Belföld

Ukrán kiadók az orosz kiadványok dömpingje ellen

Olyan törvény elfogadását sürgetik az ukrán könyvkiadók, amely az ukrajnai könyvpiacot eluraló orosz kiadványokéval egyenlő esélyeket biztosít az ukrán könyvek számára.

A nyomdai termékek ukrajnai piacán kialakult oroszdominancia ellensúlyozásának szükségességéről Olekszandr Afonyin, az Ukrán Könyvkiadók és Könyvterjesztők Szövetségének elnöke beszélt pénteken Odesszában, egy könyvvásár alkalmából tartott kiadói konferencián. Mint kifejtette, az orosz kiadványok vámmentes behozatala Ukrajnába azt eredményezte, hogy a semmilyen adókedvezményben nem részesülő ukrán könyvkiadás valósággal orosz “megszállás” alá került.

Afonyin a helyzet orvoslása érdekében azt javasolta, hogy a kijevi parlament végre fogadja el azt a törvényt, amely azzal, hogy adókedvezményt biztosít az ukrán nyelvű nyomdai termékek számára, versenyképessé teheti azokat a dömpingáron forgalmazott orosz könyvekkel szemben. Egy ilyen jogszabály tervezete már 5 éve fekszik a legfelsőbb tanács előtt, de a honatyák eddig nem tárgyalták.

Ukrajnában nemcsak a könyvkiadók, hanem a nemzeti érzelmű írók és értelmiségiek is régóta szorgalmazzák az államvezetésnél annak a szerintük tarthatatlan állapotnak a megszüntetését, hogy a tőkeerős orosz kiadók akadálytalanul elárasztják kiadványaikkal az ukrán piacot, kiszorítva onnan a sokszor gyengébb minőségű, ráadásul jóval drágább ukrán nyelvű könyveket és sajtótermékeket. Mivel a 48 milliós Ukrajna lakosságának több mint fele orosz ajkú, így természetesen az orosz nyelvű kiadványokat részesíti előnyben. Ráadásul sok ukrán anyanyelvű is szívesebben olvas oroszul, mint ukránul, jóllehet az utóbbi évek hoztak bizonyos változást ezen a téren is. A legnagyobb példányszámú ukrán újságok és hetilapok mindenesetre csak orosz nyelven jelennek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik