Belföld

Be se jutnak Bajnaiék az Országgyűlésbe?

Öt százalékon áll az Együtt2014-PM, pedig elvileg minimum tíz százalék kéne a bejutáshoz. Van megoldás?

Persze, hogy van megoldás: minimum meg kell duplázni a jelenlegi támogatottságot. És ha nem jön össze?

Bajnai Gordon csapata, az Együtt2014-Párbeszéd Magyarországért Szövetség mélyen a tavaly októberi zászlóbontáskor ígért támogatottsági szint alatt szerepel: az Ipsos minapi felmérése szerint mindössze öt százalékon áll a biztos pártválasztók körében.

Dermesztő 9,9

Ez egyrészt súlyos csalódás Bajnai híveinek. Másrészt kevés ahhoz, hogy a miniszterelnök-jelölti versenyben megszorítsák a huszonöt százalékos MSZP-t. Ha valaki nem emlékezne: a Mesterházy és Bajnai között köttetett megállapodás alapján balos győzelem esetén az adja a közös kormányfőt, akinek pártlistájára több szavazat érkezik.


Fotó: Berecz Valter

Az igazán súlyos veszély viszont az, hogy a bajnaisták be sem jutnak a 2014-es Országgyűlésbe. Ugyanis: az a párt fér be a törvényhozásba, amely megszerzi a listára adott érvényes voksok legalább öt százalékát. Csakhogy, ha pártszövetség indul, akkor annyiszor öt százalék a minimum, ahány szervezetből áll a szövetség, esetünkben kétszer öt, azaz tíz százalék.

Vagyis bő fél év alatt duplázni kellene a jelenlegi támogatottságot. Sőt tán az is kevés. Vázoljuk a bal számára legdermesztőbb helyzetet: ha pár héttel a választás előtt 10,5 százalékot mér magának az E14-PM, és csupán bő fél százalékot téved fölfele, s végül 9,9 százalékot ér el, az nemcsak Bajnai Gordont, Szigetvári Viktort, Kónya Pétert, Juhász Pétert, Jávor Benedeket, Karácsony Gergelyt és társaikat zárná ki a t. Házból. Egyúttal az Orbán-váltás esélyét is szertefoszlatná, s akár újfent kétharmadhoz juttatná a Fideszt. (Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a súlyos káló mellett e forgatókönyv kétségtelen előnye volna a Mesterházy-féle MSZP számára, hogy megszabadulnának egyetlen számottevő balos riválisuktól.)

Nagy hát a tét, meg persze a felelősség is.

Gyúrunk

A ma még bizonytalan választók balra fordulásában bízó E14-PM-esek persze nem mondhatnak mást a problémára, mint a minap Jávor Benedek: „Kormányváltás a célunk, ehhez 15-20 százalékra gyúrunk, és föl sem vetődik bennünk, hogy ne ugornánk meg magasan a tízszázalékos bejutási küszöböt.”

Azért mi játsszunk el a gondolattal. Ha nem jön össze a tíz százalék, van-e technikai lehetőség arra, hogy Bajnaiék visszatolják öt százalékra a rájuk vonatkozó limitet? Van. Kettő is.

Először is: ha az összes Együtt2014-PM-es politikus a szövetség egyik pártja, nyilván az Együtt2014 jelöltjeként indul (ezzel kikukázva a PM-et), akkor elég öt százalékig rugaszkodni. Ez a megoldás nyilván amortizálná Bajnaiékat, hiszen azt üzenné a választóknak: maguk az E14-PM-esek sem hiszik, hogy tíz százalék fölé juthatnak. Persze kitalálható valami hadova, mondjuk, hogy „annyira bonyolult volt a nevünk, hogy a választópolgárok érdekében egyszerűsítettük”, de a vetélytársak aligha hagynák ki a ziccert, és tele-óriásplakátolnák az országot: Bajnai beijedt.


Bajnai Baján: Ennyi
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

„Én Bajnai Listája néven létrehoznék egy választási pártot, és annak színeiben indítanám az Együtt és a PM jelöltjeit – vázol egy másik megoldást lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. – A bejutáshoz ez esetben is elég az öt százalék. E forgatókönyv hátránya, hogy egy párt bejegyzéséhez sok idő kell, akár hatvan nap is. Vagyis már akkor el kell indítani a folyamatot, amikor még egyáltalán nem biztos, hogy szükség lesz az új formációra. És ha az ellenfelek kiszúrják a dolgot, darabokra szedhetik Bajnait.”

Amúgy volt már ilyen suttyomos pártalapítás: 2011 őszén az MSZP-ből kiszorulóban lévő Gyurcsány Ferenc néhány kevéssé ismert harcostársa jegyeztette be a Demokrata Pártot, attól tartva, hogy az akkoriban még csak szoci pártplatformként létező Demokratikus Koalíció nevet nem tudják kihozni magukkal, de végül nem kellett a „biztonsági tartalékhoz” nyúlniuk.

Ismerik, de nem élnek vele

Kiszelly megjegyzi: „Bajnaiék listás eredményét is ronthatja az a tény, hogy az MSZP-vel való megállapodás alapján a százhat egyéni választókerületből hetvenötben a szocik indíthatnak jelöltet, s csupán harmincegyben az E14-PM. Ami azért probléma, mert általános tapasztalat szerint az egyéni jelölt hozza a szavazatot a pártlistára. Értsd: ahol nincs bajnaista egyéni képviselőjelölt, ott rosszul szerepel a pártlista. E negatív hatást a hetvenöt MSZP-s körzetben az olyan tudatos szavazók tompíthatják, akik egyéniben a szocira szavaznak, listán pedig az Együtt-PM-re. Volt erre példa 2002-ben, amikor az SZDSZ-t segítették az MSZP-sek, de most Mesterházyéknak is nagyon kellenek a szavazatok. Ráadásul a szocialisták szavazói közül sokan haragszanak Gyurcsányékra és Bajnaiékra is, így szerény az átszavazási hajlandóság.”

Kérdeztük Jávor Benedeket, tisztában vannak-e azzal, hogy léteznek technikai lehetőségek a „tízről ötre” problémára. A válasz: „Természetesen ismerjük a technikákat, de kizártnak tartjuk, hogy alkalmaznunk kellene azok bármelyikét.”

Nacionálé

Az Együtt 2014 párt előzménye, az Együtt 2014 mozgalom 2012. október 26-án alakult. Vezetője Bajnai Gordon. A választási összefogást három civilszervezet alkotta: Bajnai Haza és Haladás Egyesülete, a Juhász Péter vezette Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla), valamint Kónya Péter honvéd alezredes nevével fémjelzett a Magyar Szolidaritás Mozgalom.


Együtt, 2013, nyárelő, Bajnai és Kónya
Fotó: Neményi Márton

A mozgalom eredetileg az olasz Olajfa koalíció mintájára balközép ellenzéki ernyőszervezet lett volna, ám miután a Lehet Más a Politika 2012 novemberében és 2013 januárjában is elzárkózott az együttműködéstől, a Magyar Szocialista Párt vette át a baloldali ellenzéki összefogás irányítását. Erre válaszul az Együtt 2014 az MSZP-től függetlenül kezdte meg kiépíteni támogatói bázisát.

Mivel a magyar törvények szerint egyesület nem indulhat az országgyűlési választásokon, ezért 2013. március 8-án a mozgalom Együtt 2014 Választói Szövetség Párt néven párttá alakul át. Az új párt azonnal szövetséget kötött az LMP-ből január 26-án távozott politikusok által alapított Párbeszéd Magyarországért Párttal (PM). Hiánypótlás után 2013. június 28-án a szervezetet az eredetileg szándékozott név helyett Együtt – a Korszakváltók Pártja néven vette nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék, mivel több más balos szervezet (nyilvánvaló hátsó szándékkal) korábban már benyújtotta bejegyzési kérelmét az Együtt 2014 névre.

Wikipédia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik