Kultúra hátsó ablak

Névjegykártyán tűnt fel Szabó Lőrinc özvegyének a szomszédhoz írt panasza

Balogh Sándor / Facebook
Balogh Sándor / Facebook
Az ok a hangos kutya volt.

A pezsgő XX. századi magyar irodalomtörténet, illetve az irodalmi élet kézzelfogható emlékei kéziratok, levelek, vagy kisebb-nagyobb üzenetek formájában ma is gyakran, sőt, szinte fillérekért cserélnek gazdát, köszönhetően a magyar aukciósházaknak, régiségboltoknak, illetve a kisebb-nagyobb gyűjtők közti cseréknek.

Épp ilyen érdekesek lehetnek azonban a csaádtagokhoz fűződő emlékek is – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az olyan apróságok, mint Szabó Lőrincné Mikes Klára – ő az Est-lapok irodalmi rovatát szerkesztő Mikes Lajos lánya volt – egy, a szomszédnak írt sorokat is magán viselő névjegykártyája, ami a Magyar könyvgyűjtők és bibliofilek nevű Facebook-csoportban tűnt fel.

A nő az üzenetet öt évvel halála előtt írta, arra kérve a Volkmann utcai szomszédját, hogy a kutyája ijesztő ugatását próbálja az otthona falain belül tartani:

Bp. 1973. XI. 30.
Kedves Pali! Nagyon kérem az előszobájuk ablakát csukják be. A kutya ugatásától mindenki megrémül. Sok vendégemet le kell mondanom, nem mernek feljönni a kutya miatt. Még én is félek!
Köszönettel, üdvözlettel:
Klára
A házaspár 1933-ban költözött egyébként a Volkmann utca 8. első emeleti lakásába, ahol mindketten halálukig éltek. A család a költő könyvtárszobáját ma is eredeti állapotában őrzi, a szék támláján Szabó bársonyzakójával, a falakon 15 ezer kötetnyi könyvvel, az íróasztalon pedig a Kossuth-díjjal, amit a költő alig néhány hónappal halála előtt vehetett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik