Belföld

Lehet népszavazás a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az LMP a június 9-i választások után gyűjtheti az aláírásokat azért, hogy a kormány rendeletekkel ne engedhessen eltérést az érvényes országos és helyi építési jogszabályoktól, írja a hvg.hu.

A lap cikkében emlékeztet, a Kúria tavaly novemberben egyszer már kimondta, hogy lehet erről népszavazást tartani, de a kormány ezután áthelyezte a szabályokat egy másik, az építészetről szóló törvénybe, így a jóváhagyott előző kérdés értelmét vesztette,

Az LMP újra nekifutott, és átírta a kérdést a következőre:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

Ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 1-én hitelesítette, de három meg nem nevezett kérelmező a Kúriához fordult, hogy változtassa meg a döntést, mondván a sikeres népszavazás a költségvetés módosítását követelné meg, amiről azonban tilos népszavazást tartani. És a kérdést sem tartották egyértelműnek.

A Kúria Darák Péter volt kúriai elnök vezette tanácsa ezzel nem értett egyet, és helybenhagyta az NVB határozatát. Az indoklás szerint a  népszavazásra javasolt kérdés nem tartalmazza a költségvetési törvény módosítását, továbbá a kérdés egyértelmű, nem érint tiltott témakört. A Kúria szerint nyilvánvaló, hogy „a kérdésre adott igenlő válaszok többsége esetén sem (csak) akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemek, hanem valamennyi nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításának.”

A hvg.hu szerint kérdés, hogy mennyire lehet 200 000 aláírót találni a népszavazáshoz, ahogy az is, hogy ha összejönne elég aláírás és kiírnák a népszavazást, az érvényes és eredményes lenne-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik