Belföld

Tele van új nevekkel a Fidesz-KDNP fővárosi listája

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Felkerült a Nemzeti Választási Iroda honlapjára a Fidesz-KDNP fővárosi listája, ami tele van új nevekkel.

A kilencvenhat nevet tartalmazó lista első tizenöt helyezettje sorrendben az alábbi:

  1. Szentkirályi Alexandra
  2. Sára Botond
  3. Böröcz László
  4. Janó-Veilandics Franciska
  5. Varga Zsoltné Szalai Piroska
  6. Szécsényi Dániel
  7. Havasi Zoltán
  8. Sinkovics Krisztián Ádám
  9. Radics Béla
  10. Böjthe Péter
  11. György Bence István
  12. Elekes Tamás
  13. Tóth Réka Kamilla
  14. Szarvas Attila Sándor
  15. Szilágyi Demeter

A főpolgármester Szentkirályi, a Józsefvárosban legutóbb Pikó Andrással szemben alulmaradó, de most újra próbálkozó főispán Sára és az I. kerületben induló Böröcz mellett húzóneveket nem találni köztük. A Telex cikke szerint a negyedik helyen lévő Janó-Veilandics Franciska, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke például egyik kerületben sem indul az önkormányzati választáson, ahogy a lista ötödik helyén szereplő Varga Zsoltné Szalai Piroska sem, aki a cikk szerint 2017-ben azzal került be a hírekbe, hogy féláron jutott egy felújított önkormányzati lakáshoz Ferencvárosban. Ő korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, majd Varga Mihály pénzügyminiszter tanácsadója.

A Szabad Európa a napokban írta meg, hogy teljes sorcserét hajthat végre a fővárosi Fideszben Orbán Viktor. Ennek okáról megoszlanak a vélemények, egyes bennfentesek szerint „ez a fővárosi Fidesz kinyírása”, más azt mondta, „Szentkirályi Alexandra vezetésével megújul a budapesti Fidesz”. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a változásnak két oka biztosan van: egyrészt Orbán Viktor vélhetően úgy ítélte meg, hogy a kerületi fideszes polgármesterek túl önállóak voltak, másrészt a kormányfő a párt budapesti sikertelenségét is megelégelhette.

Mint ismert, a 2019-eshez képest jelentsen megváltozott a fővárosi választási rendszer, a kerületi polgármesterek helyett ugyanis már a listákról bejutó képviselőkkel töltik fel a közgyűlési helyeket.

Kapcsolódó
Závecz: a Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll
Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik