Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2000): Vegyipar

Előre a múltba

Túljut a mélyponton a vegyipar - bizakodott mindenki, és valóban, a termelési adatokat figyelve, kiváló évet zárt 2000-ben az ágazat, amelynek életét botrányok is színesítették.








Figyelő Top 200 (2000): Vegyipar 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:

• A forint árfolyamának erősödése (az ágazat nettó importőr jellegének köszönhetően)
• Az olaj árának csökkenése
…negatívan befolyásolhatja:
• Az amerikai vegyipar recessziójának elhúzódása

Figyelő Top 200 (2000): Vegyipar 1
Figyelő Top 200 (2000): Vegyipar 3

Az elmúlt tíz év legmagasabb vegyipari növekedési ütemét sikerült elérni tavaly: az 1999-es 7,2 százalékos visszaeséssel szemben összehasonlító árakon 6,7 százalékkal bővült a termelés. Még kedvezőbb képet kapunk, ha csak a szigorú értelemben vett vegyipart – a vegyi anyagok és termékek gyártását – vesszük figyelembe, itt ugyanis 10,7 százalékos felfutást regisztráltak. (E körbe nem számít bele a gumi- és műanyaggyártás, továbbá a kőolaj- és kokszfeldolgozás sem. Így például a Mol termelésének egy részét, a kőolaj-feldolgozást és -kereskedelmet sem itt tárgyaljuk, az olajvállalat petrolkémiai tevékenysége viszont már beletartozik a szűk értelemben használt vegyipar fogalmába.)
Maradjunk tehát a szűkebb vegyiparnál. Itt a termelés egyharmadát a műanyag alapanyagok gyártása teszi ki, amely tavaly 17 százalékkal nőtt. A teljes termékforgalom elérte a 274 milliárd forintot, melyet néhány nagyobb gyár – a Mol petrolkémiai üzletága, a TVK és a BorsodChem – állított elő. Az alágazatra jellemző ciklikusság szakértők szerint 1999 és 2000 fordulóján érte el mélypontját, és onnantól újra felszálló ágba került. Ezt tovább segítheti a kőolaj árának stabilizálódása, még akkor is, ha az a korábbi éveknél magasabb árszinten történik. Nyugat-Európában a fellendülés már 1999-ben megkezdődött, míg nálunk csak 2000-ben éreztette hatását.

A vizsgált kör másik egyharmadát a gyógyszergyártás adja; e szegmens termelése az 1999-es közel 20 százalékos visszaesés után tavaly is csökkent, igaz már “csak” 1,2 százalékkal (a gyógyszeripari trendekről részletesen lásd külön elemzésünket). A többi alágazat vegyes képet mutat. A legnagyobb mértékben, 88 százalékkal, a mezőgazdasági vegyi termékek és növényvédő szerek gyártása nőtt. A három hazai gyártó – a Budapesti Vegyiművek, a Nitrokémia és a sellyei Agrokémia Rt. – együttes termelési értéke elérte a 9 milliárd forintot. A vegyipari szövetség szerint a gyors növekedés hátterében a korábbi évek visszaesésének korrekciója állhat.

Általában is elmondható, hogy a magyar vegyipar termelése – a kilencvenes évek visszaesése után – 1999-2000-re érte el a tíz évvel korábbi szintet, természetesen termelési és tulajdonosi szerkezetében számottevően átalakulva. Időközben megtörtént az utolsó állami kézben lévő szereplő, a Nitrokémia privatizációja is: a céget a vállalat dolgozóiból alakult konzorcium vásárolta meg.
A műtrágyák gyártása is dinamikusan, 33 százalékkal bővült tavaly (ennek a szegmensnek szinte egyedüli hazai szereplője a belföldi igényeket nagyrészt kielégítő Péti Nitrogénművek). Nőtt a tisztító és testápoló szerek termelése is, az előbbi 34, az utóbbi 12 százalékkal. Az e téren éllovas Unilever és Henkel Magyarország az utóbbi években átalakította a magyarországi termelését, itt szervezve meg bizonyos termékek közép- és kelet-európai gyártóbázisát, aminek nyomán mindkét termékcsoport exportja kiemelkedően bővült.

Az összesen 79 ezer főt alkalmazó, szűkebb értelemben vett vegyipar 6,5 százalékkal részesedik a feldolgozóipar termeléséből. A tavalyi létszám mintegy 3500 fővel csökkent, s ezzel együtt a termelékenység összességében 10 százalékkal nőtt.
A vegyipari vállalatok exportja a vámstatisztikák szerint 19,0 százalékkal, 2,9 milliárd dollárra emelkedett 2000-ben, főképp annak köszönhetően, hogy megugrott a műanyag alapanyagok, mosószerek és műtrágyák kivitele a CEFTA és a FÁK tagállamaiba. Ugyanakkor az import – 5,8 százalékos emelkedéssel – elérte a 4,6 milliárd dollárt.

A vegyipar privatizációja 1998-ra jórészt lezárult, 2000-ben a petrolkémiai ágazatban mégis jelentős tulajdonosi átrendeződés ment végbe. Ez a három tőzsdén jegyzett és egymással vertikális termelési kapcsolatban is álló vállalatot, a Molt, a TVK-t és a BorsodChemet érintette. A folyamat végeredménye a korábban független, pénzügyi befektetők által dominált TVK és BorsodChem önállóságának megszűnése lett. A TVK-ban a Mol, a BorsodChemben az orosz Gazprom-csoporthoz tartozó Szibur szerzett meghatározó befolyást. A magyar sajtóban “vegyipari háborúként” emlegetett folyamat azzal indult, hogy a TVK többségét kontrolláló befektetési alapok egy részvénycserés ügyletben átadták részesedésüket a BorsodCemnek, melynek – tőkeemelés révén – egyúttal 25 százalékos tulajdonosaivá váltak. Szerződésüket megszegve ezt a csomagot rövidesen egy ismeretlen befektetőnek, az írországi bejegyzésű off-shore Milford Holdingsnak adták tovább. Sokan feltételezték, hogy a Milford a Gazprom menedzsmentjéhez köthető, így a BorsodChem és a Mol vezetése megállapodott a BorsodChem kezében lévő TVK-részvények egy részének eladásáról. Ezt követően éles harc bontakozott ki a feltételezett orosz befektetők – és a velük együtt szavazó osztrák CE Oil and Gas -, valamint a Mol között a TVK birtoklásáért. A TVK-részvények többségét a Mol szerezte meg (számára a tiszaújvárosi cég stratégiai fontosságú), a BorsodChem igazgatóságában azonban, többfordulós rendkívüli közgyűlést követően, a Sziburhoz és a CE Oil and Gashoz köthető emberek kerültek többségbe. A tőzsdei előírásokat és a részvényesi érdekeket rendszeresen semmibe vevő csatározás rendkívül sokat ártott a magyar tőkepiac megítélésének, ám azt, hogy a vegyipar jövője szempontjából mit hoz az új tulajdonosi kapcsolat, egyelőre korai lenne megítélni.

Vegyipari cégek toplistája, 2000. (millió forint)





























































































Rang-
sor
A gazdálkodó neveNettó árbevétel
RankName of companyNet revenue
1.Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.* **1 025 108
2.Tiszai Vegyi Kombinát Rt.*156 835
3.BorsodChem Rt.*110 347
4.Henkel Magyarország Termelési és Kereskedelmi Kft.*40 968
5.Donau Brennstoffkontor Kft.29 693
6.Dunastyr Polisztirolgyártó Rt.25 388
7.Nitrogénművek Rt.24 616
8.Taurus Mezőgazdasági Abroncs Kft.23 130
9.Taurus Gumiipari Rt.19 029
10.Linde Gáz Magyarország Rt.14 472
11.Zoltek Vegyipari Rt.13 767
12.Nitrokémia 2000 Ipari és Vagyonkezelő Rt.11 077
13.Pannonpipe Műanyagipari Kft.10 243
14.Taurus Emergé Gumiipari Kft.9 957
15.Columbian Tiszai Koromgyártó Kft.9 727
16.Akzo Nobel Coatings Rt.9 711
17.Trilak-Haering Festékgyártó Kft.9 378
18.Nordenia Hungary Csomagolóanyaggyárak Kft.8 499
19.Egyesült Vegyiművek Rt.8 311
20.Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft.8 188
* Konszolidált adatok – Consolidated data
** Teljes forgalom – Total net revenue


Ajánlott videó

Olvasói sztorik