Belföld

Tanévkezdés a miskolci szegregált iskolában

Megkezdődött a tanév a roma gyerekek elkülönítéséért jogerősen elmarasztalt miskolci általános iskolában is.

Kevés az elsős

Idén 97 622 első osztályos tanuló kezdi meg általános iskolai tanulmányait, így ebben a tanévben csökken először százezer alá az ilyen kisdiákok száma. Ősszel egyébként 845 592 tanuló jár majd általános iskolákba. A középiskolákat tekintve legtöbben szakközépiskolába járnak (247 532 fő), a négy évfolyamos gimnáziumban közel 174 ezren, míg szakiskolában 117 710-en tanulnak majd az idei tanévben.

A miskolci önkormányzatot a Debreceni Ítélőtábla június 9-én jogerős határozatban marasztalta el a fenntartásában működő József Attila utcai Általános Iskolában megvalósuló, a roma gyerekek szegregációjához vezető jogellenes elkülönítéséért.

Az oktatási intézményben jelenleg százhatvanöt roma diák tanul – mondta a helyszínen az MTI-nek Mohácsi Erzsébet, az az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója. Emlékeztetett: az ítélet szerint az önkormányzat felelős a fenntartásában működő iskolák oktatásszervezési munkájáért, a beiskolázási körzethatárok elmulasztásával pedig megsértette a Fazola Henrik, a József Attila és a Kuti István tagiskolák roma tanulóinak egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Perbeli állításával ellentétben az önkormányzat továbbra sem intézkedik az etnikai szegregáció megszüntetése ügyében – tette hozzá. Mohácsi Erzsébet úgy fogalmazott, hogy az évnyitón azt tapasztalták, az önkormányzatnak “nem áll szándékában ezt a helyzetet megszüntetni”.

A tanévnyitóra ellátogatott Kállai László, a jászsági roma polgárjogi szervezet elnöke is, aki elmondta: hasonló a problémájuk Jászladányban. A szegregáció fenntartása nem lehet Magyarország útja – fűzte hozzá. Jászladányban egyébként 470 roma tanuló van hasonló helyzetben – jegyezte meg.

Június 9-én hozott döntésében a Debreceni Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságnak az iskola ügyében hozott elsőfokú ítéletét. Ennek értelmében Miskolc önkormányzata megsértette a roma származású tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogát, amikor több általános iskola integrációja után elmulasztotta és csak egyéves késéssel tette meg “a beiskolázási körzet tekintetében való integrációt”.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben eljáró bíróság korábban megállapította a miskolci iskolákban a szegregáció tényét, de a keresetet elutasította, azt állítva, hogy az önkormányzat mulasztásával nem felelős a kialakult szegregációs gyakorlatért.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik