Sport

Soha ennyi magyar nem képviselte a kézilabdát egy olimpián

A magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra, jelentette ki Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a szervezet pénteki küldöttgyűlésén.

„Kiemelkedően sikeres időszakon vagyunk túl. A tapasztalt kollégák is azt mondták, hogy régen volt ilyen sűrű, eseménydús, kihívásokkal teli éve a magyar kézilabdának” – kezdte évértékelő beszédét a 13 hónappal ezelőtt megválasztott Ilyés.

Hozzátette, idén nyáron ismét megadatik, hogy a férfi és a női magyar válogatott is ott lehet az olimpián. Kiemelte, ez legfőképpen a játékosok és a stábtagok sikere, de közösnek érezhetjük, hiszen benne van a klubok napi áldozatos munkája, az utánpótlás és a felnőtt edzők keze nyoma. A sikert magáénak érezheti a hátország is, az amatőrök és a profik, az alsóbb osztályúak és az NB I-es csapatok, az összes képzési hely a kis műhelyektől egészen az akadémiákig.

Amikor ott álltam Debrecenben az utolsó női selejtezőmérkőzés után, és láttam a játékosok és a stábtagok boldog arcát, a szurkolók örömét, akkor azt éreztem, hogy beigazolódott az a bátor döntés, amit akkor hoztunk, amikor mindkét selejtező rendezését megpályáztuk

– idézte az MTI a játékosként 229-szeres válogatott balátlövőt.

Elárulta, úgy érezték, és kaptak olyan visszajelzést, hogy a külvilágban vannak kételkedők, akik azt gondolják, a hazai pálya nem mindig előny, de ezt sikerült megcáfolniuk.

„Alig több mint két hónap van hátra az olimpia rajtjáig, és a magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra” – mondta.

Siker siker hátán

Mint kifejtette, a két csapat mellett ott lesz a francia fővárosban az MKSZ idén indult hivatásos játékvezetői programjában szereplő Bíró Ádám, Kiss Olivér páros, valamint a strandkézilabda bemutatón öt magyar játékos és egy edző.

Soha ennyi magyar még nem képviselte a kézilabdát egy olimpián

– jelentette ki.

Ilyés felidézte, hogy strandkézilabdában a férfi válogatott tavaly – története során először – Európa-bajnokságot nyert, és a nők is a világ élvonalhoz tartoznak.

A sportvezető a folytatásban arról beszélt, tavaly nyáron teremkézilabdában a férfi juniorválogatott – története legjobb eredményeként – ezüstérmes lett a világbajnokságon, a nők pedig megnyerték az Európa-bajnokságot.

„Ami még ennél is jobb hír, hogy már többen ott vannak a felnőtt válogatottban és ott lesznek Párizsban is. Az ő tehetségükhöz nem fér kétség, nekünk pedig az a feladatunk, hogy az utánpótlásból minél többen NB I-es szinten játsszanak, de még nem mindenki kész játékos” – magyarázta Ilyés.

Hangsúlyozta, az utánpótlásban dolgozó szakemberek kiváló munkájának is köszönhető, hogy ők eljutottak idáig, de kikerülve ebből az utánpótlás burokból, nagyon sok türelemre és további képzésre van szükségük, hiszen nem mindenkiből lesz egy év alatt junior érmes játékosból az olimpiai selejtező sztárja.

„Vannak ilyen játékosaink, nagyon büszkék vagyunk rájuk, de nekünk mindenkire figyelnünk kell. Közösen kell dolgoznunk azért is, hogy minél több fiatal biztosítsa egy olyan NB I alapjait, amely Európa legjobb bajnokságai között lehet” – vélekedett.

Sok energiát fektetnek a jövőbe

Tavalyi megválasztása után az elnök beszélt az utánpótlás-képzésről, a kiválasztásról, a beválásról is. Most megjegyezte, ezek továbbra is kiemelten fontosak számára. A versenyrendszer tökéletesítésén és a képzések fejlesztésén folyamatosan dolgoznak, és bár ezeken a területeken nem lehet olyan látványos és gyors eredményeket elérni, mint amilyeneket a válogatottak produkáltak az olimpiai selejtezőkön, „de kell, hogy sok energiát fektessünk a jövőbe”.

A küldöttgyűlésen Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára úgy fogalmazott, nagy öröm és nagy siker, hogy ismét egy olyan olimpia következik, amelyen mindkét magyar kézilabdacsapat jelen lesz.

„Nagy gratuláció a szövetségnek, a kluboknak, a játékosoknak, hogy Magyarországra ráadásul olyan kvalifikációs eseményeket varázsoltak, amelyek csordultig telítették a szíveket.”

Hozzátette, a férfi és a női vízilabda- és a kézilabda-válogatottak végig, a játékok teljes ideje alatt ott lesznek a medencében, illetve a pályán, így a képernyők előtt is végig szurkolhatnak nekik a sportszerető érdeklődők.

„Fontos számunkra a kézilabda-szövetséggel való együttműködés, ráadásul a diagnosztikai központtal történő együttműködés új fejezetet nyitott a MOB életében, hiszen olyan lehetőségeket tudunk biztosítani több felzárkózó sportágnak, amelyek a tudomány nélkül talán már nem lehetségesek” – közölte.

A küldöttgyűlés végén Török Bódog Életműdíjat vehettek át Faludi Mihály és Vass Sándor korábbi szövetségi kapitányok és Kiss István, az MKSZ korábbi elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik