Belföld

Amnesty az MTVA-ról: „Ez fordulópont Magyarország történetében”

A magyar hatóságoknak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben – mondta Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója a mai, az MTVA székháza elé szervezett tüntetés előtt.

„Az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt. Elfogadhatatlannak tartjuk a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát. – tette hozzá Vig Dávid.

Tegnap este ellenzéki parlamenti képviselők élve az országgyűlésről szóló törvény adta jogukkal bementek az MTVA székházába, hogy ott élő adásban felolvassák öt pontot tartalmazó követeléseiket.

Példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből. A képviselőknek joguk volt ott lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni és a felelősöket bíróság elé kell állítani

-hangsúlyozta az Amnesty Magyarország igazgatója, aki közleményében így fogalmazott:

A biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon. Évek óta hallgatjuk a tudósok, újságírók, civilek és politikusok elleni rágalmakat, a mai reggel azonban mindenképpen fordulópontot jelent, hiszen a magyar állam képviselői fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó