Élet-Stílus

Ráktúlélőnek hazudta magát, még az Apple-t is átverte az Instagram legnagyobb szélhámosa

Lassan tíz éve derült ki a saját bevallása szerint a rosszindulatú agydaganatát pusztán egészséges táplálkozással és természetes gyógymódokkal legyőző Belle Gibsonról, hogy valószínűleg mind a hat rákos megbetegedése hazugság volt. Az egykor a daganatos betegek hősének számító wellneszguru a reménysugarakat kereső tömegek mellett az Apple-t és a Penguin Books-ot is átverte annak idején, viszont a csalásai miatt azóta sem került börtönbe.

A közel egy évtizede visszavonultan élő influenszer, a most 32 éves Belle Gibson másfél év alatt vált ünnepelt wellneszguruból Ausztrália első számú közellenségévé. Az Instagram legnagyobb szélhámosaként számon tartott nő még 2013-ban vált egy csapásra népszerű bloggerré, amikor Healing Belle – azaz Gyógyító Belle – néven elkezdett életmódtanácsokat, recepteket és megindító személyes történeteket posztolni az Instagramra.

Az akkor a 20-as évei elején járó Gibson ezekben a bejegyzéseiben, az egészséges recepteket gyűjtő könyvében és a mobilalkalmazásában megosztott tartalmakban azt állította magáról, hogy agydaganata és leukémiája volt, illetve a lépében, a méhében, a májában és a veséjében is kimutattak rákos sejteket – de egyszerű életmódváltással, egészséges ételek és természetgyógyászat segítségével legyőzte a betegségeket.

A kisgyermekét nevelő, közben a rákkal embert próbáló harcot vívó fiatal anya kajafotókkal, finom és egészséges receptekkel megfűszerezett képei azonnal meghódították a közösségi médiát. Gibsonból pedig egy csapásra a rákbetegek legnagyobb hőse és elismert wellneszguru lett – akinek a kegyeiért világhírű könyvkiadók és techcégek versengtek.

Azonban Bell Gibson – aki a Penguin Books-szal és az Apple-lel való szerződéskötés mellett azzal is büszkélkedhetett, hogy a Cosmopolitan 2014-es Fun Fearless Female Award-ot is elnyerte – hamar lebukott, amikor 2015 elején az ausztrál sajtóban megjelent cikkek után kiderült, hogy az egész karrierje óriási hazugságokon alapul. Így az első tévés nagyinterjúját rögtön Ausztrália legismertebb tényfeltáró műsorának, a 60 Minutesnek adta, ahol pillanatok alatt összedőlt az évekig gondosan építgetett kártyavára.

A rettentő kínos beszélgetés során a kegyvesztett wellneszguru még arra sem volt képes egyenes választ adni, hogy pontosan hány éves.

Azt hiszem, 26 vagyok, van két anyakönyvi kivonatom, és négyszer változtatták meg a nevem

– mondta a saját kitalált történeteibe ezen a ponton végképp belezavarodó notórius hazudozó, aki már kamaszként azt mesélte magáról a barátainak, hogy tanúvédelmi programban vett részt a családja.

A hírnév előtt nyitott szívműtétekkel hencegett

Az Instagram hírhedt szélhámosának történetét legutóbb a The Search for Instagram’s Worst Con Artist című, kétrészes dokumentumfilm-sorozatban járták körbe, ami talán minden eddiginél mélyebb betekintést enged a szélhámos életébe. A családtagok, a régi és még régebbi barátok, valamint az átverést elsőként leleplező ausztrál újságírók segítségével készített sorozatból nemcsak a hírnévhez és a gyors lebukáshoz vezető utat ismerhetjük meg: arra is választ kaphatunk, mi vezetett el odáig, hogy a legutóbb már egy etiópiai népcsoportnak, az oromóknak adományokat gyűjtő Belle Gibson megrögzött hazudozóvá vált.

A családjáról nem túl sok információt megosztó Belle Gibson a sikerei idején adott interjúiban azt mondta: az édesanyja súlyos beteg, sclerosis multiplexes volt, a bátyja, Nick pedig autista. Ezért fiatal korától kezdve ő vezette a háztartást otthon, és az elköltözése után minden kapcsolatot meg is szakított velük.

Mindebből pusztán annyi volt igaz, hogy az édesanyjuk valóban sclerosis multiplexben szenvedett.

A sorozatban megszólaló Nick szerint egészen a kamaszkorukig annyira jóban voltak, hogy mindent együtt csináltak, és annyira hasonlítottak egymásra, hogy gyakran ikreknek nézték őket. De amikor Belle középiskolába ment, minden megváltozott.

Nem sokkal később el is költözött otthonról – a szintén kamera elé álló nevelőapjuk, Andrew Dal-Bello szerint – először egy idősebb férfihez. Majd Brisbane-ből Ausztrália másik felére, Perth-be költözött, végül pedig Melbourne-ben kötött ki.

A perthi időszak alatt, 16–17 évesen Belle már gördeszkásokkal lógott, és a szubkultúra online fórumain is aktív szereplőnek számított, az egyiken olvasta egy rákbetegségben elhunyt deszkás srác történetét – abból kiindulva pedig elkezdett különböző orvosi rémtörténeteket terjeszteni magáról.

Bár ezek a történetek csak a botrány kirobbanása után váltak ismertté, Gibson már ekkoriban olyanokat állított magáról a fórumokra írt bejegyzéseiben, hogy

három nyitott szívműtétje volt, ezek közben két alkalommal is leállt a szíve, mégis túlélte a beavatkozásokat.

Miközben a dokumentumfilmben nyilatkozó kamaszkori legjobb barátnője szerint ezekről az esetekről soha nem beszélt akkoriban.

Az Apple és a Penguin sem ellenőrizte le, hogy igaz-e a története

Az igazán nagy átverés azonban csak ezután következett, amikor Gibson Healing Belle néven regisztrált az Instagramra 2013-ban, és rögtön előállt azzal a történettel, hogy 2009-ben olyan súlyos rosszindulatú agydaganattal diagnosztizálták, hogy az orvosa négy hónapot jósolt neki. Ő viszont életmódot váltott, elkezdett egészségesen táplálkozni, és a természetgyógyászathoz fordult segítségért, melynek következtében azóta sem újult ki a betegsége.

Az ételfotókkal, receptekkel, életmódtanácsokkal és cuki mamakontenttel tálalt imázsa annyira betalált, hogy Gibson recepteket és életmódtanácsokat gyűjtő alkalmazását rövid idő alatt 200 ezer ember vette meg.

A The Whole Pantry az elsőszámú egészség-, wellnesz- és életmód-alkalmazás. Összeolvasztottuk a teljes értékű ételek receptgyűjteményét, az egészség-, a wellness- és az életmód-tanácsadást

– mondta az app promóvideójában Gibson.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

STYLERUNNER (@stylerunner) által megosztott bejegyzés

A recept- és életmódtipp-gyűjtemény piacvezető pozíciójához nem is férhetett kétség, hiszen az Apple a 2013-as év legjobb, ételeket és italokat bemutató alkalmazásnak választotta. Ezután a techóriás és a fiatal szélhámos között odáig fejlődött az együttműködés, hogy az applikációt még a 2014-ben debütáló Apple Watch-okra is feltöltötték, mielőtt a boltok polcaira került volna.

Az inspiráló élettörténettel nyilvánosság elé álló nő bátorsága és pozitivitása annyira meggyőző volt, hogy a Cosmopolitan 2014-ben a Fun Fearless Female Award nevű díj átadásával is elismerte a munkásságát. Belle Gibson első és egyetlen szakácskönyvét még ugyanebben az évben ki is adta Nagy-Britannia egyik legelismertebb könyvkiadója, a Penguin Books, amely a sajtóhírek szerint kifejezetten nagynak számító honoráriumot fizetett neki a könyv megírásáért anélkül, hogy az agydaganat legyőzéséről szóló történetét leellenőrizték volna.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

こばやし ゆいこ (@yontrio) által megosztott bejegyzés

De túltolta a hazudozást, és le is bukott

A könyvbemutatóra készülve Gibson még tovább akarta fokozni a betegsége körüli szenzációt. Miután a gyerekének rendezett születésnapi bulin látványosan rosszul lett, kirakott egy posztot arról, hogy ismét rákos sejtek jelentek meg a testében. Miközben a zsúron résztvevő egyik korábbi barátnője szerint nem hagyta, hogy mentőt hívjanak neki, arra hivatkozva, hogy nem bízik a nyugati orvoslásban, és természetes úton akarja meggyógyítani magát.

Egyébként Gibson azóta sem igazolta orvosi papírokkal egyik rákbetegségét sem. A zsúron gyanút fogó és később kérdezősködni kezdő barátnőjét például azzal szerelte le, hogy a rossz leletek negatív energiákat szülnek – ezért ki szokta dobni azokat.

Már az első betegségből való kigyógyulása is annyira hihetetlennek hangzott, hogy a sorozatban megszólaló szakemberek szerint kész csoda, hogy a nyilvánosság bekajálta a történetet. A másodjára bejelentett betegségektől – leukémia, lép-, méh-, máj- és a veserák – pedig olyan rossz állapotban kellett volna lennie, hogy – ha igazat állított volna magáról – járni és beszélni sem tudott volna. Így csak idő kérdése volt, hogy kiderüljön az igazság.

A könyvbemutató után nem sokkal egy ausztrál lap arról számolt be, hogy a bevételeit gyakran látványosan jó cél érdekében felajánló Belle Gibson igazából egyáltalán nem szokott adakozni. Az ezt követően megjelenő interjúkból aztán az is világossá vált, hogy valószínűleg soha nem is volt rákos, csak kitalálta az egészet.

Bár ő még ekkor is azzal védekezett: az őt diagnosztizáló orvosok és alternatív gyógyászatban jártas szakemberek azt mondták neki, hogy beteg, ezért ő abban a tudatban élt, hogy rákos.

A botrány kirobbanása óta Belle Gibsont már nem a rákbetegek hőseként, hanem az Instagram legnagyobb szélhámosaként tartják számon, akivel a 60 Minutesben megjelent interjú után a Penguin Books és az Apple is megszakította az együttműködést – vagyis a könyv és az alkalmazás forgalmazását is beszüntették. Az egykori wellneszguru pedig még az Instagram-profilját is törölte.

Az ügy legfurcsább eleme talán nem is az, hogy miként csúszott át két piacvezető vállalat rostáján is Belle Gibson, hanem az, hogy a modern orvostudományokat elítélő nézeteit hirdetve feltehetőleg több rákos beteg haláláról is közvetve ő tehet, miközben a hazájában lassan tíz éve közellenségnek számító nőt a csalásai miatt soha nem ítélték börtönbüntetésre. Csupán kártérítés fizetésére kötelezték.

Mégpedig azért, mert azt hazudta, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozott – amivel szintén félrevezette a követőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik