Élő Belföld

Orbán Viktor a Fico elleni merényletről: Ide jutott Európa

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor leginkább a Robert Fico elleni támadásról beszélt, de szó esett a háborúról és Hszi Csin-ping látogatásáról is.

  • A miniszterelnök szerint nem meglepő, hogy egyre nő az erőszak Európában.
  • Robert Fico a legrosszabbkor esett ki a munkából.
  • Orbán szerint baloldali volt a merénylő.
  • Elmondta, miben akar különbözi Tisza Istvántól és Horthy Miklóstól.
  • Ahogy azt is, hogy mi a béke záloga, és miért jelentős esemény a kínai elnök budapesti látogatása.

Orbán nem akarja ideológiai korlátok közé szorítani a magyar gazdaságot

Kína nagy utat járt be, vázolta a miniszterelnök, aki szerint Kínával, Japánnal és Dél-Koreával az élen a kelet több területen a nyugat előtt jár. Kína szerinte főleg elektromos autózásban, vasútépítésben és zöld energiában a világ élére tört, ő pedig nem akarja a magyar gazdaságot ideológiai korlátok közé szorítani, cél a legjobb technológia, a kínaiaktól pedig ezeket meg lehet szerezni.

A távlati cél pedig az, hogy a világ legjobb keleti és nyugati technológiái Magyarországon találkozzanak – nem híd akar lenni, hanem találkozási pont kelet és nyugat között, ami ebben a formában jöhet létre a legideálisabb formában.

A kínai elnök látogatása szerinte mérföldkő volt Magyarország számára a fentiek értelmében.

„Aki a Fideszre szavaz, a békére szavaz”

Orbán szerint a baloldal azért háborúpárti, mert azoktól kapja a pénzét, akik a háborús nyereségre rakták a tétet. Éppen ezért szerinte aki a Fidesz-KDNP-re szavaz, az a békére szavaz, ez az elsődleges, amit az embereknek meg kell tenniük azért, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Hangsúlyozta azt is, hogy a vezetőknek az a dolguk, hogy ne szálljon inukba a bátorságuk, ő pedig azon van, hogy szövetségeseket keressen a békepárti politikájához.

Orbán különbözne Tiszától és Horthytól

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország hogyan tudna továbbra is kimaradni a háborúból, Orbán felidézte az első világháborút megelőző hónapokat, amikor Tisza István akkori miniszterelnök szajkózta, hogy ki kell maradni a háborúból, mert baj lesz – baj is lett, jött Trianon és a nemzet tragédiája. Hozzá hasonlóan szerinte Horthy Miklós is ki akart maradni a második világháborúból, ameddig csak lehetett, de a németeknek nem lehetett ellenállni.

Azt látja, most is hasonló a helyzet, a környező nagyhatalmak azt akarják, hogy Magyarország háborúba lépjen, de ő azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ennek elejét vegye minden áron.

Orbán: baloldali volt az elkövető

Orbán kijelentette, hogy Robert Fico merénylője progresszív baloldali volt – bár azt azért hozzátette, hogy a titkosszolgálatok még vizsgálódnak.

„Imádkozunk a miniszterelnökért”

Orbán szerint a történtek politikai értelemben is nagy veszteséget jelentenek Magyarország számára, mert ha fel is épül, a legfontosabb hónapokra esik ki a munkából az EP-választások előtt Robert Fico. Szerinte ugyanis az EP-választás a novemberi amerikai elnökválasztással együtt eldönti majd háború és béke kérdését a világban. „Itt nagyon kellett volna Robert Fico” – jelentette ki Orbán, mivel szerinte Szlovákia a békepártiak felé fordult a miniszterelnök kinevezése óta.

Orbán: ide jutott Európa

Közép-Európa a nyugat-európainál jóval kockázatosabb vidéknek számít a miniszterelnök szerint. Szerinte mindenkit szíven ütött a szlovák minisztrelnök elleni merénylet, azt mondogatja Orbán is, hogy „ide jutott Európa”.

A kormányfő szerint a merénylet ténye mindig meglepő, de az, hogy Európában az erőszak egyre nő, nem hiszi, hogy bárkit meglepne. Az erőszak különböző formáitól szenved a kontinens, de az erőszak az erőszak – utalt itt a tizes évek terrotámadásaira és a háborúra. Így kezdődött a kontinenst átformálása békepártiról háborúpártivá Orbán szerint.

Olvasói sztorik