Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2000): Gépipar

Vihar előtt?

A tavalyi statisztikák a gép- és elektronikai ipar csillagának további felívelését tükrözik, de 2001-ben már viharfelhők is megjelentek az égen. Ráadásul a mélyebb strukturális problémák alig enyhültek.








Figyelő Top 200 (2000): Gépipar 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:

• A külföldi tőkebeáramlás üteme 2000-ben 15 százalékkal, 2,14 milliárd euróra nőtt, és az idén is hasonló nagyságrend várható

…negatívan befolyásolhatja:
• A hazai beszállítók továbbra is szerény mértékben vesznek részt a nemzetközi cégek magyarországi termelésében, inkább alacsonyabb hozzáadott értékű termékeket szállítanak, s a kormányzati erőfeszítések sikere is kérdéses

Figyelő Top 200 (2000): Gépipar 1
Figyelő Top 200 (2000): Gépipar 3

Magyarországon járva tavaly már a keleti országrészben is mind gyakrabban tűntek fel a hagyományos termelő vállalatok új zöldmezős épületei, s a tudósításokban is hetente legalább egy kisebb-nagyobb gyártó beruházás megvalósulásáról, vagy ambiciózus tervéről lehetett olvasni. Ezek közül talán a leglátványosabb, mintegy 110 millió dollár értékű beruházást tavaly a Flextronics magyarországi leánycége valósította meg. Devecz Miklós, a Flextronics International Kft. közép-európai fejlesztési igazgatója ugyan továbbra is fejlődésre számít az elektronikai iparban, ám véleménye szerint 2001-et követően véget ér az az idő, amikor évente 30-40 százalékos bővülésről lehet beszélni. A következő két-három évben sokkal valószínűbb a 10 százalék körüli ráta. Ennek ellenére a cég, melynek jelenlegi gazdasági éve 2002 március végével fejeződik be, Devecz szerint tartani tudja majd a magyarországi gyáregységek összesített, 1,3-1,4 milliárd dolláros árbevételi tervét.

Figyelő Top 200 (2000): Gépipar 4A száraz statisztikai adatok vissza is igazolják a szabad szemmel nyomon követhető növekedést. Eszerint 2000-ben az ipar termelési értéke 18,3 százalékkal nőtt, de például a villamosgép- és műszergyártásban 54,4 százalékos bővülést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – igaz, a gépek-berendezések gyártása csupán 10,7 százalékkal nőtt. Ennél is többet mond az iparban termelt hozzáadott értéket jelző mutató: az ipar egészét tekintve tavaly 9,2 százalékkal nőtt a hozzáadott érték, miközben a gépipari ágazatban 19,9 százalékot mértek.

A tőkebeáramlásból a legtöbbet profitáló gépipar néhány év alatt az ipari termelés legmeghatározóbb ágazatává nőtte ki magát, s ezt a pozícióját 2000-ben tovább erősítette. Az ipar 12,16 ezer milliárd forintos termelési értékének közel 30 százalékát képviselik a gépgyártó ágazatok (nem számítva a járműgyártást); ezen belül a villamosgép- és műszergyártás 24,8, a gép és berendezés gyártása pedig 3,7 százalékát adta az ipari termelésnek.

Az export 30,5 milliárd eurós értékének pedig 2000-ben már közel 40 százalékát produkálta a gépipari termékek kivitele, amely 1999-hez képest 56 százalékkal bővült. (A járműgyártással együtt 64 százalékos lenne a részesedés.) Látszólag nincsen gond a termelékenységgel sem, hiszen az egy főre jutó termelési érték 16,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
A gépipari termelés és kivitel bővülése 2001-ben is folytatódott, ám a forint árfolyamsávjának májusi kiszélesítését követő forinterősödésre a szektor legtöbb szereplője egyszerűen nem volt felkészülve. Igaz ugyan, hogy az ipar exportjának immár 45 százalékát vámszabad területeken állítják elő, ezért e cégeket alig érinti a devizaárfolyam változása, a magyar alapanyagokból dolgozó, jellemzően hazai tulajdonú kis és közepes cégeket azonban komolyan fenyegeti a megerősödött hazai fizetőeszköz.
Hegyháti József, a Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének elnöke, a Ganz Gépgyár Holding stratégiai vezérigazgató-helyettese szerint – az iparágban szokásos 3-8 százalékos árbevétel-arányos nyereséget alapul véve – a kiszélesített sáv erősebbik oldalához közel tanyázó forint a gyártók nyereségének jelentős részét felemészti. Ugyanakkor kérdéses a jegybank által megfogalmazott azon tétel, miszerint a fenti negatív hatás hosszabb távon kiegyenlítődik azzal, hogy a belföldi alapanyagok ára csökken (vagy legalább is az inflációnál lassabban nő), továbbá az sem biztos, hogy a fogyasztói árak mérséklődésével a bérkiáramlás visszafogható. A szerény nyereségesség a szakértők szerint abból adódik, hogy a legfejlettebb országokban a távol-keleti gyártók alacsony árszintjével kellene versenyezniük az általában nem túl magas feldolgozottságú termékeket szállító magyar termelőknek, s ez még a növekvő hatékonyság mellett is nagyon nehéz feladat.

A helyben megtelepedett nemzetközi óriáscégek beszállítói piacán közben komoly lehetőségek kínálkoznak a magyar gépgyártók számára. Más kérdés azonban, hogy ezeket mennyire képesek kihasználni a vállalatok, hiszen a régi termelési struktúra miatt még számos gond nehezíti a nagycégek és a beszállítók együttműködését.

A probléma komolyságát mutatja, hogy a vámszabad területi vállalkozások bruttó termelésére vetítve mindössze 8 százalékos a hazai beszállítói arány. Ez a szám az újonnan betelepült iparágak esetében is jellemzően 10 százalék alatti. A nagy gyártási hagyománnyal rendelkező termékeknél (például világítástechnika, háztartásigép-gyártás) ugyanakkor már 40-50 százalék körüli a beszállítói arány – igaz, ez utóbbi termékek hozzáadott értéke jóval alacsonyabb.

A kis és közepes gépipari vállalkozások legtöbbje számára mégis a beszállítóvá válás jelentheti a hosszú távú talpon maradás lehetőségét, hiszen a hazai piac felvevőképessége kicsi, ráadásul a külföldi konkurencia itthon is erős. A beszállítóvá válást viszont változatlanul hátráltatja az akut tőkehiány, hisz ha van is vagyonuk e cégeknek, az is jellemzően a privatizáció során megszerzett nehezen mobilizálható ingatlanok, vagy elavult termelőeszközök formájában van jelen.

Ezeken a gondokon próbált segíteni a Gazdasági Minisztérium beszállítói célprogramja, amely 2000 novemberében átadta a helyét az átgondoltabb integrátori beszállítói programnak. Az előző kezdeményezéssel lényegében egy másfélezer vállalkozást tartalmazó adatbázist hoztak létre, amelyből a nagyvállalatok válogathattak. A gyakorlatban azonban a magyar cégek közül csupán minden ötödik felelt meg a vevők követelményeinek. A legtöbb gondot a korlátozott kapacitások, a termékek minősége és a határidők be nem tartása okozta. Az új kezdeményezés lényege, hogy nem a kisebb cégeket, hanem a közepes, vagy nagyobb, már beszállító, vagy könnyen beszállítóvá alakítható vállalkozásokat támogatja, amelyek úgynevezett integrátorként több kisebb beszállítót is maguk alá szervezhetnek. Ezzel a gazdasági tárca évi 4-5 százalékkal szeretné növelni a hazai beszállítás arányát.

Az állami ösztönzés részeként 2000-ben a minisztérium a gazdaságfejlesztési pályázatokra 9 milliárd forintot költött, amellyel összesen 121 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az összeget 2001-ben 12 milliárd forintra emelik. A beszállítóvá válást támogató program keretében a beruházás legfeljebb 30 százalékáig terjedő (maximum 26 millió forintos) vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ha az árbevétel nem haladja meg a 4 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig 250 fő alatt van. Emellett ettől az évtől az 50 főnél kisebb létszámú vállalkozások 10 millió forint nyereségig teljes társaságiadó-mentességben részesülnek, ha profitjukat fejlesztésre költik.

Gépipari cégek toplistája, 2000. (millió forint)





























































































Rang-
sor
A gazdálkodó neveNettó árbevétel
RankName of companyNet revenue
1.Philips Industries Magyarország Kft.*639 698
2.IBM Storage Products Ipari Vámszabadterületi Kft.632 198
3.Flextronics International Term. és Szolg. Vámszabadterület Kft.245 046
4.GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Rt.185 760
5.Nokia Komárom Kft.155 835
6.Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.81 679
7.Samsung Elektronics Magyar Rt.81 035
8.Siemens Nemzeti Vállalatcsoport.*72 036
9.Videoton Holding Rt.*61 092
10.Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.40 089
11.MKM Magyar Kábel Művek Rt.26 072
12.Clarion Hungary Elektronikai Kft.19 445
13.Phoenix Mecano Kecskemét Termelő és Kereskedelmi Kft.15 903
14.Temic Telefunken Microelectronic Hungary Kft.15 764
15.Zollner Elektronik Vác Gyártó és Szolgáltató Kft.14 927
16.Tyco Electronics MPI Autóalkatrészgyártó Kft.13 604
17.AFL Hungary Ipari és Termelési Kft.13 154
18.Ganz Transelektro Villamossági Rt.11 902
19.Massive Hungaria Villamosipari Termelő Kft.11 851
20.Mezőgép Autóipari és Gépgyártó Rt. 11 401
Járműgyártók nélkül – Without vehicle producers
* Konszolidált adatok – Consolidated data

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik