Belföld

Újra virágzik a Duna!

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 09. 02. 13:48

A tiszavirághoz hasonló dunavirág valószínűleg a vízszennyezés miatt tűnt el hazánk legnagyobb folyamából. Tavaly és idén viszont újra megjelent, és Tahitótfalunál tömegesen rajzik.

A kérészek rendjébe tartozó közismert fajt, a tiszavirágot júniusban és júliusban lehet néhány napon keresztül megfigyelni a Tisza hazai szakaszán. Ugyanebbe a rendszertani csoportba tartozik egy közeli rokon, de méretre jóval kisebb faj, a dunavirág (Ephoron virgo), amely többek között a Dunában és a Rábában őshonos. Valószínűleg a vízszennyezések miatt viszont negyven éve nem figyelhető meg ez a rovar. Az utóbbi néhány évben jelentős mértékben javult a Duna vizének minősége, ezért 2012-ben a dunavirág újra tömegesen rajzott a hazai Duna-szakasz számos helyszínén.

Kriska György, az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa, az ELTE TTK Biológiai Intézetének adjunktusa munkatársaival Tahitótfalu mellett idén augusztus 19-én és azóta szinte minden este ismét megfigyelte a tömegrajzást, ami alapján okkal remélhetjük, hogy a dunavirág ismét sikeresen megtelepedett a magyarországi Duna-szakaszokon. A rokon faj, a tiszavirág rajzása június közepétől július közepéig tart a Tiszán felfelé haladva; egy adott helyen csupán néhány napig, nagyjából 18 és 20 óra között, tehát még világosban repülnek. Ezzel ellentétben a dunavirág rajzása a Duna egy adott szakaszán is mintegy két héten keresztül, nagyjából augusztus 19-től szeptember elejéig tart, és a kora esti óráktól, alkonyattól kezdve figyelhető meg – mondta el Kriska György.

A Tahi és Tahitótfalu közötti Tildy Zoltán híd lámpái rajzás idején tömegével vonzzák magukhoz a kérészeket, amelyek sárgásfehér színű csóvákat alkotnak a lámpák körül. Ezáltal ökológiai csapdába kerülnek az állatok, és sajnos milliószámra pusztulnak el a nőstények, petecsomóikkal együtt. A dunavirág hazánkban védett, természetvédelmi értéke tízezer forint, így több tízmilliárdos természetvédelmi kár keletkezik a lámpák miatt. Ezért is nagyon fontosak az MTA ÖK Duna-kutató Intézetének és az ELTE Környezetoptikai Laboratóriumának a természetvédelmi célú kutatása, amelyben a dunavirág ökológiai csapdájának tudományos feltárása mellett, a természetkárosítás problémájára is megoldást adhatnak. Kriska György kijelentette: kézilámpás vizsgálataink eredményeire alapozva javaslatot teszünk egy olyan megoldásra, amely a dunavirág utódgenerációjának megmenekülését szolgálhatja. Ez olyan fénysorompó kialakítását jelentené az optikailag veszélyes objektumok (pl. kivilágított hidak és horgonyzó hajók) környékén, amely a kivilágított hidakhoz hasonlóan megakadályozná a kérésznőstények továbbhaladását, de az így feltorlódott kérésztömeg végül nem száraz felületre, hanem a folyóvízbe hullana az utódgeneráció kifejlődését biztosító kérészpetékkel együtt. A másik javaslatunk, hogy a fényforrásokat polárszűrőkkel ellátva megszűnne a kérészeket vonzó hatása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.