Gazdaság

Egyre több az idős ember a hajléktalanok között

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Idén februárban 26. alkalommal került sor a Menhely Alapítvány éves hajléktalanügyi adatfelvételére. Idén semmilyen támogatásban nem részesült a kutatás, a résztvevő szociális segítők még szimbolikus tiszteletdíjban sem részesülhettek. Így is 45 település összesen 4904 – elsősorban hajléktalan szállásokon élő, részben közterületen alvó – hajléktalan embertől érkeztek be értékelhető válaszok – írja a szervezet közleményében. A Február Harmadika Munkacsoport azt tervezi, hogy idén októberben Európai Uniós forrásból újabb, a februárinál nagyobb léptékű adatfelvételt hajt végre a hajléktalan helyzetű emberek körében.

Az idei adatfelvétel is megerősítette, hogy

  • a hajléktalan emberek között egyre több az idős, beteg, munkaképtelen ember.

Ma már

  • tíz hajléktalan ember közül négy elmúlt 60 éves, és
  • minden tizedik 70 évesnél is idősebb.

Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, azonban többségük már ilyen idősen, vagy néhány évvel ezelőtt vált hajléktalanná. Vagyis az egyik első feladat – messze nem csak a hajléktalanellátás keretében – a méltó időskor biztosítása az egyre idősebb, beteg, munkaképtelen otthontalan emberek számára.

A válaszadók közül csupán minden tizedik ember volt 40 évesnél fiatalabb. A kutatás azt mutatja, hogy közülük közel minden második ember állami gondozásból, nagykorúvá válásakor lett hajléktalan (az összes válaszadó 20 százaléka volt életében állami gondozott). A valaha volt állami gondozott hajléktalanok körében rendkívül magas a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők (61%) és a romák (43%) aránya. A volt állami gondozott fiatalok számára ténylegesen hatékony, célzott képzési és lakhatási, életkezdési programra lenne szükség, annak érdekében, hogy ne váljanak hajléktalanokká.

Végül:

  • A hajléktalan emberek 60 százalékának,
  • a hajléktalan nők közel 80 százalékának van gyereke,
  • a hajléktalan nők 34 százalékának három vagy több gyereke van.

Számukra komplex családtámogatási szolgáltatásokra lenne szükség, hajléktalanságuk megszüntetése, családi kapcsolataik helyreállítása érdekében.

2023/2024 telén a válaszadó hajléktalan emberek átlagosan havi 69.000 forintból éltek. Azok számára, akik pusztán jövedelmi helyzetük miatt kénytelen igénybe venni a hajléktalanellátás szolgáltatásait, hosszú távú, kiszámítható lakásfenntartási támogatási rendszerre lenne szükségük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik