Belföld

Senki nem tudhatja, mi lesz a nyugdíjakkal

Csak az biztos, hogy a kormány megmentette "az összeomlástól a nyugdíjrendszert".

A Népszava megpróbált választ kapni a kormányzati kommunikációs államtitkárságtól arra, hogy lesz-e korhatáremelés, csökken-e a nyugdíjak mértéke, növekedik-e az aktív korúak munkaterhe?

Az államtitkárság levelében úgy reagált: a Népszava kérdései arra utalnak, hogy az előző MSZP-s kormányok által alkalmazott megszorításokat (korhatáremelés, nyugdíjak csökkentése, járulékok emelése) várja a jelenlegi kormánytól.

A kabinet kommunikációs csapata válaszában azt is kifejtette, hogy a nyugdíjrendszer idei hiánya 900 milliárd forint lett volna a mai kormány beavatkozása nélkül, azaz minden harmadik nyugdíj kifizetésére hiányzott a pénz. De, mint írták, a jelenlegi kormány közbelépésének köszönhetően sikerült elhárítani a veszélyt, és megmenteni az összeomlástól a nyugdíjrendszert.

Az állami rendszerben nem kalkulálható előre a nyugdíj összege

A Privátbankár.hu beszámolója szerint a fenti kijelentés egy szakmai fórumon hangzott el. A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító vezető matematikusának véleménye alapján ennek az az oka, hogy jelenleg 100 aktív magyar 38 nyugdíjast tart el, 2050-ben már 88-at, míg 2100-ban már 107-et, a jelenlegi demográfiai folyamatok folytatódását feltételezve.

A tanácskozáson a Stabilitás Pénztárszövetség jogfenntartó nyilatkozatáról azt mondták, hogy annak joghatását sem lehet most megítélni, azt az Alkotmánybíróság és a bírói gyakorlat alakítja ki, csak akkor lesz releváns, ha vissza lehet lépni a magánpénztárba, mert ilyenkor vihető vissza a most államivá tett vagyon. Azt javasolták, aki élni akar ezzel, tértivevényes ajánlott levélben küldje el a jogfenntartó nyilatkozatot a nyugdíjfolyósítónak.

A tagok fizették a kampányt

A Magyar Nemzet szerint legkevesebb kétszázmillió forintot költhettek a magánnyugdíjpénztárak olyan kampányokra, amelyekben televíziókban és az interneten látható reklámokkal, tájékoztató internetes oldalakkal, illetve nyugdíjkalkulátorokkal igyekeztek meggyőzni saját tagjaikat a kötelező pénztárak előnyeiről. A lap szerint a PR-tevékenységet a havidíjakból finanszírozták.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már vizsgálja, hogy a hazai nyugdíjpénztárak mire költötték a működés finanszírozására felhasználható tartalékaikat. Közben a Magyar Nemzet azt is kiderítette, hogy az egész pénztári lobbi mögött egyetlen PR-cég áll. “Ennek tulajdonosa pedig már a Kóka-féle balliberális pénzosztó gyakorlatnak is haszonélvezője volt” – írja a lap.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lózungokat mondtak nyugdíjügyben (Népszava)
A tagok fizették a nyugdíjkampányt (Magyar Nemzet)
Senki nem tudhatja, mi lesz a nyugdíjakkal (Privátbankár)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik