Belföld

Magyarország Róma mellé állt a “feszület-ügyben”

Administrator
Administrator

2010. 07. 01. 13:49

Semjén szerint a kereszt nem csak vallási szimbólum.

Magyarország is csatlakozik azon államokhoz, amelyek kiálltak Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében. A strasbourgi bíróság tavaly elmarasztalta Olaszországot, megállapította, hogy az iskolában elhelyezett kereszt sérti a szülők és gyermekeik jogait. Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Róma tegnap a bírósági tiltás megváltoztatását kérelmezte.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Magyarország Olaszországot támogató álláspontjáról kormányhatározat született. Az Orbán-kormány szerint a kereszt nem csak vallási szimbólum, számos népnek az identitásához, kulturális-nemzeti önazonosságához tartozik.

A KDNP elnöke a strasbourgi ítéletet abszurdnak nevezte, azt mondta, éppen a bíróság döntése az, amely diszkriminatív, számos európai egyezménybe ütközik, ráadásul nemzeti kultúrákat és hagyományokat vesz semmibe.

Az emberi jogi bíróság tavaly novemberi döntése hatalmas vihart kavart az olasz közvéleményben, s ha jogerőssé válik, precedensként szolgálhat majd az Európa Tanács 47 országában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.