Belföld

Gyurcsány: elképesztő, hogy Orbán pénzért árulja a beszédeit

A miniszterelnök szerint szem- és gyomorforgató, ha egy politikus pénzért árulja beszédeit, főleg, ha közben plebejus politikát hirdet. Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjúban kifejtette, hogy sok a gyanú a Gripen-beszerzések körül.

Szem- és gyomorforgatónak tartom azt, hogy egy aktív politikus pénzért árulja politikai beszédeit, és ebből több millió forintos családi jövedelemre tesz szert – mondta Gyurcsány Ferenc, utalva a nemrég megjelent Orbán Viktor-könyvre.

„Nem ismerek még egy példát, hogy aktív politikus, saját közvetlen politikai tevékenységéből így kívánna hasznot húzni. Ennek az a vége, hogy holnapután a parlamentben elmondott beszédéért is pénzt fog valaki kérni” – hangoztatta. Gyurcsány Ferenc úgy látja: ha valaki ebből mégis pénzt csinál, akkor az a kötelessége, hogy a bevételt jótékony célra, civilszervezeteknek ajánlja fel.


Gyurcsány: elképesztő, hogy Orbán pénzért árulja a beszédeit 1


Véleménye szerint ez különösen akkor elképesztő, ha valaki politikájának középpontjába az erkölcsöt állítja. „Az nem megy, hogy plebejus politikát hirdetek, harcolok az új arisztokráciával szemben, és a legellentmondásosabb, rosszízű dzsentri magatartást folytatom” – mondta.

Túl sok a gyanú a Gripen-ügyben

Az interjúban a kormányfő elmondta, a Fidesz-kormány idején a Gripenek beszerzésével összefüggő előkészítő tanulmányban létezett egy egyértelmű sorrend a pályázók között, amely a meghatározó alapdokumentum volt a nemzetbiztonsági kabinet üléséig. Kérdés, hogy ott mi történt, ezt azonban mi sem tudjuk – hangsúlyozta a kormányfő.

„Azon összefüggések feltárásával lehet majd eljutni a létrejött szerződés későbbi módosítási körülményeinek megértéséhez, amelyek az alapszerződés létrehozásánál szerepet játszottak. Úgy tudunk eljutni 2003-ba vagy 2004-be, ha megértjük, mi történt 2001-ben” – közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő a Gripen-bizottság kapcsán úgy fogalmazott, szó nincs arról, hogy ez adok-kapok lenne, de a gépek vásárlása kapcsán annyi pénz forog kockán, „amelyet el nem tudunk képzelni, amelynek az ezredéért Magyarországon szíjat hasítanak egy politikus hátából, ha kiderül, hogy nem megalapozottan döntött”.

Másfajta kormányzati működés

“A kormányátalakítás lényege a másfajta kormányzati működés. Most más helyzet jött létre erős politikai centrummal, kormánykabinettel, a kormányon belüli ellensúlyok megőrzésével, az igazgatási képesség javításával” – indokolta a kormányátalakítás szükségességét a kormányfő az interjúban.


Gyurcsány: elképesztő, hogy Orbán pénzért árulja a beszédeit 2


A koalíciós partner kormányátalakítást érintő véleményével és különösen az SZDSZ hét pontjával összefüggésben Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, megfontolja a liberálisok valamennyi javaslatát, majd kellő megfontolás és mérlegelés után kialakítja álláspontját. A lényeg, hogy az SZDSZ a kormányátalakítás legfontosabb szándékaival, céljaival egyetért – tette hozzá.

Az interjúban az MSZP népszerűségéről, megítéléséről is szó volt. A pártelnök elmondta: azzal szeretne dicsekedni, hogy Magyarországon olyan átalakulások mennek végbe, amelyek segítségével egy szegény gyereknek a felsőoktatásban könnyebb lesz tanulni, átadják Nyíregyházáig az autópályát, Magyarország az Európai Unióban először írt ki pályázatokat, így ma közel 40-50 milliárd forintra lehet pályázni vállalkozóknak és másoknak.

Nem a népszerűség alapján kormányoz

Arra a kérdésre, vajon értékelik-e ezt a dicsekvést a párttagok akkor, amikor a közvélemény-kutatási adatok szerint 17-18 százalékon áll az MSZP, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: az a dolga, hogy az országban keresztülvigye a legfontosabb változásokat és a választásokra felkészítse a pártot. A kormányfő-pártelnök szerint fontos, hogy nem népszerűség alapján kormányoznak. Mint mondta, ha egy politikus csak a népszerűséget nézni, nem fog használni az országnak, és ha valaki a környezetében ettől elbátortalanodik, annak erőt ad. A politika nem népszerűségi verseny – emelte ki a szocialista politikus, megjegyezve, hogy ha valamin javítani kell, az a kormányzóképesség.

Az interjúban szóba került a múlt csütörtöki parlamenti vitanapon a miniszterelnök által átírt, átalakított formában elmondott őszödi beszéd. Gyurcsány Ferenc szerint a beszédnek ez a formája adja vissza az adott kontextusban az őszödi beszédben megfogalmazott szándékot, ezért “helyénvaló volt nyilvános elmondása”.

Szembe kell nézni a hálapénz problémájával

A miniszterelnök szerint az egészségügyi reform kapcsán leginkább egy dolgot kell és szabad a kormány szemére vetni: az ágazat legnagyobb hazugságával, a hálapénz problémájával nem mert bátran szembenézni. A kormányfő hangsúlyozta: ezt ő is felrója saját maguknak, mert ami eddig történt az ügyben, az a lényegét nem érintette meg.

Gyurcsány Ferenc szerint beszélni kell a hálapénzről, mert most úgy tesz a társadalom, mintha ez a százmilliárdos nagyságrendű jövedelem nem is létezne. Ameddig ez nincs rendben, addig az egészségügyben mondott minden állításunk és mondatunk nélkülözni fogja a teljes igazságot – közölte. A miniszterelnök azt mondta, beszélni kell az orvosokkal, a betegekkel, a civil szervezetekkel, az egészségügyi intézményekkel, illetve a szakmai kamarával is, és egy-két hónap elég lehet arra, hogy a javaslatok elkészüljenek.

A miniszterelnök a koalíciós partner SZDSZ-szel zajló, az egészségügyi reformra vonatkozó egyeztetések kapcsán csupán annyit mondott, természetesnek tartja, hogy a biztosítási rendszerrel kapcsolatban vita van a két koalíciós párt között. Leszögezte: június végéig meglesz a végleges, kompromisszumos megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik