Belföld

Mégis átszervezik a szakiskolákat

Már az idén átszervezik a fővárosi szakiskolák többségét a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki, több szavazáson meghozott döntése értelmében.

A szocialista és szabad demokrata többségű testület több órás vitát követően külön-külön szavazott mind a 19 érintett oktatási intézmény sorsáról.

A képviselők egyhangúlag – 66 igen szavazattal – hagyták jóvá azt Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes által benyújtott módosító javaslatot, amelynek értelmében a korábban megszüntetésre javasolt Soós István Borászati Szakközépiskola és Gimnázium fenntartói jogát átveszi a fővárosi önkormányzattól a Budapesti Corvinus Egyetem. Az átadás előkészítése legkésőbb 2007. július 1-ig megtörténik.



Mégis átszervezik a szakiskolákat 1

A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola hallgatói a Fõvárosi Közgyûlés ülésén (fotó: MTI)


A szavazást megelőzően a közgyűlés visszavonta saját, az ellenzék kezdményezésére elfogadott február 15-én hozott határozatát, amely egy évvel elhalasztotta volna a szakiskolák átszervezését.


A maratoni ülésen az ellenzéki képviselők az átszervezésről szóló javaslat visszavonását követelték, felháborítónak, szakmaiatlannak nevezve az előterjesztést. A koalíciós képviselők ugyanakkor azzal érveltek, hogy beláthatatlan következményekkel járna a döntés elhalasztása június 30-ra, mert ez a problémák szőnyeg alá söprését jelentené.


Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hamisnak nevezte azt az állítást, hogy az átalakítás az uniós forrásokhoz való hozzájutás feltétele, az Európai Unió ilyen feltételt sehol nem támaszt. A javaslat ráadásul megszüntetné 47 intézményben az érettségi után szakképzést. A közoktatási törvény ugyanakkor nem ismer szakképzés nélküli szakközépiskolákat – jegyezte meg.


Pokorni Zoltán (Fidesz) azt mondta, hogy nem reformról, minőségi fejlesztésről van szó, hanem pénzhiány okozta válságkezelésről. Kétségtelenül léteznek olyan iskolák, ahol üres helyek vannak, azonban a javaslat olyan intézményeket is “kiöntene a fürdővízzel együtt”, ahol ez biztosan nem igaz – közölte. A lehetséges megoldást vázolva elmondta: ezeket az iskolákat nem bezárni, megszüntetni kellene, hanem átalakítani.


Horváth Csaba (MSZP) oktatásért is felelős főpolgármester-helyettes célként jelölte meg, hogy a rugalmasabban alkalmazkodni tudó képzés képes legyen a munkaerőpiaccal szorosabb együttműködést kialakítani.


Az ezer pedagógus álláshely megszűnéséről azt mondta: ebből 350 a betöltetlen állás, s több mint ezer nyugdíjas pedagógus vesz részt a képzésben. A létrejövő Térségi Integrált Szakképző Központok jelentős részüket “integrálja” majd – tette hozzá. Közölte: jövő hétre összehívja az átalakításban érintett intézményeket, diákönkormányzatokat, hogy az átszervezések a lehető legkevesebb sérelemmel járjanak.


A teljes intézkedés-sorozat 2007-ben mintegy egymilliárdos, 2008-ban pedig mintegy hárommilliárdos megtakarítást eredményez – érvelt Horváth Csaba, aki szerint egyetlen érdemi javaslat nem hangzott el a vita során az ellenzék részéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik