Belföld
Fotó: Marjai János/24.hu

Wellneszezés közben is megfigyelheti a kormány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 11. 08. 14:57

Januártól látni fogják, ki, mikor, kivel vonul el a világ elől egy szállodába.

A Zoom.hu szerint minden szállodának fel kell töltenie vendégei adatait egy olyan központi adattárba, amelyhez az adóhatóság, a  rendőrség és az idegenrendészet is hozzáférhet. A Semjén Zsolt által beterjesztett javaslat előadója Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke (képünkön) lesz.

parlamenti előterjesztése szerint a januártól felálló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ az adminisztratív terheket hivatott csökkenteni, de emellett idegenrendészeti célokat is szolgál.

Üzemeltetője vélhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lehet, amely már fél éve hírt adott a rendszer indulásáról. Az MTÜ az általa biztosított szoftverek előnyei közé sorolta, hogy minden kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész adataik lesznek, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek, fehéredni fog az ágazat.

A törvényjavaslat szerint a vendégek központi regisztrációja idegenrendészeti okból is indokolt, a rendőrség jövőben szabadon kereshet az adatbázisban, bár hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól.

A rendszerben tárolnák valamennyi ügyfél nevét, születési idejét, úti okmánya adatait, a tervezett tartózkodás idejét, ahogy most is, csak egy központi tárhelyen, amelyhez az önkormányzatok is hozzáférhetnek és amelybe a NAV is beletekinthet.

A portál emlékeztet rá, hogy ez szolgálhatja a gazdaság fehérítését, amíg a rendszerben tárolt adatokhoz csak az állami szervek férnek hozzá, de torzíthatja is a versenyt, ha az adatokat illegálisan adatbázis építésére használják.

Kiemelt fotó: Marjai János/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2016. június 16.
Perényi János bécsi magyar nagykövet beszédet mond a magyar zsidók auschwitzi deportálásáról nyílt Falak, jelek, sorsok című vándorkiállítás megnyitóján a bécsi Igazságügyi Palotában 2016. június 16-án.
MTI Fotó: Filep István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.