Belföld

Céges kötelezettségek a pénzmosás ellen – fő az éberség

Gazdasági szereplők bevonásával kívánja erősíteni pozícióit az állam a pénzmosás ellen folytatott küzdelemben. A kulcsszavak: éberség, megfigyelés és bejelentési kötelezettség

A könyvelőknek, adószakértőknek, nemesfémmel és drágakővel kereskedőknek valamint ingatlanügyletekkel foglalkozóknak mintegy három hónap áll rendelkezésükre, hogy elkészítsék saját pénzmosás elleni szabályzatukat és elküldjék az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) – derül ki a négy szakma számára a pénzügyminiszter által kiadott irányelvekből.

A bírság akár 100 ezer forint is lehet

A szabályzatok elkészültét, valamint azt, hogy a szolgáltatók betartják-e a pénzmosásról szóló törvény előírásait, az ORFK ellenőrzi, amely mulasztás esetén 10 ezertől 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a szolgáltatókra. Az irányelvek kibocsátását a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló, június 16-án hatályba lépett törvény írta elő a pénzügyminiszter számára.

Az irányelvek szerint az érintett szakmák művelői az üzleti kapcsolat létesítésekor kötelesek azonosítani az ügyfeleket, illetve azok képviselőjét. Kivételt képez ez alól, ha tartós üzleti kapcsolatról, illetve ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által felügyelt intézményről van szó. Ha az ügyfél ebben nem működik együtt, a szolgáltató nem létesíthet vele üzleti kapcsolatot, illetve nem teljesítheti a megbízást.

Ha túl drága, vagy nagyon olcsó

 A nemzetközi helyzet:

Világméretekben erősítik a fellépést a pénzmosás ellen – döntötték el pénteken a több mint 30 ipari ország részvételével rendezett értekezleten, amelyen szigorúbb irányelveket fogadtak el a pénzügyi átutalásokra vonatkozóan. A jövőben az átutalásokra érvényes, eddig csak a bankokra vonatkozó szabályokat kiterjesztik a játékkaszinókra, az ingatlanforgalmazó és az ékszerkereskedelmi vállalkozásokra is. Szándékukban áll a nemzeteknek keményebben fellépni a terrorista csoportok finanszírozása ellen is. 33 ország, illetve nemzetközi szervezet által létrehozott Pénzmosás Elleni Pénzügyi Munkacsoport ( FATF) hozta meg a konkrét döntéseket. A berlini tanácskozáson felvették a munkacsoportba a Dél-Afrikai Köztársaságot és Oroszországot is, – ez utóbbi három évvel ezelőtt a pénzmosás elleni fellépésének lazasága miatt még a szervezet feketelistáján szerepelt.

A szolgáltatóknak haladéktalanul jelenteniük kell a rendőrségnek, ha pénzmosásra utaló körülmény merül fel. Az ékszerkereskedők és az ingatlanügyletekkel foglalkozók esetében ilyennek tekinthető például, ha az ügyfél magáról vagy tevékenységéről hamis információt adott. Figyelmet érdemlő körülmény az is, ha az értéktárgy vételárát a piaci értéktől szokatlanul eltérő mértékben határozták meg vagy a vásárlást, eladást közvetlenül követő továbbértékesítés indokolatlanul feltűnő veszteséggel jár.

A könyvelőknek és adószakértőknek egyebek mellett gyanúsnak kell találniuk az ismeretlen eredetű, jogcím nélküli átutalásokat, készpénzmozgásokat, továbbá, ha a vállalkozási tevékenységet végzők kiugróan magas árbevételt számolnak el, s azzal nem áll szemben arányos költség.

Az alkalmazottaknak is tudniuk kell

Hasonlóképpen gyanút keltő lehet a szokatlanul magas törzstőke-emelés vagy a tulajdonosi kölcsön nyújtása, ha a vállalkozás működése azt nem indokolja. Pénzmosásra utalhat az is, ha minimális összegű saját tőkével (vagyonnal) rendelkező gazdálkodó nagy összeget fektet be, de mögötte nincs szabályos hitelfelvétel, kölcsön, amint az is, ha az ügyfél kötelezettségeit rendszeresen más teljesíti, de erről nincs szerződés vagy megállapodás.

A szolgáltatóknak a pénzmosásról szóló törvény végrehajtása során birtokukba jutott adatokat, okiratokat 10 évig meg kell őrizniük. Tartós üzleti kapcsolat esetén a megőrzési kötelezettség határidejét az üzleti kapcsolat megszűnésétől kell számítani. A szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy alkalmazottaik a pénzmosással kapcsolatos jogszabályokat megismerjék, s az ilyen tranzakciókat valamint pénzmosásra utaló körülményeket fel tudják ismerni.

A pénzügyminisztériumi irányelvek a pénzmosás ellen >>

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.