Belföld

Az MDF a hónap nyertese

A parlamenti pártok preferenciaadatait tekintve folytatódott a júniusban indult tendencia: míg drasztikusan csökken az MSZP népszerűsége, erősödik a Fidesz. A liberális párt hónapról hónapra távolodik a bejutási küszöbtől, ezzel szemben a választások előtt 1-2 százalékra becsült MDF ma már magabiztosan bejutna.

Zuhant a kormánypárti politikusok népszerűsége

Sólyom László köztársasági elnök 18 százalékponttal, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 százalékponttal, Kóka János gazdasági miniszter 8 százalékponttal kevésbé népszerű, mint három hónappal ezelőtt a Medián felmérése szerint. Még mindig Dávid Ibolya áll az élen, őt követi Szili Katalin. Érdekes módon az SZDSZ népszerűségvesztése ellenére Kuncze Gábor az ötödik, őt pedig Orbán Viktor követi. Áder beelőzte Lendvai Ildikót és Lamperth Mónikát, Kövér Lászlónál viszont csak Draskovics Tibor népszerűtlenebb.

A négy nagy közvélemény-kutató intézet – a Gallup, a Szonda Ipsos, a Tárki és a Medián – júliusi adatai egybehangzóan erősítik azt a tendenciát, amely szerint az MDF rég nem tapasztalt szárnyalásba kezdett: nemcsak magabiztosan elérné a bejutási küszöböt egy most vasárnapi választáson, hanem erőteljesen emelkedik szavazóinak száma. A Tárkinál például egy hónap alatt négyről 8 százalékra erősödött a pártot választók és a biztos szavazó pártot választók csoportjában is, de a teljes népességen belül is eléri az öt százalékot. A Medián adatai is megegyeznek ezzel, igaz, a biztos szavazó pártot választóknál itt „csak” hat százalékot mértek. Egyedül a Szonda Ipsos mérte Dávid Ibolya pártját stabilan négy százalékon.

Az SZDSZ csak a hibahatáron belül mérhető

A kisebbik kormánypárt ezzel szemben egyik közvélemény-kutatónál sem lépné át az ötszázalékos küszöböt, és támogatottsága folyamatosan csökken. A teljes népességen belül a Medián 4, de a Tárki csak 2 százalékon méri ebben a csoportban, de a biztos pártválasztóknál is csak hármon. A Szonda Ipsos elemzése szerint a liberális párt a fővárosban hat százalékon áll ugyan, de a kistelepüléseken már alig kimutatható a támogatottsága. Hasonló a helyzet a KDNP-vel is: a parlament ötödik, önálló frakcióval rendelkező csoportosulása egyik vizsgált csoportban sem mérhető.

Nem nő egyenes arányban a Fidesz

A nagy cégek abban is egyetértenek, hogy a májusban még erős bizalom a kormány iránt nemcsak megtört, de egyre drasztikusabban csökken. Ezzel ugyan nem egyenes arányban, de határozottan erősödik a Fidesz szimpatizánsainak száma. A Szonda Ipsos adatai szerint például az összes megkérdezett körében az MSZP a júniusi 28 százalékról 27-re, míg a Fidesz ugyanilyen arányú – azaz egy, illetve két százalékpontos – emelkedést könyvelhet el. A Gallup adatai szerint az elmúlt három hónapban összesen 14 százalékponttal csökkent a nagyobbik kormánypárttal szimpatizálók száma. A szavazásra jogosultak körében csak az elmúlt egy hónapban a Gallupnál hat, a Tárkinál hét, a Mediánnál négy százalékpontot esett az MSZP népszerűsége.

Ezzel szemben a kutató cégeknél a Fideszre szavazók számának emelkedése általában jóval elmarad ettől, a Gallupnál a három százalékpontos hibahatáron belül, de a Tárkinál például csupán egy százalékpontot erősödött a nagyobbik ellenzéki párt ebben a csoportban. Látványosabb a Fidesz előretörése a biztos szavazó pártot választók körében a kutatónál: 42-ről egy hónap alatt 49-re tornázta fel magát (egyébként a Mediánnál is ezen a szinten áll).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik