Sport

Tavaly megdöntötte Hosszú világcsúcsát, most még másfél másodpercet faragott a rekordon

Alex Slitz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Summer McIntosh újabb világcsúcsot úszott 400 vegyesen
Alex Slitz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Summer McIntosh újabb világcsúcsot úszott 400 vegyesen
A 17 éves kanadai Summer McIntosh csütörtökön Torontóban ismét megdöntötte a 400 méteres női vegyesúszás világrekordját.

A szám kétszeres világbajnoka a szülővárosában rendezett olimpiai válogató versenyen 4:24.38 perc alatt teljesítette a távot, vagyis közel másfél másodperccel javította meg az előző világcsúcsot (4:25.87 p), melyet tavaly április 1-jén úszott, ugyancsak Torontóban.

Korábban Hosszú Katinka tartotta a szám világrekordját, aki a 2016-os, riói olimpián 4:26.36 perc alatt ért célba.

McIntosh, aki a 2021-es tokiói játékok legfiatalabb kanadai sportolója volt, először úszna ezen a távon az olimpián. Amikor a párizsi céljáról kérdezték, azt mondta, a 400 vegyes egy olyan táv, ahol minden a stratégiáról szól. Számára a mellúszás a döntő, mert ez a leggyengébb láncszem.

A magyar színeket az a 15 éves Jackl Vivien képviseli majd Párizsban, aki a hazai és a nemzetközi felnőttmezőnybe is berobbant, amikor az áprilisi országos bajnokságon, 400 vegyesen 4:34.96-ös, világranglista-5. időt repesztett. Edzője, Kocsis Márta azt mondta a 24.hu-nak adott interjúban, hogy figyeli a leendő ellenfeleket, így McIntosht is, és szintén azt látta, hogy

McIntoshnak is a mellúszás a gyenge pontja, viszont Vivinek hozzá képest még van hova fejlődnie.

Kapcsolódó
„Százévente születik olyan lány, mint Vivi”
Nagyinterjú a férfidomináns úszóedzőszakma fehér hollójával, Kocsis Mártával a munka és a szerencse kapcsolatáról, tanulási folyamatról, félelmeiről, a hirtelen megsokasodó tanácsadókról, jóakarókról, illetve arról, miben hasonlít tanítványa, a sokak által már olimpiai érmesnek kikiáltott Jackl Vivien Egerszegi Krisztinához, Milák Kristófhoz és Michael Phelpshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik