Szórakozás

III. Károly gazdagabb lett, mint II. Erzsébet volt

Paul Edwards - WPA Pool / Getty Images
Paul Edwards - WPA Pool / Getty Images
De még így sincs ott a top 250 leggazdagabb brit között.

A Sunday Times 2024-ben is összeállította az Egyesült Királyság leggazdagabb embereinek listáját, amin a jelenleg uralkodó III. Károly király a 258. helyen végzett 610 millió fontos vagyonával. Átszámítva ez több mint 275 milliárd forintnak megfelelő összeg. Tavaly óta tíz millió fonttal nőtt a vagyona, ezzel öt helyet tudott javítani az összesítésben.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy Károly személyes vagyona jóval nagyobb, mint néhai édesanyjáé volt, II. Erzsébet királynő ugyanis 2022-ben bekövetkezett halálakor 370 millió fonttal, nagyjából 167 milliárd forintnyi összeggel rendelkezett.

Károly még hercegként alapozta meg a vagyonát, a cornwalli hercegségben lévő birtoka révén – ezt Erzsébet halálakor elsőszülött fiára, Vilmos hercegre hagyta. A királynőtől aztán megörökölte a norfolki Sandringham és a Skóciában lévő Balmoral birtokokat is, amik nagyban hozzájárultak meggazdagodásához. Az uralkodónak számos más ingatlana is van, köztük az angliai Gloucestershire-ben található Highgrove House (itt készül híres eperlekvárja, amit Meghan Markle is megirigyelt) és egy walesi otthon.

A brit királyi család valódi vagyonát azonban rendkívül nehéz pontosan kiszámítani, mivel például a birtokukban lévő ékszerek értéke ismeretlen, és a világ egyik legnagyobb műgyűjteményével is ők rendelkeznek. III. Károly az adófizetők által finanszírozott uralkodói támogatást is kap minden évben az Egyesült Királyság kormányától, hogy fedezze a hivatalos feladatok és rezidenciák, köztük a Buckingham-palota fenntartásának költségeit.

Kapcsolódó
Most éppen eperdzsemen megy a harc Meghan Markle és a királyi család között
Harry herceg felesége kisüzemi lekvárkészítésre adta a fejét, amiben apósa a konkurenciája: III. Károly király már több mint tíz éve van a dzsembizniszben. Elmagyarázzuk, mit kell tudni a hercegné és a király nagyon hasonló projektjeiről, és hogy miből feltételezik egyesek, hogy már megint egy láthatatlan viszály alakult ki a színfalak mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik