak száma. És nagyon úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában sem sikerül a lassítás.

Ami Olaszországban van, az apokalipszis, embertelen, ezt egyféleképpen tudjuk elkerülni: ha nem találkozunk egymással. Ha ezt megtesszük, akkor ugyan elnyúlik a járvány, de nem lesz nagyon sok fertőzött és halott, és nem éri el az egészségügyi ellátórendszert drasztikus, elviselhetetlen terhelés

– vázolja Eörsi Dániel.

Ne azért imádkozzunk, hogy minél előbb legyünk túl ezen, hanem azért, hogy nyáron még tartson, mert akkor járunk jól – véli a háziorvos, aki azzal nyugtat, hogy nyárra már ismerni fogjuk új életünk működésének menetét, és addigra kialakul a rutinunk is benne.

Tudni fogjuk már, hogy mit tehetünk, és mit nem. És lehet, hogy addigra már lesz gyógyszer vagy oltás. Ezek híján csak a középkori eszköz van: az elkülönülés. Ez volt a pestis és a spanyolnátha idején is,

és itt most ezrek, ha nem tízezrek életéről beszélünk.

Több szakemberhez hasonlóan a budapesti háziorvos is úgy látja, a 39 fertőzöttről szóló adat nem reális, nagyjából százszor ennyi fertőzött lehet, ami azonban nem hiba, ilyen a járvány természete. Nem 39 fertőzött van Magyarországon, hanem 39 ismert fertőzött – hangsúlyozta a háziorvos, hozzátéve, azok az országok jártak jól, ahol még a századik ismert fertőzött előtt drasztikus intézkedéseket vezettek be.

Ha ma megértik a magyarok, hogy maradjanak otthon, az nagyon sokat fog számítani. Ha csak csütörtökön értik meg, akkor lehet, hogy nagyon keveset.

Kiemelt kép: Kummer János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik