Belföld

Nem tartja magát rasszistának “Csontrabló”

Vallott a negyedrendű vádlott a romagyilkosságok miatt indított perben.

Csontos István negyedrendű vádlott tagadta a romagyilkosságok büntetőperének második, szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon, hogy rasszista lenne; állítása szerint társai rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba.

“Nem vagyok fasiszta, náci, rasszista! Nem érdekel, ki milyen bőrszínnel született!” – mondta Csontos bírói kérdésre.

Az ügyészség szerint a negyedrendű vádlott a tiszalöki és a kislétai gyilkos támadásnál vitte autón a helyszínre három társát, ezért bűnsegédje ennek a két, többszörösen minősülő emberölésnek.

Csontos István a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy Kiss Árpád és Kiss István vádlottak rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba. Állítása szerint nem is tudta, hogy miért mennek a tiszalöki helyszínre, azt hitte, túrázni, vadászni indultak. Ugyanakkor arra nem tudott életszerű magyarázatot adni, hogy miért is avatták be őt az elkövetők már a tiszalöki támadás előtt korábbi súlyos bűncselekményeikbe, miért meséltek neki azokról részletesen.

Közölte: a tiszalöki támadás után megfenyegették társai, hogy nem szállhat ki, és senkinek nem is beszélhet a történtekről. Csontos hozzátette, hogy társai bővíteni akarták csoportjukat, “egy kis hadsereget akartak létrehozni”, és egy másik férfit is megpróbáltak beszervezni, de azt nem sikerült.

A negyedrendű vádlott elmondta, hogy már sok éve ismerte a vádlottak egyikét-másikát, de amikor egy durva cigányellenes bejegyzést írt az interneten csontrabló álnéven, Kiss István felfigyelt rá, és azután mesélt neki a korábbi támadásaikról.

Az internetes bejegyzés indoka egyébként Csontos szerint az volt: nem tudott uralkodni az indulatain, amikor tudomást szerzett arról, hogy egy 83 éves asszonyt megerőszakoltak és baltával levágták a lábát.

A negyedrendű vádlott hangsúlyozta, hogy nincsenek szélsőséges nézetei, csupán általában a bűnözéssel van problémája.

Társairól Csontos elmondta, hogy nem voltak megelégedve a magyar igazságszolgáltatással, úgy vélték, vannak, akik kirabolják, kizsákmányolják az országot, rossz véleménnyel voltak a politikusokról, és a “cigánybűnözést” is gyakran emlegették.

Mikor az őt társai részéről ért fenyegetésekről faggatták, a negyedrendű vádlott előbb annyit mondott, hogy befejezte a vallomástételt, majd a bíró által elrendelt tízperces szünetet követően azt közölte: a következő, pénteki tárgyaláson folytatja vallomását. Ezután rendelte el a bíró a tárgyalás elnapolását.

Amikor pedig a fenyegetések előtt szóba került, hogy szerződéses katonaként milyen kapcsolata volt a katonai titkosszolgálattal, illetve, hogy beszélt-e vádlott-társairól elfogásáig a Katonai Biztonsági Hivatalnak, Csontos István egy idő után elhárította a kérdéseket.

Az ügyészség négy embert vádol ötszörösen minősülő emberöléssel a két-három évvel ezelőtti, romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik