Belföld

Kinek is fontos Kóka János?

Kóka János frakcióvezetői posztján vitázik az SZDSZ, de a személyi kérdésen túl inkább a Bajnai-kormány liberális támogatása a tét. Úgy tűnik, egyik fél sem enged, így vagy szakad a frakció, vagy minden marad a régiben.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint Kóka János stabilan utolsó a politikusok népszerűségi rangsorában. Ráadásul egy olyan parlamenti párt frakcióvezetője, amelyet a választók az EP-választáson mindössze 2,16 százalékra értékeltek.

Retkes és Kóka is szorítja (Fotó: MTI)

Retkes és Kóka is szorítja (Fotó: MTI)

Mindezek ellenére úgy tűnik, egy párt életben maradása, egy költségvetés és az országgyűlési választás időpontja is Kóka Jánoson múlhat. Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke ugyanis rögtön a székfoglaló beszédében nekitámadt Kókának, és megszavaztatta távozását a frakció éléről. Retkes szerint Kóka gazdaságpolitikája vállalhatatlan, azt pedig végképp nem szeretné, hogy a liberális képviselőcsoport jelenlegi vezetőjével „azonosítsák az új SZDSZ-t”.

A hírek szerint azonban nem gazdaságpolitikai nézetkülönbségek, hanem leginkább a Bajnai-kormány támogatásának kérdése osztja meg az SZDSZ-t. Retkes ugyanis a liberális párt önállóságát jelezné azzal, hogy nem adnak automatikus támogatást a Bajnai-kormány által előkészített jövő évi büdzsének. Az új elnök azonban tudni véli, hogy Kóka és több frakciótag is jóváhagyná a kormány (és az ország) sorsát jelentősen befolyásoló költségvetést.

Matekoznak

Értesüléseink szerint az SZDSZ-ben kétségbeesett számolás folyik, hogy a 19 fős frakció milyen arányban oszlik meg. Az eddigi nyilatkozataik alapján valószínűsíthető, hogy a liberálisok „nagy öregjei” Kuncze Gábor, Pető Iván, Magyar Bálint, kiegészülve Sándor Klárával és Geberle Erzsébettel biztosan Kóka mögé állnak, míg Hankó Faragó Miklós, Lakos Imre és Világosi Gábor aláírásukkal jelezték (226 társukkal egyetemben), hogy nem kérnek az új elnökből.

kóka marad

Kóka hétfőn a Parlamentben azt mondta újságíróknak, hogy a frakció és a válságkezelés marad”, ő pedig addig lesz frakcióvezető, amíg élvezi a képviselőcsoport többségének bizalmát és van esély a válságkezelésre illetve az adócsökkentésre. Hangot adott annak a véleményének, hogy nyáron is folytatni kell a válságkezelést, és olyan javaslatokat kell a parlament asztalára tenni, amelyek segítik a növekedést. Leszögezte, hogy az SZDSZ frakciója ezeken és az összes olyan ügyön fog dolgozni, amelyeket a költségvetéshez közeledve a parlamentnek meg kell tárgyalnia. (MTI)

A korábban fodoristáknak – és így Kóka-elleneseknek – tartott képviselőknek, mint Gulyás József vagy Béki Gabriella, most azzal is szembe kell nézniük, hogy csak az „ellenség” maradt, Fodor Gábor ugyanis lemond parlamenti mandátumáról, otthagyva a frakciót. Egyelőre kérdéses, hogy helyére kit jelöl az SZDSZ, Retkesék az Európai Parlamentből kimaradó Szent-Iványi Istvánt szeretnék, ám az FN értesülései szerint Szent-Iványi nem szívesen vállalná el a népszerűtlen tisztséget a frakciómunkából hátralévő két-három hónapra.

Status quo

Bár az SZDSZ-frakció következő hivatalos ülése szeptember első hétvégéjén lesz, a képviselők között folyamatosan zajló „kiscsoportos” egyeztetéseken úgy tűnik, bemerevedtek a frontvonalak: Retkes nem akarja Kókát, Kóka pedig nem hajlandó lemondani. Az önmagát a „belgák” közé soroló Bőhm András az FN-nek úgy vélekedett: lenne fontosabb kérdés is, mint a frakcióvezető személye, és úgy látja, egyre távolabb kerülnek a megoldástól, főleg, hogy Retkes és Kóka nem egyeztet egymással. „Nem hiszem, hogy szakadna a frakció, inkább úgy látom, marad a status quo a ciklus hátralévő részében” – vélekedett Bőhm.

Retkesnek, mint az SZDSZ elnökének, nem sok lehetőség van a kezében Kóka elmozdítására, mert a fegyelmi eljárással vagy Kóka kizárásával a pártból nem járna automatikusan, hogy a frakcióvezető személye is változik. Úgy tudjuk, Retkesék végső megoldása az, hogy a Kóka-ellenes képviselőket egy csoportba terelve kiléptetik a frakcióból és független képviselőket csinálnak belőlük.

Kóka szava

S hogy miért fontos Kóka? Ő lehet ugyanis a záloga a szocialistákat és a Bajnai-kormányt mostanában foglalkoztató legfontosabb kérdésnek, a költségvetés elfogadásának, amellyel kapcsolatban nemrég kijelentette: támogatja Bajnait.

Parlamenti berkekben úgy tartják, a 2006-ban kezdődött parlamenti ciklusból már csak a 2010-es büdzsé október-novemberi megszavazása van hátra, utána a szocialisták pedig kormányzás helyett inkább a választásra készülnek már. A költségvetés elutasítása viszont komoly következményekkel járhat, tekintettel a válságkezelésre, a befektetői bizalomra és az így elszabaduló forintárfolyamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik