Belföld

200 kilométeren készültség

Eddig több mint kétszáz kilométer hosszban rendeltek el valamilyen fokozatú árvízi védekezési készültséget Magyarországon; Budapestnél a Dunán első fokú a készültség - közölte a környezetvédelmi minisztérium vasárnap.

Első fokú árvízvédelmi készültség van a Duna, a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca, a Lajta, a Répce és a Bakonyér védvonalain 166 kilométer hosszon. Ebből a Duna menti védvonalakon 38 kilométer hosszon rendeltek el védelmi fokozatot.


Másodfokú a készültség a Duna szigetközi szakaszán 7 kilométer, a Mosoni-Duna mentén 30 kilométer, a Lajta mentén 36 kilométer hosszon, összesen 73 kilométer védvonalon. Harmadfokú a készültség a Duna jobb partjának szigetközi, 26 kilométeres szakaszán.


Budapestet elérte az árhullám intenzív áradó szakasza, óránkénti hat centiméteres emelkedéssel. Délelőtt tíz órakor már az 570 centimétert is meghaladta a vízszint. A minisztérium közlése szerint a folyó vízszintje délutánra elérheti a 600 centiméteres vízállást, és estére vagy hétfő hajnalra a rakpartokat is elönti a víz.
A Duna budapesti tetőzése 680-690 centiméteres vízállással keddre várható – írták.


A közlemény szerint a csökkenő csapadékmennyiség miatt a Duna felső szakaszán megindult az apadás. A Duna Dévénynél a várt időben, szombat éjjel, a vártnál jelentősen kisebb vízhozammal tetőzött. A Morva árhullám-tetőzése vasárnap még körülbelül 50 kilométerre volt Dévénytől, ami az apadást fogja lassítani.


Mint írták, a Vág folytatódó magas vízhozamai miatt Komáromnál és Esztergomnál a másodfokú védelmi szinteket kissé meghaladó vízállások várhatóak, lejjebb a Dunakanyarban és Budapestnél a korábban vártnál valamivel magasabb értékek valószínűsíthetőek. A Budapest alatti szakaszon csak Bajánál lehet számítani a másodfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik