Belföld

Magasabb infláció, lassabb növekedés

9 százalék feletti infláció, alig 4,5 százalékos GDP növekedés - egyre romlik a kormány előrejelzése erre az évre. A világgazdaság döcög: Amerika nem jutott túl a mélyponton, Európában is hiába lett olcsóbb a hitelezés, tegnap minden tőzsdeindex jelentős eséssel zárt.

A tegnap napvilágot látott legfrissebb pénzügyminisztériumi előrejelzésből világosan kitűnik, hogy már a kormány is érzi, a világgazdaság szaporodó gondjai Magyarországot sem kerülhetik el. Ebben az esztendőben harmadszorra módosítják a prognózisokat – egyre csak lefelé. A hazai össztermék bővülésére még 5-6 százalék szerepelt a költségvetésben, míg az árszínvonal emelkedésére 6,3 százalékos átlagos értéket vártak a pénzügyi tárcánál.

Dugipénz a büdzsébenA főbb makroindikátorok változása az államháztartás bevételeit is érinti. A sokak által már tavaly irreálisnak tartott kormány-előrejelzések miatt keletkező többletbevételek idén elérhetik a 300 milliárd forintot. A gazdaság lassulása elvileg csökkenti a bevételeket, a magasabb infláció azonban kompenzálja ezt.

Cikkünk a büdzsé többletbevételeiről >>

Először május végén módosítottak a számokon: 5 százalékra visszavéve a GDP bővülését és 8-9 százalékra emelve az inflációét. Ez azonban még mindig nem bizonyult elegendőnek, a legfrissebb módosítás már csak 4,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 9,2-9,4 százalékos drágulással számol.

Az érvelés egyértelműen rámutat arra, hogy az Európai Unió gazdaságának lassulása hazánkat is érzékenyen érinti. Tegnap ugyanis szinte minden összejött a világgazdaságban: a tőzsdék nagy zuhanással reagáltak a kedvezőtlen folyamatokra.

Magasabb infláció, lassabb növekedés 1Nagy tengerentúli zuhanás

10 000 pont alá esett tegnap az USA legjelentősebb tőzsdeindexe, a Dow Jones, a vezető technológiai papírok árfolyama jelentősen zuhant. Bár a nagy eséseket az utóbbi esztendőben már megszokhattuk, a lélektani határok – a kerek számok – áttörése mindig komoly sokkot jelent a befektetők számára. 170 pontos zuhanás után így a Dow öt hónapi mélypontján zárt az éjjel.

Összegzésképpen: a Dow 1999 legelején lépte át a lélektani, ötszámjegyű határt, akkor, amikor az igazán jól teljesítő indexek csapatában az élre került, a Nasdaq 64 százalékkal áll rosszabbul történelmi magasságánál, és az S&P 500-as index is 14,5 százalékos gyengülést hozott össze, csak ebben az évben.

A tegnapi esésnek nemcsak vállalati okai voltak, a makrogazdaságból érkező számok sem kényeztették el a befektetőket. Úgy tűnik tehát, hiába a jegybank szerepét betöltő Fed sorozatos kamatcsökkentése és a Bush kormány adóvisszatérítései, az amerikai gazdaság még mindig nem tette túl magát a bajokon. Ezt pedig szerte a világon megérzi minden jelentősebb gazdaság.

Nagyot esett a Sun Microsystems

22 százalékkal esett az egyik legjelentősebb technológiai papír, a Sun, miután bejelentették, hogy a drasztikusan visszaeső PC-kereslet miatt jelentős veszteségek érik a céget. A pánikhangulat átragadt más vállalatokra is: a nagy rivális IBM a Sunnal szinte tandem módon gyengült, de az üvegszálas kábeleket gyártó Corning is csak halmozta a mínuszokat. De nemcsak a technológiai papírok fogtak ki rossz napot: a pénzügyi, ipari és kereskedelmi szektor sem menekülhetett a befektetők eladásaitól.

Kedvezőtlen gazdasági adatok

Az amerikai gazdaság legfontosabb motorját jelentő fogyasztói költekezés tegnap napvilágot látott legfrissebb adata igencsak elkeserítette a gazdasági szereplőket. 9 hónapos mélypontját érte el a makroindikátor azzal, hogy az előző hónapban csupán 0,1 százalékkal növekedtek a személyi kiadások.

Emellett a munkanélküli segélyért jelentkezők száma 9 éve nem látott magasságba szökött. Mindezek az adatok alig egy nappal azután jelentek meg, hogy kiderült: az amerikai gazdaság 9 éve nem növekedett olyan lassan (0,2 százalék), mint az előző negyedévben.

EKB: hiába a kamatcsökkentés

Mintha nem emiatt könyörgött volna egész Európa az utóbbi fél esztendőben: az Európai Központi Bank (EKB) hiába csökkentette le irányadó kamatát tegnap 4,25 százalékra, a tőzsdeindexek több mint 2 százalékos eséssel inkább a tengerentúli eseményeket követték.

Az idei második, nagyon várt kamatcsökkentés éppen az elhúzódó amerikai válságjelenségekre, és a szintén gyengélkedő európai gazdaságra kínált volna gyógyírt. Az USA gazdasága ugyanis az európai export 14 százalékát szívja fel, így nem lehet közömbös az, ami a tengerentúlon történik. Az elemzői társadalom azonban kevésnek találta a negyed százalékos csökkentést, a problémák ugyanis már túl komolyak ahhoz, hogy ennyivel megúszhassa az EKB.

Az európai jegybank azonban nem arra van hivatva, hogy a gazdaságot segítse kamatpolitikájával. Így további konfliktusok várhatóak Duisenberg bankelnök és az európai politikusok között.

Cikkünk az EKB válságáról >>

Csupa jó hír a nagyvilágból

A német gazdaság stagnál (Részletek >>), az olasz nagy bajban van, a csütörtöki nap során újabb aggasztó jelek bukkantak fel. A japán gazdaság válságát jelzi, hogy a legfrissebb adatok szerint csökkent a fogyasztói árszínvonal (1,4 százalékkal 12 hónap alatt) és a fogyasztók kiadásainak mértéke (0,4 százalékkal), ami még nehezebbé teszi a vállalatok számára valamicske profit realizálását, és így az adósságok visszafizetését. Nem csoda, ha sorra érkeznek a vállalati leépítésekről szóló hírek: a legújabb információk szerint a Hitachi 14 700 alkalmazottjától fog megválni. Ennek megfelelően a Nikkei is negatív rekordot döntött: hosszú időszak után ismét 11 000 pont alatt van az index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik