Belföld

Bilincsben, vezetőszáron kísérték a bíróságra a Viking Sigyn ukrán kapitányát – megszületett a döntés

Megtörten, bilincsben, és két táskával a kezében kísérték a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületébe a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a letartóztatásáról döntő szerdai bírósági tárgyalásra.

Jurij C. -t először halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével gyanúsították meg, hétfőn azonban ismét őrizetbe vették és újabb gyanúsítást közöltek vele. Most már 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítják.

Az ukrán férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az újabb gyanúsítás ellen.

Mivel a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, ezért a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította az ukrán hajóskapitányt. A VI. és VII. Kerületi Ügyészség pedig indítványozta az ukrán férfi letartóztatását az új fejlemények miatt.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Az ukrán férfit vezetőszáron, kék farmerban, és bilincsen kísérték az ügyben eljáró nyomozási bíró elé. Amint döntenek a letartóztatásáról, frissítjük a cikket.

Frissítünk!

Az ügyben eljáró nyomozási bíró ismét elrendelte az ukrán hajóskapitány letartóztatását. Jurij C. ügyvédje, Tóth M. Gábor az MTI-nek azt mondta, hogy a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását augusztus 31-ig.

Elmondása szerint a kerületi bíróság azt állapította meg, hogy a segítségnyújtás elmulasztásának feltételei is fennállnak. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy védence a baleset után megkezdte a bajba jutottak mentését.

Az ügyvéd kifogásolta, hogy a bíróság a letartóztatási okok között említette a gyanúsított “felelősségelhárító” magatartását, holott szerinte ez a bírósági hivatkozás meglehetősen idejétmúlt, meghaladott.

Az eljárás megnehezítésével mint letartóztatási okkal kapcsolatban az ügyvéd azt emelte ki, hogy ez megítélése szerint két hónappal az események után már nem jogszerű és nem is ésszerű. A gyanúsított ugyanis heteken át szabadon közlekedhetett Budapesten, és megsemmisíthetett volna bizonyítékokat. Arra is felhívta a figyelmet az ügyvéd, hogy védence a bűnügyi felügyelet szabályait maradéktalanul betartotta.

A végzés nem végleges, mert a védelem fellebbezett. A fellebbezésről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

Fotók: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik