Gazdaság

Így ér össze a kínai kamuküldemény, a posta, a kazah tiszteletbeli konzul és a lélegeztetőgép-biznisz

Koszticsák Szilárd / MTI
A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket rakodnak ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 24-én. Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon.
Koszticsák Szilárd / MTI
A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket rakodnak ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 24-én. Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon.
Dőlnek a levelek a szerkesztőségünkbe a kéretlen kínai webshopos küldeményekkel pórul járt olvasóinktól, a palira vett munkatársunkéhoz hasonló történettel:  kollégánk nem kért, mégis kapott egy csomagot, és kifizetett 13 ezer forintot egy nem túl okos óráért. A pénzét azóta visszakapta, miután bejárta a magyar-kínai-hongkongi-román cégekből álló hálózat valamennyi ágát-bogát. (Olyan olvasók is jelentkeztek, akik egyik másik céghálóba gabalyodtak bele.) Többen arról számoltak be, hogy fel sem tételeztek átverést, hiszen a Magyar Posta MLP-furgonjával érkezett a csomag.

Ők azok az olvasóink, akiknek a kéretlen csomagról szóló értesítést a European Chinese Supply Chain Zrt. (ECSC) küldte. A cégről azóta megtudtuk, csupán logisztikai szolgáltatók, a küldemények tartalmához nincs közük. Ez a cég, pontosabban a benne felajánlott tisztség a 150 ezer forintos havi tiszteletdíjjal szakított ki egyébként egy „kurva anyját” kifakadást Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkárból (ez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő posztja révén vált közkinccsé). A potentát felkérése úgy vetődhetett fel, hogy az államnak kell delegálnia egy képviselőt, mivel az ECSC Zrt. egyik tulajdonosa a Magyar Posta Zrt. leányvállalata, a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.

Mohos Márton / 24.hu Szalay-Bobrovniczky Vince

Ez utóbbi alapította eredetileg az ECSC Zrt.-t két kínai logisztikai társasággal közösen hárommillió euró törzstőkével. A kínai-magyar vegyesvállalatról a megállapodást még 2017 novemberében, egy budapesti monstre rendezvényen, a kínai–kelet-közép-európai csúcstalálkozó üzleti fórumán írták alá. Induláskor 35-35 százalékos tulajdonos volt a posta, illetve a sanghaji székhelyű ZTO Express, valamint 30 százalékkal részesedett a Ningbo Talents IT Co. Ltd. Az üzlet lassan lendült be, a forgalom 2021-ben haladta meg először az egymilliárd forintot, de 2022-re alaposan megugrott, akkor már több mint hétmilliárd forint volt az árbevétel az Opten adatbázisa szerint.

Közben átrendeződtek a sorok, 2020-ban a kínai üzlettársak közül kilépett a Ningbo Talents, így a Magyra Posta és a ZTO 50-50 százalékos tulajdonossá vált, mígnem a ZTO is távozott, vagyis a magyar állami vállalat lett a cég egyedüli részvényese 2021 júliusától. A nagy mozgások közepette két tőkeleszállítás is történt a ECSC Zrt.-nél, és végeredményben 450 ezer euróra apadt az alaptőkéje. A tulajdonosi szerkezet változását a sajtóban részben azzal hozták összefüggésbe, hogy 2021. július 1-jétől az unión kívülről érkező, 22 euró alatti értékű áruk áfamentessége megszűnt, ráadásul vámot is kell fizetni. Megdrágultak tehát a harmadik országból, így például Kínából rendelt kis értékű termékek, ami nem segítette az ambiciózus tervek megvalósítását, márpedig az ECSC a honlapja szerint nem kevesebbre tör, minthogy közép-kelet-európai, balkáni térségi központként a kínai eredetű e-kereskedelmi küldemények logisztikai piacának kulcsszereplőjévé váljon. Ezt a víziót arra alapozzák, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt az Ázsiából, főként Kína irányából e-kereskedelmi forgalomban érkező küldemények nagyságrendje. Magyarország kiváló geopolitikai elhelyezkedése lehetőséget teremt, hogy az ország adottságait kihasználva piacra tegyen szert a nemzetközi e-kereskedelmi logisztikai szektorban – áll a cég honlapján.

Nem sokáig maradt egyedül a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt., betársult mellé az ECSC Zrt.-be egy kínai-magyar vegyesvállalat, a European Post Service (EPS) Kft. 2021 októberében. A következő évben pedig már jött is a kiugró teljesítmény, 2022-ben az ECSC Zrt. 17,7 millió euró bevételt ért el, és a közgyűlésen úgy határoztak, hogy az 510 ezer euró adózott eredményből 450 ezer euró osztalékot fizetnek ki a tagi részesedések arányában. A többség, 60 százalék az EPS-é, így a kínai-magyar vegyesvállalatot az osztalékból 250 ezer euró, a 40 százalékban tulajdonos posta leánycégét pedig 200 ezer euró illette meg.

A kínai-magyar EPS Kft. magyar tulajdonosa a L.A.C. Holding Zrt., amely a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László érdekeltségébe tartozik, a másik 50 százalékos tulajdonos a kínai kézben lévő CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet Kft. A CECZ neve a lélegeztetőgép-bizniszből ismerős: összesen 11,8 milliárd forintért szerzett be a Covid idején védőfelszereléseket, maszkokat és lélegeztetőgépeket.

Mészáros János / MTI Horváth László, a L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A CECZ csoport azóta egy ennél is nagyobb projekt főszereplője lett: 2021. október végén jelentették be, hogy 27 milliárd forintért raktárbázist építenek Vácon az E-kereskedelmi Logisztikai Parkban, a kormány pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet. Nemcsak építkezésről és hiper-szuper robotizált raktárberuházásról volt szó, hanem a Magyar Narancs információi szerint megvették az ipari parkot üzemeltető céget, sőt, az ipari park területéből is jócskán bevásároltak. Ezen kívül az is megjelent a hírekben, hogy 15 ezer négyzetméteren akkumulátorok és akkumulátor-alapanyagok tárolására szolgáló raktár épül. Tavaly nyáron, az épület bokrétaünnepén 25 milliárd forintos logisztikai okosraktárról volt szó, de az ügy jelentőségét mutatja, hogy maga Varga Mihály pénzügyminiszter vett részt az eseményen, és a beruházásról úgy beszélt, mint ami fontos eleme a kormány keleti nyitás politikájának. Az már idei hír, hogy várhatóan őszre beindul a raktár – legalábbis a váci városvezetés az év elején ezt tudta meg a CECZ képviselőjétől.

Megkerestük Horváth Lászlót, hogy megtudjuk,

  • hogyan került a L.A.C. Holding a Magyar Posta csomagküldő logisztikai üzletébe?
  • Hogyan jött létre a kínai üzleti kapcsolat?
  • Mit nyújt az L.A.C. Holding a közös vállalatban, illetve a csomagszállító ECSC cégben?
  • Hogyan valósítják meg a célt, hogy az ESCS a térségben meghatározó szereplő legyen a kínai e-csomagterítésben, milyen kínai cégekkel, szervezetekkel állnak kapcsolatban?
  • Milyen növekedési terveik vannak a csomagküldő piacon a következő néhány évre?

A tiszteletbeli konzul azonban rövidre zárta érdeklődésünket, csupán annyit közölt, hogy az ECSC Zrt. célja a Kínából érkező e-kereskedelmi küldemények továbbítása a magyarországi címzetteknek, valamint a küldemények eljuttatása más európai országok címzettjeinek. Amúgy pedig a kérdések „mindegyike üzleti titok tárgyát képezi” – tette hozzá.

Karcagra jelölt tiszteletbeli kazah konzul

Horváth László már az első Orbán-kormány idején, 1998-ban kazah tiszteletbeli konzul volt, egyike azon „amatőr” diplomatáknak”, akik társadalmi munkában járnak el Magyarországon az őket megbízó államok polgárainak ügyében. Megvolt az L.A.C. Holding nevű cége, és emellett számos kazah-magyar vegyesvállalatban volt érdekelt. Esetét különlegesnek nevezte akkoriban a HVG összefoglalója, tekintettel arra, hogy a vállalkozót Karcagra, a „Nagykunság fővárosába” jelölték kazah tiszteletbeli konzulnak. Mindezt azért, mert a kazahok általánosan elfogadják azt a Magyarországon is sokak által vallott történelmi nézetet, hogy a kunok és a kazahok valójában egyazon népcsoport szétszóródott tagjai – tolmácsolta a hetilap Horváth László magyarázatát. Olyan nagyra tartották Horváth munkásságát, hogy még a kormány bankjában, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatóságában is helyet kapott az első Orbán-kormány idején.

 

Egy időre aztán elszakadt a kazah szál, Horváthot ugyanis  2006-ban megfosztották a tiszteletbeli konzuli címétől, az akkori kurzus nem tartott igényt a munkájára, de 2012-ben visszakapta a címét és azóta is aktív.

 

Az L.A.C. Holding a mezőgazdaságtól a biztonságvédelemig számos ágazatba fektetett be. Érdekelt például a városligeti Széchenyi kertvendéglő üzemeltetőjében is, de meglovagolta annak idején a magyar kereskedőház-boomot, 2013-ban létrehozta a Kazahsztáni Magyar Kereskedőház Kft.-t. Cégbirodalmát egyre gyarapította az évek során, milliárdos üzletemberként emlegetik régóta – vasúti fuvarozó cége, a CER Hungary Zrt. például 9 milliárd feletti éves forgalmat ért el 2022-ben – a gazdaglistákra mégsem került fel, a vagyonbecslők ehhez eddig nem találtak elég vagyont a cégháló mérlegeiben. Ha befért az elitbe, ha nem, Horváth fontos beruházások részese, kormányzati kapcsolatoknak máig nincs híján, és úgy fest, hogy az egyik főszereplője a magyar-kínai üzleteknek. Az állami cégek közül nemcsak a Magyar Postával üzletel, az L.A.C. Holdingnak van közös vállalkozása például az állami vasúttársasággal is, a MÁV-REC Kft. a Záhony térség ipari és logisztikai fejlesztésében kapott szerepet, amelynek a célja a szárazföldi kínai konténerforgalom kiszolgálása, és a konzorciumban együttműködő kínai cég itt is a CECZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik