Belföld

Elítélték a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes szülőket

Több mint két évig húzódott a felkavaró büntetőeljárás. Az alternatív gyógyászatban hívő szülők nem adatták be gyermeküknek a K-vitamint, aki emiatt agyvérzésben meghalt. Csütörtökön megszületett az első fokú ítélet, amely szerint a szülők szabadlábon maradhatnak.

Csütörtökön ítélethirdetéssel zárult a Budapest Környéki Törvényszéken 2018 eleje óta zajló eljárás, melyben egy diósdi házaspárt vádoltak gyermekük meggyilkolásával. Az elsőrendű vádlott az apa, L. Csaba, aki az úgynevezett Oltáskritikus Életvédők Szövetsége nevű szervezet egykori vezetője, a másodrendű vádlott pedig az anya, L. Ada Rózsa.

Az eredeti vádirati tényállás szerint 2013. január 31-én a házaspár kisbabája, Endre rosszul lett, a bőre elszíneződött, és sugárban hányt. Azonban a szülők az ismerőseik sokadik unszolására sem hívtak hozzá orvost; végül a mentőt a család egyik barátja értesítette. A szülők tiltakoztak az orvosi ellátás ellen, az egészségügyi dolgozókkal pedig ellenségesen viselkedtek.

A kórházban derült ki, hogy a gyermek nem kapta meg a véralvadást segítő, kötelezően előírt K-vitamin profilaxist (adagolást).

A K-vitamint

  • rögtön a születés után,
  • majd egyhetesen,
  • végül egy hónapos korban

kell beadni az újszülötteknek azért, hogy az egyébként ritka csecsemőkori agyvérzés elkerülhető legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány cseppet kell a Konakion nevű folyadékból a csecsemő szájába helyezni.

A házaspár gyermeke agyvérzéssel került kórházba, napokig küzdöttek az életéért az orvosok, de 2013. január 8-án, nyolchetesen elhunyt. Az apa később feljelentést tett, mert – mint több ízben írta és nyilatkozta ezoterikus sajtótermékeknek – szerinte az orvosok ölték meg a gyermekét, hogy megszerezhesék a szerveit. Később az ügyészség mégis a szülők ellen emelt vádat, 14 évet be nem töltött személy sérelmére elkövetett szándékos emberölésért. 

Endre az A Te Szülésed Kft.-nél született otthonszülés keretében. A szülésznő, Márki-Zayné Vincze Felícia is fenntartásokkal viszonyult a K-vitaminhoz, ezeket a kételyeket később lapunk kérdésére megerősítette: „Lehet hogy több a kára, mint a haszna”, „nem igazolt tudományosan”, illetve „sósav van benne, és a szájába rakjuk a gyereknek” – állította. Ennek ellenére az adatok szerint felhívták a szülők figyelmét a kötelezettségre. Márki-Zayné közölte: Endre halála után már ők is beadták a gyógyszert minden újszülöttnek.

A K-vitamin az orvostudomány fikciója – állította a gyermeke megölésével vádolt oltásellenes apa
A kisfiú a K-vitamin hiánya miatti agyvérzésbe halt bele nyolchetesen. Folytatódott a megrázó büntetőeljárás.

A bizonyítási eljárásban – a tanúk részletes kihallgatása és számos szembesítés után – az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleménye volt a perdöntő: megállapították, hogy a gyermek halála a K-vitamin profilaxis elmaradásából egyenesen következett. Leszögezték viszont azt is,  ha időben hívtak volna a szülők orvost, és tökéletesen együttműködtek volna vele, a baba élete már akkor sem lett volna megmenthető.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ez utóbbi miatt az ügyészség a február 4-i tárgyaláson a vádiratból kivette a szülőknek az orvosokkal szembeni viselkedését, illetve a mentők késedelmes értesítését érintő vádpontokat. Perbeszédében az ügyész közölte: mivel a K-vitamin már húsz éve kötelező, a szülőknek gondoskodniuk kellett volna a beadásáról, ennek elmulasztása felróható nekik. Azonban a cselekmény minősítését jelentősen, szándékos emberölésről gondatlanságból elkövetett emberölésre módosította. (A kiskorú sérelmére elkövetett szándékos emberölés akár tíz és húsz év közötti fegyházzal is sújtható, míg a gondatlanság büntethetőségének felső határa öt év szabadságvesztés.)

A vádhatóság képviselője február 4-én azt indítványozta, hogy a bíróság mindkét vádlott esetében három év fogházbüntetést szabjon ki, egy év próbaidőre bocsájtva. 

A vádlottak és védőik felmentő ítéletet kértek.

A február 6-i tárgyaláson a bíró bejelentette, hogy újra megnyitja a bizonyítást, és szembesítette a vádlottakat az Oltáskritikus Életvédők Szövetsége 2012-es internetes bejegyzésével, amelyben az szerepel, hogy semmilyen szintetikus vitamint, gyógyszert és védőoltást nem szabad adni a gyerekeknek. L. Csaba azt válaszolta, nem emlékszik ilyesmire.

Az utolsó szó jogán az apa hangsúlyozta, hogy a vádhatóság a téves jogértelmezés kelepcéjébe esett, de biztosította az ügyészt, hogy nem haragszik ezért. Felhívta a figyelmet, hogy amint Jézus is leszállhatott volna a keresztről, úgy ők is kérhettek volna menedékjogot egy másik országban az eljárás során. Az anya könnyek közt kérte a bíróságot, hogy hozzon felmentő ítéletet.

A bíró az apát és az anyát is bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölésben. Az elsőrendű vádlottat egy év hat hónap, a másodrendű vádlottat egy év fogházbüntetésre ítélte, annak végrehajtását mindkettejük esetében két évre felfüggesztette, vagyis a szülők szabadlábon maradhatnak.

A bíró indoklásában leszögezte: a vádlottak állításaival szemben a valóság az, hogy tudtak a K-vitaminnal kapcsolatos tudományos álláspontról, de azt szándékosan figyelmen kívül hagyták, mert más volt a világnézetük. A bíró ezt az apa és az anya számos korábbi állításával, illetve tanúvallomásokkal támasztotta alá.

Ugyanakkor azt is mondta a bíró, hogy a szülők úgy hitték: ez a tettük a gyermekük érdekét szolgálja, éppúgy, mint egyéb orvosi beavatkozások, illetve oltások megtagadása. Mindazonáltal ez a szülői magatartás a halált közvetve, a halálhoz vezető súlyos vérzést közvetlenül váltotta ki.

A bíró közölte azt is: emberiességi szempontként figyelembe vette, hogy gyermekük elvesztése súlyos csapást jelentett a szülők számára.

Az volt az igazi ítélet, nem ez a mostani

– fogalmazott.

Az  ügyész és a vádlottak három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldöntsék, kívánnak-e fellebbezni. Az ítélet így nem jogerős.

 

A 24.hu a kezdetektől figyelemmel kísérte az eseményeket. Korábbi cikkeink a témában: 

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik