Belföld

Pert nyert Orbán Viktor ellen a 24.hu

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pert nyert Orbán Viktorral szemben pénteken első fokon a 24.hu. A miniszterelnök – több más orgánumhoz hasonlóan – azért perelte be lapunkat, amiért szemléztük Hans Reisch Spar-vezérigazgató interjúját, amelyben arról beszélt: a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a Spar csoport.

Az egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban megjelent, az Economx által szemlézett cikk szerint a Spar vezetője úgy fogalmazott: Orbán különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, amire a Spar úgy reagált, hogy feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezte a magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. A beszámoló szerint a miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.

Szemlénk megjelenése után kerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot azzal kapcsolatban, valóban kérte-e a kormányfő egyik rokonának a tulajdonszerzés lehetőségét a Sparban, ám erre a kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz. Ugyanakkor majdnem három héttel később Orbán (magánszemélyként) helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunkhoz, melyben azt nehezményezte: valótlan tényt híreszteltünk akkor, amikor közzétettük Hans Reisch állítását arról, hogy a befektetés lehetőségét kérte rokona számára.

Orbán Viktor a Klubrádió ellen sajtó-helyreigazítási pert nyert az ügyben, azóta viszont számos másikat elvesztett, így az Economx, az Index és az RTL ellenit is, a 444-gyel szembeni keresettől pedig elállt.

A lapunk ügyében a Fővárosi Törvényszéken született ítélet lényege, hogy az a közügyek és a kormány gazdaságpolitikájának megvitatása körébe sorolta a szóban forgó nyilatkozat közlését, amit ráadásul lapunk csak idézett, nem kommentált.

A kormányfőnek a nem jogerős ítélet alapján meg kell fizetnie 205 740 forint perköltséget és 36 ezer forint bírósági illetéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik