Élő Nagyvilág

Kairóba utaztak a Hamász képviselői, tűzszünet jöhet

AFP
AFP

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Delegációt küldött Kairóba a Hamász

A Hamász pénteken este bejelentette, hogy delegációt küld Kairóba, ahol megvitatják egy esetleges túszcsere és tűzszünet lehetőségét, írja a Guardian.

Mindez néhány órával azután derült ki, hogy William Burns, a CIA igazgatója megérkezett az egyiptomi fővárosba.

A Hamász és a CIA képviselői szombaton találkoznak egyiptomi mediátorokkal, de az nem egyértelmű, hogy külön-külön vagy együtt teszik majd ezt.

A terrorszervezet szerint a delegáltja pozitívan érkeztek Kairóba, miután áttanulmányozták a legutóbbi békejavaslatot.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban arról beszélt, a tűzszünet most csak a Hamászon múlik.

Blinken: a tűzszünet a Hamászon múlik

Elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izraeli offenzíva – jelentette ki helyi idő szerint péntek este Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, miként szavatolná a civilek védelmét a művelet során.

Ilyen jellegű terv hiányában nem tudunk támogatni ilyen széleskörű katonai akciót Rafah ellen, a károk ugyanis meghaladnák az elfogadható mértéket

– szögezte le Blinken a McCain Intézet arizonai fórumán.

A Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén lévő Rafahban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze a városban.

Blinken aláhúzta: a tűzszünet immár csak az övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezeten múlik.

Meglátjuk, beleegyeznek-e a fegyvernyugvásba és a túszok elengedésébe

– jelentette ki.

A tűzszünetről és az október elején Gázába hurcolt izraeli túszok elengedéséről zajló megbeszélések szombaton folytatódnak Egyiptomban.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy Izrael egyelőre semmiféle átfogó, a civilek védelmét garantáló tervet nem mutatott be Washingtonnak a tervezett művelettel kapcsolatban, bár, mint mondta, az offenzíváról többször egyeztettek, többek között Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.

Biztosítani akarjuk, hogy a megbeszélések folytatódjanak, mert nagyon fontos a palesztin életek, az ártatlan életek védelme

– szögezte le.

Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is aggodalmát fejezte ki az izraeli hadsereg esetleges rafahi szárazföldi művelete ellen, pénteki, az X-en közzétett üzenetében pedig vérfürdőre figyelmeztetett.

A WHO kiemelte, hogy az övezetben lévő 36 kórháznak csupán 33 százaléka működőképes, hozzátéve, hogy hiány van személyzetből és alapvető orvosi felszerelésből is.

Meghalt egy fogvatartott palesztin orvos Izraelben

Elhunyt egy palesztin orvos egy izraeli börtönben, ahol négy hónapja tartották fogva, közölte a palesztin rabszövetség a BBC szerint.

Az 50 éves Dr. Adnan Al-Bursh ortopéd főorvos volt a legnagyobb gázai egészségügyi létesítményben, az al-Shifa kórházban, amit az elmúlt bő fél évben többször is izraeli fegyveresek rohantak le.

Az izraeli hatóságok április 19-i közleményükben ejtettek szót arról, hogy egy nemzetbiztonsági okokból fogvatartott rab elhunyt egy börtönükben, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ki volt az.

A halálesettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak, de egyelőre semmilyen részletet nem közöltek arról. A palesztin jogvédők viszont állítják, hogy az orvost kivégezték, holttestét pedig nem adják ki az izraeliek.

Dr. Adnan Al-Bursh egykori kollégái szerint fáradhatatlanul dolgozott, az al-Shifa kórház főigazgatója pedig arról beszélt, hogy halálhírét nehezen viseli az emberi lélek.

Olvasói sztorik