Belföld

A mobiltelefonra utaznak a londoni utcai rablók

A brit vasprefektus egyelőre mérsékelten sikeres. A bobbyk utcai inváziója nem szorította vissza érezhetően az erőszakos bűnözést az angol fővárosban.

Tony Blair brit miniszterelnök és David Blunkett belügyminiszter közös harcot hirdetett az utcai bűnözés ellen, miután 2002 januárjában már naponta 224 erőszakos bűncselekményt jelentettek a brit főváros rendőrőrsein. A miniszteri intézkedések hatására fokozták a rendőrök utcai jelenlétét, felgyorsították az utcai bűnözők törvényszéki eljárásait, és növelték a kiszabható büntetéseket.


A bobbyk megkétszerezett erővel próbálnak a bűnözők útjába állni, ám a londoni rendőrség erőfeszítései ellenére nem csökkent jelentősen az utcán elkövetett bűncselekmények száma: az Evening Standard brit napilapban ismertetett jelentés szerint 164 utcai erőszakos bűncselekményről érkezik bejelentés naponta. Összehasonlításképp 1999-ben napi 118, 2000-ben pedig 138 esetet jeleztek. Az utcai bűnesetek száma 2000 és 2002 között a növekvő mobilhasználat miatt gyarapodott: a tolvajok a könnyen eltulajdonítható készülékeket jó áron és gyorsan tudják értékesíteni.

Szakemberek szerint a büntetési tételek szigorításánál és a büntető-eljárás folyamatának felgyorsításánál is nagyobb lenne a visszatartó ereje annak, ha a bűnözők azt látnák, hogy bűncselekmény elkövetése nem marad felderítetlen. Ezzel szemben a londoni statisztika megdöbbentő adatokat tartalmaz: az utcán történt bűneseteknek csak 9,04 százalékát tudják felgöngyölíteni a londoni rendőrök, s az összes bűncselekmény esetében is csupán 14 százalék a felderítési arány.

Ajánlott videó