Belföld

Bukásra áll az oktatási tárca

Elégtelent adott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatási tárca teljesítményére több területen a tömörülés tanévértékelő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta, hogy a szakszervezet által kiállított bizonyítvány szerint elégtelen a szaktárcának az oktatásban dolgozók anyagi megbecsüléséért és az oktatás minőségéért való kiállása.

Szintén elégtelen, felzárkóztatásra szorul a minisztérium az integrált oktatás gyakorlati megvalósításában, az érdekeltek véleményének figyelembevételében nyújtott teljesítménye – tette hozzá.

Az érdekvédő elképesztőnek nevezte, hogy a pedagóguspálya presztízsének növelése érdekében alapvetően csak a pályakezdők többletbérezésére gondoltak.

Mendrey László elnökségi tag elmondta: emellett eltűnt a 13. havi bér is, s ez a béremelés elmaradásával a pedagógusok többségénél további legalább 4 százalékos keresetcsökkenést eredményez. A közoktatásban dolgozók reálbére így visszasüllyed a 2002-es szintre – jegyezte meg.

Kerpen bírálta az Új Tudás programot

Kifogásolta, hogy az Új Tudás programban beharangozott osztályfőnöki pótlék csekély emelése miatt, annak átlagos mértéke még az OKM számításai szerint sem éri el a bruttó nyolcezer forintot. Idén sem nőtt a szakkönyvvásárlási támogatás, s a továbbképzési támogatás összege sem elégséges mértékű – sorolta.

Az Új Tudás programban megjelent az integrált oktatásban dolgozók egy csoportjának anyagi támogatása, de a plusz díjazásban a pedagógusok hét százaléka sem részesülhetett, holott legalább 80 százalékuk tanít hátrányos helyzetű gyermekeket – mondta.

Közös fellépést sürgetnek

A PDSZ elnöke bírálta a tárca vezetőjét azért is, mert hallgat a Magyar
Bálint és Sándor Klára által benyújtott, éles vitákat kiváltó
közoktatási törvénymódosításról.

Az MTI kérdésére azt mondta, hogy levélben fordultak a társszakszervezetekhez az együttes fellépés érdekében. Az érintettek várhatóan a jövő hét első felében tárgyalóasztalhoz ülnek. A PDSZ e héten egyeztet arról, hogy milyen eszközzel lépnek fel, ha a parlament mégis elfogadja a 6+6-os iskolaszerkezetet preferáló és a hétvégi házi feladat tilalmáról is rendelkező jogszabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik