Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2000): Brókercégek

A nagy koppanás

Az év végi pezsgőbontáskor a hazai brókercégek egy kidurrant tőkepiaci "lufival" a kezükben álldogáltak a parketten. Már amelyik talpon maradt addig...

Ami az ágazat jövőjét…



…pozitívan befolyásolhatja:
• A nemzetközi tőzsdék fellendülése, a külföldi befektetők visszatérése a budapesti parkettre
• Kedvező hazai kormányzati intézkedések a tőzsdei befektetések ösztönzésére
• Újabb társaságok megjelenése a pesti tőzsdén

…negatívan befolyásolhatja:
• A rossz tőzsdei hangulat folytatódása
• A forgalom megrekedése alacsony szinten
• A hazai befektetői réteg tartós elpártolása a tőkepiactól

Piactisztulás és üzleti alapú koncentráció – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének rideg hatósági elemzése szerint ezek a szavak jellemezték leginkább a befektetési vállalkozások tavalyi évét. A hivatalos leltár persze már önmagában is radikális változásokat mutat, még drámaibb volt azonban az, ahogyan ezt a piaci szereplők megélték.

Alig jutottak túl ugyanis a 2000-es évi dátumváltást megelőző félelmeiken, alig tértek napirendre afölött, hogy az év elején továbbra is szépen gyarapodott a forgalom, emelkedtek az árak és áramlott a pénz a tőkepiacra, máris beütött a krach. Igazuk lett azoknak, akik a nagy “tündöklés” közben is arra figyelmeztettek, hogy “bukás” lesz a vége, vagyis, hogy a tőzsdeléggömb előbb-utóbb kidurran.

A tavaszi rekordok után a nemzetközi tőkepiaci hangulat rosszra fordult, Amerikában előbb a növekedés lassulásától, majd egyenesen a recesszió rémétől kezdtek tartani a befektetők, akik menekülőre fogták a dolgot. Itthon csak fokozta a bajt, hogy a kormány gázár- és gyógyszerár-ügyben tanúsított magatartása elijesztette a forgalom nagy részét adó nemzetközi befektetőket, a belföldiek pedig nem voltak képesek betölteni az így támadt űrt.
Az egész évet összegző számok is ezt a felemásságot jelzik. A forgalmi adatokból például az derül ki, hogy a brókertársaságok szinte hónapról hónapra voltak kénytelenek szembesülni a kemény realitásokkal: míg az első negyedévre 9932 milliárdnyi forgalom jutott, addig a másodikban ennek alig több mint a felét, a harmadikban pedig az egyötödét tudták csak realizálni.
Mindeközben romlott a szektor eredményessége: a befektetési vállalkozások adózás előtti eredménye 5,6 százalékkal, 6,36 milliárd forintra csökkent. Kevesebb lett ugyan a veszteséges cég, hiszen az egy évvel korábbi 30 helyett 2000 végén “csak” 19-en mutattak ki mínuszt, ráadásul a “pirosban” járó társaságok összesített vesztesége is közel 37 százalékkal lett alacsonyabb, de a nyereséges vállalkozások profitja is mérséklődött. (Ez utóbbinak azonban a szakértők nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget, hiszen ez részben valószínűleg annak a következménye, hogy a banki hátterű brókercégek némelyikénél ide-oda csoportosították az eredményeket.)
Vért, verejtéket és könnyeket sejtet az az adat is, amely szerint ugyan a befektetési szolgáltató tevékenység összességében nyereséges volt, az ebből származó eredmény azonban 10,5 százalékkal visszaesett, miközben a brókercégek “kétségbeesetten” próbálták lejjebb srófolni a költségeket. A legnagyobb átrendeződés természetesen a személyi ráfordításokban látható: míg a költségeket átlagosan 11,4 százalékkal fogták vissza, addig a dolgozókon – az elbocsátásokkal vagy éppen a bónuszok elmaradásával – 15,5 százalékot spóroltak.

A nyereségesség csökkenését okozta az is, hogy a “zsíros” külföldi megrendelések elmaradása után minden egyes fillérért többszörösen meg kellett küzdeni: előtérbe kerültek a hazai befektetők kisebb, főleg napon belüli day-trade ügyletei, a túlkínálat miatt pedig erős jutalékverseny is beindult. A versenyben háttérbe szorult, elsősorban független vállalkozások közül 16 önként adta vissza tevékenységi engedélyét, 5 pénzintézeti érdekeltségű szolgáltatót magába olvasztott az anyabank, vagyis csaknem kéttucatnyi szereplő dobta be a törülközőt.
A piaci szereplők nagy része úgy fejezte be a 2000-es évet, hogy nem sok jóra számíthatott. A legtöbben azt valószínűsítik, hogy a nemzetközi tőzsdei hangulat egyhamar nem fordul jobbra, a Budapesti Értéktőzsdét érintő negatív kormányzati intézkedések hatása pedig még egy esetleges fellendülés beköszöntével is óvatosabbá tehetné a külföldieket. Ráadásul a hazai megtakarítókban sem igen bízhatnak, hiszen a “kisbefektetők” jó részét az árfolyamok lemorzsolódása és az adókedvezmények megkurtítása elijesztette a közvetlen tőzsdei próbálkozásoktól, s a banki és biztosítási formákba menekítették inkább a pénzüket.
A legtöbben tehát – a forgalom további szűkülése mellett – a szereplők számának csökkenésére számítanak, aminek elsősorban a “piaci” formáját valószínűsítik, vagyis azt, hogy a nagyobbak, a tőkeerősebbek az ügyfélállomány megvásárlásával növekednek, a banki hátterű cégek között pedig tovább folytatódik a szervezet-racionalizálási és költség-hatékonysági indokokkal végrehajtott beolvasztási hullám.
Sokan felvetik, hogy a Budapesti Értéktőzsde szerepét is át kellene gondolni, s nem ártana megpróbálni valamelyik nagyobb nyugati tőzsdeszövetséggel “összeboronálni” a pesti parkettet, hogy nagyobb forgalommal és szélesebb kínálattal lehessen a befektetőket a tőzsdére csalogatni.

Brókercégek toplistája, 2000. (millió forint)















Rang-
sor
Brókercég Tőzsdei forgalom, azonnali piac Adózott eredmény
milliárd Ft/
HUF billion
millió Ft/
HUF million
Rank Brokerage firm Turnover on spot rates Profit after tax
1. OTP Értékpapír Rt. 746,2 18,8
2. Erste Bank Befektetési Rt. 681,1 108,8
3. CA-IB Értékpapír Rt. 539,1 1151,5
4. Buda-Cash Brókerház Rt. 469,6 -334,8
5. ConCorde Értékpapír Rt. 452,4 427,9
6. MKB Értékpapír Rt. 423,2 2,0
7. ABN Amro Equities Rt. 419,7 n. a.
8. Credit Suisse First Boston Rt. 410,0 664,7
9. Cashline Értékpapír Rt. 384,3 258,7
10. Eastbrokers Befektetési Rt. 371,6 48,8
Forrás: BÉT



Részvénypiaci toplista, 2000. (millió forint)














Rang-
sor
Brókercég Forgalom
Rank Brokerage firm Turnover
1. Erste Bank Befektetési Rt. 610,4
2. CA-IB Értékpapír Rt. 479,9
3. Buda-Cash Brókerház Rt. 468,6
4. ConCorde Értékpapír Rt. 452,2
5. ABN Amro Equities Rt. 419,7
6. Credit Suisse First Boston Rt. 410
7. Cashline Értékpapír Rt. 384,1
8. Eastbrokers Befektetési Rt. 328,1
9. MKB Értékpapír Rt. 278,3
10. Takarék Bróker Rt. 265
Forrás: BÉT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik