Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2000): Élelmiszeripar

Keserű kenyér

Változatlan áron számolva 6 százalékkal növelte árbevételét tavaly az élelmiszeripar, a nyereségesség azonban tovább csökkent.








Figyelő Top 200 (2000): Élelmiszeripar 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:
• A nemzetközi tőzsdék fellendülése, a külföldi befektetők visszatérése a budapesti parkettre
• Kedvező hazai kormányzati intézkedések a tőzsdei befektetések ösztönzésére
• Újabb társaságok megjelenése a pesti tőzsdén

…negatívan befolyásolhatja:
• A rossz tőzsdei hangulat folytatódása
• A forgalom megrekedése alacsony szinten
• A hazai befektetői réteg tartós elpártolása a tőkepiactól

Figyelő Top 200 (2000): Élelmiszeripar 1
Figyelő Top 200 (2000): Élelmiszeripar 3

A látszat csal a csillogó számok ellenére tavaly rájárt a rúd az élelmiszer-gyártókra. A kergemarhakór (BSE) és a száj- és körömfájás miatti piackorlátozó intézkedések mellett egyes keleti szomszédaink pótvámmal nehezítették a magyar áruk útját. Mégsem ez okozta a legnagyobb problémát a 2000. év gazdálkodásában, hanem az elszabaduló költségek és a szeszélyes szabályozás.

Az ágazat eddigi legnagyobb, 2000 milliárd forintos árbevételét érte el az elmúlt évben. Változatlan áron számolva nem csak a belföldi értékesítése növekedett mintegy 6 százalékkal, hanem ugyanennyivel – összesen 360-370 milliárd forintra – bővült a közvetlen export is. Mindezt úgy érték el, hogy 3 százalékkal csökkent az iparági foglalkoztatottak száma, vagyis lényegesen javult a termelékenység.

A számok alapján tehát sokan azt hitték, hogy teljesül a feldolgozók régi vágya: a mérföldkőnek számító Bokros-csomag utáni legsoványabb 1997-es esztendő, illetve az 1998-as orosz válság következményei után, 2000-ben az ágazat termelése eléri az 1996-os szintet. A feldolgozók mégis csalódottak a tavalyi teljesítményük láttán. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének adatai alapján ugyanis az élelmiszeripar árbevétel-arányos profittermelő-képessége a tavalyi 2 százaléknál is soványabb lett.

Az egyes szakmák közül ugyan csökkent a hús-, a baromfi-, a takarmány- és a dohánytermelés, de növekedett a tejipar, továbbá átlagon felül gyarapodott a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, az üdítőital-, a kenyér- és finomtészta-gyártás, valamint a söripar. A belföldi kereslet szerkezete is folyamatosan változott. Az átlagnál dinamikusabban nőtt például a kenyér és a friss tésztafélék eladása, meglepetésre azonban csak alig 2 százalékkal több tejet vásároltak, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszeripar fogyasztási célú – lakossági, belkereskedelmi – értékesítése összességében tavaly változatlan áron számolva 3,6 százalékkal csökkent. Hogyan lehetséges ez 6 százalékos növekedést mutató belföldi értékesítésnél? Úgy, hogy az ágazat közvetett exportja növekedett meg, mintegy 30 százalékkal, elérve a 130-140 milliárd forintot (s a statisztika a közvetett exportot és a termelő célú eladást is belföldi értékesítésnek veszi). A jelenséget a szakmában azzal magyarázzák, hogy az egész évben hektikusan változó, kiszámíthatatlan exporttámogatás miatt a gyártók igyekeztek csökkenteni a kockázatot. Sok cég inkább közvetítő kereskedőnek adta el az áruját, így a közvetett export a direkt kivitel csaknem harmadára bővült.

A belföldi árfolyamatok sem kedveztek tavaly a feldolgozóknak. Bár a termelői áraik infláció felett, mintegy 13 százalékkal nőttek, ám a termelői költségek – a szövetség adatai szerint – még nagyobb mértékben emelkedtek. A “veszteség” 3-4 százalékos, ágazati összesítésben eléri a 80 milliárd forintot, amelyet a cégek főleg a termelékenység javításával igyekeztek kigazdálkodni.
Mindez közrejátszott abban, hogy az élelmiszeripar vállalkozásai tavaly összesen csak mintegy 40 milliárd forint adózott eredményt könyvelhettek el. A mérleget készítő mintegy 3900 vállalkozásból – az egy évvel korábbi 1100-ról – 1300-ra szaporodott a veszteségesek száma.

A cégek a veszteséget, a kiesebb jövedelemtermelő képességet részben a beruházások visszafogásával próbálták ellensúlyozni. Folyó áron számolva az 1999-es 64 milliárd forintnál 13 százalékkal kevesebbet, összesen 55,8 milliárd forintot költöttek az ágazatban a fejlesztésekre. Bár ez még mindig felette volt a szinten tartáshoz minimálisan szükséges összegnek, elemzők szerint sok vállalkozás fennmaradása érdekében “megeszi a jövőjét”.
A tavaly nyáron kezdődött mezőgazdasági áremelkedési hullám hatása az idei év eredményeit is meghatározza; az első félévben 16 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A készletek halmozódnak, ami nem olcsó mulatság (a termelés ugyanis 3,2 százalékkal nőtt, miközben a belföldi értékesítés csak 2,3 százalékkal gyarapodott, a közvetlen export pedig 9,3 százalékkal csökkent).

A legfájdalmasabb, hogy az élelmiszeripar gerincét alkotó húsipar termelése (változatlan áron számolva) 20 százalékkal csökkent, miközben belföldi értékesítése 23 százalékkal, exportja pedig 29 százalékkal apadt. Visszaesett a tejtermelés, s leszálló ágba került a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás is. A kép annál is inkább lesújtó, mert ebben még nem érvényesül a forinterősödés hatása. Iparági adatok szerint a forint felértékelődése máris 8 milliárd forintot vett ki a külföldre is szállító feldolgozók zsebéből, s ez a szám az év végéig pedig elérheti a 30 milliárdot. Az élelmiszer-feldolgozók abban bíznak, hogy az idei második félévben végre megmutatkozik az életszínvonal emelkedése a fogyasztásban, nem csökken tovább a kereskedelemnek eladható árumennyiség, s a kormány segíti kompenzálni az exportérdekeltség romlását.

Élelmiszer-ipari cégek toplistája, 2000. (millió forint)



























































































Rang-
sor
A gazdálkodó neveNettó árbevétel
RankName of companyNet revenue
1.Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt.60 815
2.Nutricia Termelőház Rt.46 076
3.Bábolna Rt.39 378
4.Coca-Cola Beverages Üdítőital Gyártó (Magyarország) Kft.36 845
5.Hajdúsági Baromfitermelő és Értékesítő Rt. 36 837
6.Nestlé Hungária Kft.34 946
7.BAT Pécsi Dohánygyár Kft.28 968
8.Sága Foods Baromfiipari Rt.24 081
9.Sole Hungáriatejipari Rt.23 572
10.Hungrana Keményítő- és Izocukor Gyártó és Forgalmazó Kft.22 870
11.Dél-Magyarországi Húsipari Rt.22 246
12.Philip Morris Magyarország Cigarettagyártó és Kereskedelmi Kft.21 767
13.Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt.21 120
14.Borsodi Sörgyár Rt.20 099
15.Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.19 991
16.Dreher Sörgyárak Rt.19 635
17.Brau Union Hungária  Rt.19 497
18.Pápai Hús Élelmiszeripari Feldolgozó Rt.19 345
19.Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft.18 702
20.Magyar Cukor Rt.18 084
* Konszolidált adatok – Consolidated data

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik