Belföld

Csütörtökön megszületnek a ponthatárok

A szeptemberben induló képzésekre felvételizők július 9-éig pótolhatják a még hiányzó dokumentumaikat. A leendő hallgatók a sorrendet és az adataikat szintén ezen a napon módosíthatják utoljára. Emellett akár törölhetik is a jelentkezést, ellenben új szakot most már nem jelölhetnek meg. A vonalhúzásig pedig már csak két hét van.

Július 9-éig adhatják be a bizonyítványmásolatokat, a többletpontokról szóló igazolásokat a felvételizők, amelyeket nem csatoltak a februári jelentkezésükhöz vagy amelyeket időközben kaptak kézhez – például nyelvvizsgát vagy az idén megszerzett érettségi bizonyítványt – áll az Országos Felsőoktatási Információs Központ közleményében. A felvételi pontszámítás során csak a megfelelő igazolás másolatának beérkezése után érvényesítheti a jelentkező a többletpontokat.

Szintén eddig a határidőig lehet módosítani a személyes adatokat is, ha a jelentkezés beadása óta például névváltozás történt. Fontos, hogy a pótlólagos irat jól olvasható, egyértelműen azonosítható legyen, és szerepeljen rajta a jelentkező neve, valamint a felvételi azonosító száma.

Az adatváltozást többféleképpen jelezhetik: elektronikusan a Felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi szolgáltatás keretében, vagy postai úton az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190) címzett formanyomtatvány elküldésével, amely innen tölthető le. Természetesen személyesen is benyújthatók az iratok az Educatio Kft. ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, Budapest, VIII. kerület, Reviczky u. 6.), amely hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8–16.30-ig, szerdán pedig este hatig várja a fiatalokat.

Új szakra már nem lehet jelentkezni

Még módosítható a jelentkezéskor eredetileg megjelölt intézmények, szakok sorrendje is. Ezt azonban minden felvételiző csak egyszer teheti meg, és csak a már megjelölt helyeket rendezheti át, új szakra már nem jelentkezhet.

A sorrendmódosítást azért találták ki, mert könnyen megeshet, hogy valaki csak a jelentkezés után döbben rá, hogy valamelyik intézménybe, szakra mégsem szívesen járna. Ilyenkor lehetősége van akár az adott jelentkezés törlésére is.

Annak alapján például, ha az adott egyetemen, főiskolán egy szakra túlságosan kevesen jelentkeztek, az is kikövetkeztethető: nem biztos, hogy valóban elindul a képzés szeptemberben. Ekkor érdemes hátrébb tenni ezt a szakot, hiszen ha a pontszám alapján be is jutna a felvételiző, lehet hogy nem kezdheti el a félévet. Akkor is érdemes átrendezni a sorrendet, ha például az elsők között megjelölt intézményben nem sikerült az alkalmassági vizsga, hiszen ebben az esetben oda eleve nem kerülhet be a jelentkező.

Az eredményeket a Felvi.hu-n – regisztráció után – „Az én felvim” szolgáltatás keretében ellenőrizhetik a jelentkezők. Annak kiszámításában, hogy egy jelentkező hány pontot szerzett, a honlapon található kalkulátor segít, az általános tudnivalókról pedig itt olvashatnak.

Még két hét a vonalhúzásig

A ponthatárok július 23-án este derülnek ki, ezután az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek úgynevezett „besorolási döntést” küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot értek el, mennyi ott a ponthatár és hová sikerült bejutniuk. Egy eljárásban a felvételiző – függetlenül attól, hány lapot adott be – csak egy helyre vehető fel. Ez az általa felállított sorrendben az a szak, ahol először éri el a vonalhúzáskor megállapított ponthatárt.

A felvételről szóló határozatot és a beiratkozásról szóló információkat az az egyetem vagy főiskola küldi meg, ahova bekerült a jelentkező. A hivatalos ponthatárokat a regisztrált felvételizők a Felvi.hu-n létrehozott személyes oldalukon névre szólóan is megtalálják majd. Akik a jelentkezési lapjukon megadták mobilszámukat, a vonalhúzás estéjén sms-ben is értesítést kapnak.

A számítógép számítja ki

Az Educatio ügyvezetője, Kerekes Gábor korábban elmondta az FN-nek: hogy hol lesznek magasak a ponthatárok, több változó függvénye, de ez a jelentkezések alapján a hagyományosan nagy túljelentkezésű szakokon és intézményekben várható. (A legnépszerűbb intézményekről szóló FN-cikket itt, a nyerő szakok listáját pedig itt olvashatja.)

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények elöljárói, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal és az Educatio Kht. vezetői, szakemberei állapítják meg – ehhez egy számítógépes algoritmust használnak. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre vegyék figyelembe a jelentkezők által elért felvételi pontszámokat, az intézményi rangsorukat, az intézmények kapacitását, illetve a képzési területre meghatározott, államilag támogatott keretszámot.

Először országos rangsor készül az összes jelentkezőről, majd a számítógépes program „feltölti” a jelentkezőket. Így a legjobbak kerülnek be az általuk megjelölt első helyre, amíg be nem telik az iskola keretszáma. Ezután azokat, akik szintén oda adták be első helyen a lapjukat, de már nem jutottak be, a második jelentkezési helyükre veszik fel. Mindez addig tart, amíg az adott képzési területen vagy szakon el nem érik az országosan felvehető, államilag támogatott keretszámot. Ezután azok következnek, akik vállalták, hogy költségtérítést is fizetnének.

A tavalyi ponthatárok alapján nem szabad következtetéseket levonni, hiszen minden évben más és más eredményekkel rendelkeznek a jelentkezők, ám az egyes szakokon született pontok támpontot adhatnak. A teljes 2008-as lista az FN-en is olvasható, és az idei ponthatárokat is megtalálják majd a honlapunkon a vonalhúzást követő napon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik