Élő Belföld

Az MTVA-tól a Hír TV-hez mentek, majd „propagandaturnéra” indultak a tüntetők

A teljes parlamenti ellenzék (a Mi Hazánk kivételével), valamint a Momentum Mozgalom hétfőre is demonstrációt hirdetett az állami média Kunigunda utcai székháza elé, „Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon!” címmel. „Nem hagyjuk, hogy a közmédia a kormány eszköze legyen és azt bárki ellen használják” – áll felhívásukban, amelyben azt a kérdést is felteszik: „Milyen ország az ahol a közmédia nem olvassa be az ellenzéki követeléseket?”.

Márki-Zay is kilátogat

A színpadon bejelentették, hogy a hivatalos rendezvényen kívüli ráadásként érkezik Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Lengyel Róbert siófoki polgármester a helyszínre. Hogy felszólalnak-e vagy mi lesz, azt nem tudni, azt mondják, „várjon mindenki békésen türelemmel, mindenki sétálgasson”.

Öt mondattól féltek

„Éjjel-nappal hazudtok”, „Hoztunk nektek gerincet”, „Öt mondattól féltek” – skandálják a tüntetők az állami média székháza előtt. Közben valaki a színpadon megkérdezte, szeretnék-e, hogy kijöjjenek a képviselők, akik még bent vannak az épületben.

A Kunigunda utca végén egyébként a rendőrök megnézik a tüntetők hátizsákjait, hogy nincs-e náluk a közbiztonságra veszélyes eszköz.

Nagy a készültség

A beszédek végével sokan elmentek, de még 80-100 méter hosszan vannak emberek a Kunigunda utcában – jelenti tudósítónk. Élő Facebook-közvetítésünkből az is kiderül, hogy rengeteg rendőr védi a székházat.

Vége van, de nem mennek haza

A rendezvény végén azt kérik, mindenki emelje fel világító telefonját, hogy Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója is lássa a sötét szobájából, hogy mennyien vannak. Közben a tömeg „Mocskos Fideszt” skandál.

A színpadon Horváth András azt mondja, azzal, hogy a tüntetésnek vége van, nem mennek el, addig kitartanak, amíg nem lesz egyharmadnyi tere a tévében az ellenzéknek is. Arról is beszél, hogy a rendőrök nem az ő ellenségeik, az az ellenségük, aki idevezényelte őket. „A rendőröket ne bántsátok, közülünk valók, ugyanúgy szenvednek a rabszolgatörvénytől” – mondja.

A szakszervezeteket felszólította, hogy határozottabban lépjenek bele „ebbe a történetbe”, akár országos sztrájkkal, ami megmutatja, hogy „mi vagyunk a többség”.

A tüntetés hivatalos lezárása után a tömeg azt skandálja, hogy „nem megyünk haza”.

Minden vidéken dől el

Hadházy Ákos azt mondja, pénteken folytatják a tiltakozást az MTVA székháznál is, de minden vidéken dől el, azt kéri, aznap mindenki látogassa meg a Fidesz vidéki oszlopait jelentő „szennymédiákat”, jellemzően a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő megyei lapokat, és ott is fejezzék ki békésen tiltakozásukat.

A Szózat eléneklése után hivatalosan lezárják a tüntetést, ez persze nem jelenti feltétlenül, hogy haza is mennek az emberek. Természetesen továbbra is követjük az eseményeket.

Januárban is itt lesznek

Az LMP-s Pitz Dániel következik, szerinte rácáfoltak arra, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika. A Fidesz szerinte elveszi a tanulási lehetőséget a fiataloktól, és rabszolgasorba helyezi őket. A Családok éve közepén egy tollvonással megszüntették a lakástakarékpénztárakat. Majd azt mondták, a magyar fiatalok azért mennek külföldre, mert ott többet tudnak túlórázni.

Szerinte a tüntetéshullám a karácsonnyal nem fog abbamaradni, ők januárban is itt lesznek.

Legyen sztrájk

Egy lépéssel előrejöttek a rendőrök a tüntetők felé, közben a színpadon Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Megemlíti, hogy Áder Jánostól azt várják, hogy ne írja alá a rabszolgatörvényt, amit a tömeg „Bajszos szar” skandálással fogad.

A szakszervezeteknek általános sztrájk érdekében össze kell fogniuk, „fogjunk össze, legyen sztrájk” – mondja.

Kösz, Orbán

Hadházy Ákos azt mondja, gyűjtést hirdetnek, hogy társadalmi célú hirdetésekhez vásároljanak műsoridőt az öt pontról és az Európai Ügyészségről, ezt a köztévének kötelessége lesz leadni.

A jobbikos Kepli Lajos azt kéri a tüntetőktől, hogy hangzavarral adják tudtára az MTVA-székházban még kitartó képviselőknek, hogy velük vannak. Ezt a folyamatosan duzzadó tömeg becsülettel teljesíti.

Kepli azt mondja, sok kritikát kapott, hogy hogyan képzeli jobbikos képviselőként, hogy „ilyenekkel” szerepel egy fényképen – utalva a többi ellenzéki képviselőre. Erre azt mondja, számoljanak le végre azzal, amikor mindenféle ideológiákkal meg lehetett osztani az embereket, jó emberekkel volt bent összezárva, és olyan egység kezdett kovácsolódni, amire soha nem volt eddig példa. Ezért Orbán Viktort illeti köszönet.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Összefogást – skandálja a tömeg. Kepli szerint ez a rendszer csak összefogással győzhető le, ez kell legyen a fő szempont. Felháborítónak tartja, hogy öt megtermett biztonsági őr rángatta Vadai Ágnest. Nem fogják eltűrni, hogy munkájukat végző képviselőket közpénzből fizetett biztonsági emberek bántalmazzanak. „Velük ellentétben mi a békés megoldásokban hiszünk” – mondja, hozzátéve, addig maradnak, amíg a követeléseket be nem olvassák.

Fekete-Győr: Ti vagytok a közmédia

Nem kevesen érkeznek – mondják tudósítóink, 1000-1500-an vannak.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél. 2010 óta ez a rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megtanította velünk, hogy keresztülgázol rajtunk, semmibe veszi a véleményünket és a szemünkbe röhög – mondja. A rendszer bebizonyította, hogy nem képes tárgyalni, kompromisszumot kötni, ezért Orbán Viktor csak az erő nyelvéből ért. Amit a tüntetők az elmúlt egy hétben mutattak, az nyolc év után végre erő volt – jelenti ki.

Arra kéri az embereket, hogy mondják el vele a követelések öt pontját: a rabszolgatörvény visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független magyar bíróságokat, Európai Ügyészséget, valamint független magyar közmédiát. Követeljük – skandálja a közönség, majd a skandálás „Mocskos Fidesz”-be megy át.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Fekete-Győr azt mondja, a mögöttük működő ocsmány hazugsággyár nem az ő közmédiájuk. Az ő közmédiájuk például Szél Bernadett, aki telefonjával közvetítette a történéseket, vagy az a Kálmán Olga, aki elmondta az embereknek, mi az az öt pont, amit követelnek. „A mi közmédiánk mostantól ti vagytok, mi vagyunk, és mindenki, aki minket követ” – mondja.

Ha egy MTVA-s mikrofont láttok, egy közvetítésbe botlotok, álljatok bele a kamerába és mondjátok el az öt pontot – kéri Fekete-Győr az emberektől. A véleményformálókat, celebeket, influencereket is arra kéri, mondják el, mi az öt követelés, hogy jusson el az emberekhez.

Azt is kéri, hogy ha péntekig nem adják le az öt pontjukat, akkor minden megyeszékhelyen látogassák meg a Fidesz-média egységeit, és követeljék, hogy számoljanak be a követelésekről.

MTVA = Halálcsillag

Szél Bernadett elmondja: az egész úgy indult, hogy ötpontos követelésüket be akarták olvasni a magyar közmédiában, most pedig ott tartunk, hogy képviselőket mentővel visznek el, húznak a földön, ütnek-vernek, úgy dobják ki őket, mint a rongyot. Szintet lépett az erőszak rendszere, nem szabad úgy csinálni, mintha tegnap nem változott volna valami meg.

Akkor jött rá, hogy komoly vörös vonalat léptek át, amikor kiderült, hogy nem a rendőrség gyakorolja a kontrollt az MTVA épületében az erőszak felett. Csupa olyan emberrel találkoztak, akik tele voltak fegyverrel, és nem engedték be a rendőröket. Pintértől kérdezi, mi folyik ebben az országban? Követeli, hogy a belügyminiszter azonnal szólaljon meg, adjon magyarázatot és távozzon. Emellett szerinte Orbán Viktor az, aki mindenért felel, így azért is, ha országgyűlési képviselőket ütnek-vernek egy közintézményben, karácsony előtt egy héttel.

A képviselők semmilyen szabálysértést nem követtek el – szögezi le Szél. Szerinte az MTVA a hatalom Halálcsillaga, itt készülnek azok a félelempirulák, amivel elkábítják az embereket.

Fotó: Majrai János / 24.hu

Szabó: Orbán szítja az erőszakot

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője azt mondja, négy éve nem szerepelt a közmédiában. Üzeni a közmédia vezetésének, Orbán Viktornak és Pintér Sándornak, hogy hiába nem engedik, hogy beolvassák a követeléseket, nem fognak elmenni. Ha kell, hetekig ott lesznek. A közmédia nem Orbán Viktor házi szórakozóhelye, hanem mindannyiunké, az embereket kellene szolgálnia.

Ilyen mértékű jogtiprásra, ami tegnap történt az MTVA-ban, az elmúlt 30 évben nem került sor – mondja Szabó. Bántalmaznak, letepernek, megvernek országgyűlési képviselőket. A tömeg „Orbán, takarodj” skandálással válaszol. Orbán Viktor hallgat, nem mer kiállni az emberek elé, és a tüntetőkre próbálja ráhúzni, hogy erőszakos csőcselék. Pedig Szabó szerint a miniszterelnök szít erőszakot, de az emberek nem fognak felülni a provokációnak, pártok, civilek, szakszervezetek össze fognak fogni.

Ez már nem a rabszolgatörvény visszavonásáról szól, hanem arról, hogy elegünk van az elnyomásból – jelenti ki Szabó. Ha Orbán Viktor nem áll ki a nép elé, az azt jelenti, hogy nyíltan felvállalja, hogy rálépett a diktatúra útjára. Szégyellje magát Orbán Viktor és Pintér Sándor, akinek saját magáncége őrzi azt a székházat, ami az embereké – mondja a politikus, aki szerint a belügyminiszternek le kell mondania.

Továbbra is érkeznek tüntetők.

Nem hagyják

Székely Sándor arról beszél: tüntetni fognak továbbra is, amíg ezt a kormányt végleg el nem küldik, ahova való. Nem fogják hagyni, hogy azt csinálják az emberekkel, amit akarnak.

Tóth Bertalan: Van miért képviselőnek lenni

Tóth Bertalan MSZP-elnök az ellenzéki együttműködés kialakulásáról beszél. A harmadik kétharmad után nekik is dilemmát jelentett, hogy mit tudnak tenni, mi a szerepük ebben a parlamentben. Ahogy sok ember apátiába süllyedt, ők is érezték, hogy ez így nem mehet tovább, leszavazzák, megalázzák őket, nem foglalkoznak velük. Ezért döntöttek úgy, hogy erőszak nélkül, de átlépik azokat a szabályokat, amiket az egyeduralkodó Fidesz egyetlen pártként hozott.

Nem fognak megállni az ellenzéki képviselők, érzik az emberek és a társadalom támogatását, érzik, hogy van miért képviselőnek lenniük. Egységben az erő, de ennek az egységnek jövőre is ki kell tartani, és azután is, mindaddig, amíg meg nem mutatják ennek a rendszernek, hogy a magyar nép nem kér az elnyomásból, a rabszolgatörvényből, a sajtószabadság eltörléséből, és abból sem, hogy biztonsági őrök teperjék le a képviselőket. A tömeg fütyül, fújol.

Mi ellenzéki képviselők megtesszük, amit kell, tegyétek meg ti is – zárja a felszólalást.

Hiszek egy Istenben

Az emberek Hadházy szerint látják, hogy cselekedniük kell, ezt látja azokból az aláírásokból is, amelyek az Európai Ügyészségről szóló népszavazási kezdeményezéséhez érkeznek.

A parlamentbe választásokon kell bemenni, de a parlamentbe csak tisztességes sajtó mellett lehet bemenni, mondja Hadházy. Szerinte ezt el kell érni.

Elképesztő hazugságnak nevezi, hogy a kormánypropaganda szerint a tüntetők keresztényellenesek, és elmondja az Apostoli hitvallást, hogy ezt megcáfolja.

Fotó: Marjai János /24.hu

Kártyavárak omlanak össze

Hadházy felidézi, hogy az 56-os forradalom előtt a rádió csőcseléknek nevezte a tüntetőket, de csak addig, amíg el nem foglalták. Most nem az a feladat, hogy elfoglalják az MTVA-t, de elindult az a folyamat, ami kikényszeríti, hogy leállítsák a kormány propagandáját.

Kártyavárak omlanak össze szerinte ebben az országban, azért van munkaerőhiány, mert százezerszámra menekültek el a devizahitelesek, és nincs valódi szakképzés, a kormány az erre adott pénzeket is ellopta. Összeomlik a szemétszállítás, az egészségügy, és a gazdaság is összeomolhat, ha a csalások miatt nem folyósítják az uniós pénzeket, vagy az autógyárak bajba kerülnek.

A legfontosabb bástyája a hatalomnak „az aljas, lejárató kormánypropaganda”, az MTVA – mondja Hadházy, amit a tömeg fújolással nyugtáz.

Lejárató gépezet

Hadházy Ákos szerint a hatalom lelkébe tapostak, ez a hatalomnak nagyon fáj, és nagyon félnek. Felidézi, hogy korábban, amikor tüntetést szervezett az MTVA-hoz, három és fél perc műsoridőt szánt rá az állami tévé, 20 másodpercben a nyilatkozatát idézték, 3 perc 10 másodpercben pedig őt és családját gyalázták.

Szerinte lejárató gépezetet működtetnek, amely elhallgattatja és bünteti a rendszer kritikusait, amikor rágalmazzák őket az emberek előtt. A mentők éppen kihozzák Varju Lászlót, akit tapssal és „Szép volt Laci” skandálással üdvözölnek.

Tudósítónk szerint még jönnek sokan, de nincsenek ezren.

Egykori éhségsztrájkoló a színpadon

Nagy-Navarro Balázs, a köztévé egykori munkatársa arról beszél, hogy hírhamisítók vannak az épületben, és amikor erről korábban beszélt, feljelentették, de megnyerte a pert, a bíróság neki adott igazat.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Hóba írt üzenetek

A tüntetők a parkoló autókat borító hóban élik ki kreativitásukat.

Szállingóznak

Továbbra is szállingóznak a tüntetők az MTVA-székházhoz a 18 órára meghirdetett demonstrációra, jelentik tudósítóink. Villamossal és HÉV-vel is érkeznek.

Amnesty: Fordulópont

Fordulópontot jelent, hogy a magyar állam képviselői fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben – közölte az Amnesty International jogvédő szervezet az MTVA székházban történtek kapcsán.

Egyelőre több rendőr, mint tüntető

Helyszíni tudósítóink szerint tíz perccel a hat órára meghirdetett tüntetés előtt egy-kétszáz ember lehet az MTVA Kunigunda utcai székházánál, és jóval több rendőr. Varju Lászlót mentők vitték el az épületből, de egyelőre nem tudni biztosan, milyen sérülése lehet. Ellenzéki képviselők odabent és kint is vannak.

Fotó: Marjai János /24.hu
Olvasói sztorik