Élő Belföld

Az MTVA-tól a Hír TV-hez mentek, majd „propagandaturnéra” indultak a tüntetők

A teljes parlamenti ellenzék (a Mi Hazánk kivételével), valamint a Momentum Mozgalom hétfőre is demonstrációt hirdetett az állami média Kunigunda utcai székháza elé, „Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon!” címmel. „Nem hagyjuk, hogy a közmédia a kormány eszköze legyen és azt bárki ellen használják” – áll felhívásukban, amelyben azt a kérdést is felteszik: „Milyen ország az ahol a közmédia nem olvassa be az ellenzéki követeléseket?”.

Lezárták a Szentendreit

A Hír TV felé vonulók miatt lezárták a Szentendrei utat, „ezer felett vagyunk bőven” – írja tudósítónk.

Sétálni indultak

Most annyira nem nyomulnak a tüntetők az MTVA székház felé, hogy a rendőrök előtt a legkönnyebb elsétálni. Miközben a momentumosok vezetésével több százan a Hír TV felé indulnak, elindultak a jobbikosok is valahová, „körsétát” tesznek. Az emberek egy része pedig marad.

Séta kezdődött

Most annyira nem nyomulnak a tüntetők az MTVA székház felé, hogy a rendőrök előtt a legkönnyebb elsétálni. Miközben a momentumosok vezetésével több százan a Hír TV felé indulnak, elindultak a jobbikosok is valahová, „körsétát” tesznek. Az emberek egy része pedig marad.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Hír TV-hez mennek többen

Mintegy száz fős csoport indulhatott a Hír TV-hez, ami nem messze, a Szentendrei úton, a Kaszásdűlő hév-megálló közelében van.

Még néhány idézet az ellenzéki politikusoktól

“Őfelsége merre van” – tette fel a költői kérdést Jakab Péter.

“Nélkületek nem sikerült volna megcsinálni. Hősök vagytok, igazi ellenállók” -lelkesített Kunhalmi Ágnes.

“Az új jelszó az ellenállás!” – jelentette ki Gréczy Zsolt.

Mindenki beszél egy kicsit

Egymás után szólalnak fel a tévé épületéből kijött politikusok, mindegyikük mond néhány lelkesítő mondatot. Közben elöl egyre többen füstgránátoznak, fokozódik a hangulat.

Sneider Tamás is beszélt

A Jobbik elnöke rövid beszédet mondott, többek között kijelentve, hogy soha nem született ilyen kevés gyerek Magyarországon, mint a Fidesz alatt, hogy a történelmet mindig a kevesek alakították át, és hogy el fogják kergetni a mocskos maffiakormányt.

Kellenek a mártírok is

Az is hazugság Márki-Zay szerint, hogy a Fidesz biztosít jólétet. Valójában gazdasági válság után kerültek hatalomra, és az előző kormánnyal végeztették el a megszorításokat. Közben Európa második legszegényebb országa lettünk, a jóval mögülünk induló Románia is leelőzött minket.

A kivándorlás miatt nincs munkaerő, az alacsony bérek miatt a magyar emberek nyugaton keresik a boldogulást, nem Oroszországban és Törökországban – mondja. Ha nem tartanák alacsonyan a béreket, lenne munkaerő Márki-Zay szerint. Mint mondja, Ukrajnán kívül még Indiából és Mexikóból is hoznak munkásokat, ő viszont a magyarokat hozná haza.

Az a látszólagos eredmény, amit a magyar GDP növekedése mutat, az uniós pénzek miatt van, és ha ezek a források elapadnak, az elszegényedéshez fog vezetni. A megoldás az, ha tisztességes kormánya lesz Magyarországnak, amely nem Oroszország és Törökország felé vezeti az országot, hanem a nyugati demokráciák felé, támogatjuk és nem eláruljuk ezeket az országokat – mondja.

Milyen demokrácia az, aminek az alkotmányát egyetlen párt fogadta el, semmilyen konszenzuskeresésről nincs szó az ellenzékkel? Ez egypárti diktatúra – mondja a vásárhelyi polgármester. Szerinte a választási rendszer is visszaélésekre ad lehetőséget, a csalásra is szükség volt Orbán rendszerének hatalmon tartására.

Kellenek a hősök, de kellenek a mártírok is, hogy a magyarok felébredjenek, és kiálljanak egymás mellett. Védjék meg egymást – kéri Márki-Zay. Legyen mindenki biztos abban, hogy mint minden rendszernek a történelemben, Orbán Viktor rendszerének is vége lesz – mondja.

Európa védelmezőjeként tetszeleg Orbán

Márki-Zay elmondja: a karhatalmi dolgozók a túlóratörvény első áldozatai lesznek. Szerinte azok az ellenség, akik minden jogtiprást megengednek maguknak, hogy az ellopott vagyont megtarthassák. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az sem véletlen, hogy az MTVA székháza előtt vannak, ezek a hazugsággyárak azok, amelyek még egy ideig fenntartják ezt a rendszert.

Azt kéri az emberektől, hogy ők is segítsék a vidéket: ez a hatalom Budapesten erkölcsileg már megbukott, akik életben tartják a hatalmat, azok a hazugsággal etetett emberek, akikhez nem jut el az igazság. „Ti tudjátok elvinni az igazságot ezekhez az emberekhez” – mondja. Szerinte az egyik legnagyobb hazugság a migránshazugság: még milliók rettegnek a migránsoktól, és nem jöttek rá, hogy migránsokat kizárólag a Fidesz telepített be.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Menjetek el tömegesen vidékre, a legutolsó faluba is el kell menni szórólapokkal, tüntetésekkel – mondta. El kell azt is mondani, hogy a Fidesznek nincs ideológiája, a KISZ tagjaiból alakult, Orbán a Liberális Internacionálé vezetéséig küzdötte fel magát, majd volt egy konzervatív időszaka – sorolja Márki-Zay. A Fidesznek nincs más ideológiája, mint a lopás – jelenti ki.

„Ezeknek az ideológiai tolvajoknak van képe magát kereszténynek mondani, és Európa védelmezőjeként tetszelegni?” Márki-Zay szerint Magyarország veszélyt jelent Európára, bűnözőket csempész be. Sokan vannak, akikhez ez a tény nem jut el, és még mindig a Fideszben bíznak, hogy más bőrszínűeket távol tart Magyarországtól. Ez hazugságpropaganda, amit le kell leplezni – mondja.

Kiárusítanak, mint a grillcsirkét

Továbbra is érkeznek emberek az MTVA székházhoz.

Márki-Zay Péter azt mondja, több polgármester is feljött vidékről, szeretnének mindenkit támogatásukról biztosítani. Budapest és a vidék nem ellensége egymásnak, nem lehet szembeállítani, együtt sikerülhet csak kivívni a közös célokat – mondja kihangosítva a tüntetőknek a hódmezővásárhelyi polgármester.

Lengyel Róbert siófoki polgármester elmondja: eljött meggyőződni arról, valóban Soros-bajkeverők, huligánok tüntetnek-e, de azt látja, mindenki tisztességes magyar ember, aki egyszerűen mást és másképp akar ebben az országban. Elegünk van az aljas, népvagyont elherdáló politikusbűnözőkből, a kard- és szemforgató tollforgatókból, az oktatási rendszer tönkretevőiből, az egyetembezárókból, az egészségügy káoszán úrrá lenni nem tudó kóklerekből, mindazokból, akik szerint aki nem kormánypárti, az nem is magyar – sorolja. Elegük van az önkormányzatok kivéreztetőiből és legfőképp azokból, akik a multiknak kiárusítják a magyar munkást, mint a grillezni szánt csirkét.

Lengyel szerint még mindig hinni kell abban, hogy lehet változtatni erőszak nélkül is, a jelenlegi rendszerrel nem szimpatizáló milliók hangja elég lesz, hogy Orbán észhez térjen. Nem válhatunk huligánná, azt az örömöt nem szerezhetjük meg a hatalomnak – jelenti ki. A rendőrök szerinte nem ellenségek, ők is áldozatok, akik őket a háttérben irányítják és a tömeg elé állítják, nincsenek itt, az árnyékból telefonálgatnak, mint 2006-ban tették az akkoriak. „Értetek is tüntetünk” – skandálják az emberek.

Felkerültek a sisakok

Gyulladnak az első füstbombák – mondja a helyszínről tudósítónk. A rendőrök felhúzták a sisakokat, a tüntetők közül pedig akinek van, a könnygáz ellen bevethető maszkját. Most azt skandálják a tiltakozók, hogy „le a sisakot”, „nem bántunk”, majd „bűnözőket védtek”.

Másik kollégánk szerint „ahhoz képest, hogy milyen sokan mentek el, megint vannak itt annyian”.

Az Index pedig azt írja, páran tüzet kezdtek el rakni a színpad mögött, felkészülten, fahasábokkal érkeztek. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem terveznek hamar hazamenni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Tucatnyi ellenzéki képviselő van bent az MTVA székházában, és egyelőre maradnak is,

a párbeszédes Tordai Bence elmondta, a visszajelzésekből azt szűrték le, hogy ezt várják a tüntetők. Tordai is, mások is, élőben közvetítik a benti semmittevést, azóta ugyanis, hogy Varju Lászlót elvitték a mentők, nem sok minden történik az épületben, a képviselők telefonos interjúkat adnak, most éppen az ATV Egyenes beszéd című műsorának nyilatkoznak csoportosan. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a rendőrök a birtokvédelemre hivatkozva megpróbálják őket eltávolítani az épületből, a DK-s Niedermüller Péter azt mondta: nem terveznek engedelmeskedni és távozni.

Omlettet terveznek

Márki-Zay Péter élő közvetítésünkben azt mondta, azért érezte fontosnak, hogy eljöjjön a tüntetésre, mert nem csak budapesti problémáról van szó, szeretné, ha éreznék az emberek, hogy a vidékiek is velük vannak. Tudósítóink szerint nem csak távoztak, de érkeznek is emberek, kétezer körül lehet a létszám.

„Egy srác 12 tojással sétált el mellettem a rendőrök felé, megkérdeztem, mit tervez vele, a válasz: omlettet” – számolt be kollégánk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik