Belföld

A TASZ szétszedte az új médiatörvényt

A TASZ álláspontja szerint a média szabályozására benyújtott törvénycsomag átgondolatlan, szakmailag megalapozatlan, és több ponton is alkotmányellenes.

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat olyan követelményeket és közlési kötelezettségeket ír elő valamennyi kereskedelmi tartalomszolgáltatónak (televízió, rádió, nyomtatott sajtó) és a honlapok, blogok üzemeltetőinek, amelyek a szólásszabadságot és a szerkesztői szabadságot súlyosan sértik – áll a Társaság a Szabadságjogokért fn.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy az „a bevezetni kívánt rendelkezés, miszerint bizonyos, a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről a televíziók, rádiók és a lekérhető szolgáltatásokat fenntartó honlapok kötelesek beszámolni, az ’50-es éveket idézi”.

A kormány média szabályozására benyújtott törvénycsomagról szóló javaslata szerint a törvény hatálya alá tartozó valamennyi tartalomszolgáltató köteles regisztrálni a média felügyeletét ellátó hatóságnál. Ez alól nem kivétel a nagyjából 250 ezer magyar nyelvű blog, és a magyar nyelvű honlapok sem – hívja fel a figyelmet a TASZ. A szervezet álláspontja szerint a szabad véleménynyilvánítás joga is csorbul a hatósági regisztrációval, indokolatlan az ilyen jellegű adminisztrációs teher bevezetése valamennyi szolgáltatóra vonatkozóan.

Emellett a dokumentum leszögezi, hogy „sérül a sajtószabadság a válaszadás jogának bevezetése miatt, ami szerint nem csak a ténybeli tévedések, hanem a szubjektív sérelemérzet alapján is válaszközlemény közzétételére kötelezhető a sajtó és a blogok is”.

Az, hogy minden tartalomszolgáltatóra – néhány kivételtől eltekintve – azonos szabályok vonatkoznak, „szembe megy az irányadó uniós törekvésekkel” – áll a közleményben, amely felhívja a figyelmet arra, hogy Európa a sajtóra vonatkozó szabályok lebontására törekszik, ezzel szemben a benyújtott törvényjavaslat olyan tartalomszabályokat ír elő, „amelyet sem a média jellege, sem annak hatása, sem a korlátos erőforrások nem indokolnak”.

A TASZ arra kéri az előterjesztőket, hogy vonják vissza a javaslatot és a szaktárcákkal egyeztetve, a jogalkotási törvény szabályait betartva készítsék elő a jogszabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik